skip to main |
skip to sidebar
Fructele oleaginoase sunt cunoscute ca surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. De asemenea, acestea furnizeaza organismului nostru o serie de vitamine si minerale: A, E, B, zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru si fier. Datorita continutului in fibre si antioxidanti, fructele oleaginoase au un important rol in prevenirea bolilor cardiovasculare si ale celor asociate inaintarii in varsta.
- Nucile. Conform unor cercetari recente, nucile (obisnuite) va ajuta la mentinerea siluetei, cu conditia sa nu mancati in exces. Acest lucru se datoreaza fibrelor, proteinelor si grasimilor „bune” din ele, care maresc sensibilitatea la insulina, ceea ce favorizeaza slabirea. Miezul de nuca reprezinta una dintre cele mai bune surse de acizi grasi omega-3 (in afara de peste), jucand un rol esential in prevenirea bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Este bogat si in vitamina E, un antioxidant care combate cancerul de prostata si pulmonar.
- Migdalele. Mai multe fructe din familia nucilor (migdale, alune, fistic etc.) in alimentatie inseamna mai putini centimetri in talie. Intr-un studiu realizat de medici americani, peste 1200 de adulti au fost impartiti in trei grupe. Primul grup a urmat o dieta mediteraneana, care implica si consumul a 30 de grame de nuci zilnic, al doilea a urmat tot o dieta mediteraneana, insa cu un litru de ulei de masline pe saptamana, iar al treilea a reprezentat grupul de control. Grasimea abdominala s-a redus doar in cazul subiectilor din primul grup. La fel ca arahidele sau nucile obisnuite, migdalele contin steroli vegetali, despre care s-a demonstrat ca reduc nivelul colesterolului. Insa migdalele ofera un beneficiu suplimentar - calciul, care fortifica oasele.
- Fisticul. Acesta contine doze importante de vitamine, aportul sau de vitamina A fiind cel mai mare in randul fructelor oleaginoase. Deoarece nu contine grasimi saturate nocive, scade riscul de dezvoltare a bolilor cardiace. Pe de alta parte este un bun furnizor de grasimi polinesaturate (sanatoase), care au rol in a ajuta organismul sa absoarba mai bine vitaminele A, D, E si K. De asemenea, fisticul contine acid oleic, care regleaza colesterolul total si il mentine in parametrii ideali.
- Castanele. Dintre toate fructele oleaginoase, castanele au cel mai mic continut de calorii si grasimi. In schimb, ofera din plin carbohidrati si fibre, iar in forma lor cruda constituie o sursa importanta de vitamina C.
- Alunele de padure. Alunele de padure au o proprietate importanta si anume aceea de reducere a nivelului homocisteinei, un aminoacid asociat cu riscul crescut de boli cardiace si Parkinson. Ele reprezinta si o sursa de acid folic.
Foto: www.puterea.ro