Cum calmez psoriazisul? Sfaturi pentru bolnavii de psoriazis le aflati aici!

 
Sfaturi pentru bolnavii de psoriazis
Psoriazisul se caracterizeaza prin aparitia pe piele a unor zone groase si solzoase, de obicei pe coate, genunchi si scalp. Este cauzat de accelerarea productiei de celule cutanate, care duce la ingrosarea si inflamarea stratului exterior al pielii. Cauza nu se cunoaste si boala este incurabila, dar puteti lua masuri pentru a reduce simptomele si a favoriza vindecarea pielii.
  • Cereti sfatul specialistilor! Cereti o trimitere la dermatolog, care va poate prescrie medicamente topice (se aplica de piele, de pilda, acid salicilic) sau fototerapie (terapie cu lumina).
  • Stati la soare! Expunerea la soare timp de 20 de minute, de trei-patru ori pe saptamana, va permite sa tineti psoriazisul sub control. Dar aveti grija sa nu exagerati, deoarece expunerea prelungita sau intensa poate sa agraveze boala sau chiar sa declanseze un puseu!
  • Mariti umiditatea aerului! Folositi un umidificator sau asezati boluri cu apa pe caloriferele fierbinti, pentru ca aerul sa nu agraveze uscaciunea pielii.
  • Folositi folie de plastic! Aplicati un unguent emolient pe zonele cu psoriazis si acoperiti-le peste noapte cu folie de plastic. Dimineata, spalati zonele cu apa calduta.
  • Luati suplimente cu ulei de peste! Acizii grasi omega-3 din uleiul de peste reduc inflamatia si calmeaza reactiile imunitare considerate responsabile de ingrosarea pielii in caz de psoriazis. Luati zilnic intre 1 si 3 g de ulei de peste, dar nu mai mult, deoarece dozele ridicate pot afecta mecanismul normal de coagulare a sangelui.
  • Hidratati-va des pielea! Aplicati o crema hidratanta seara, dimineata si de fiecare data cand va spalati, cat pielea este inca umeda. Nu aveti nevoie de marci costisitoare - si cremele ieftine sunt eficiente.
  • Faceti baie mai rar! Baia sau dusul indeparteaza uleiurile nutritive de pe piele - prin urmare, folositi intotdeauna crema hidratanta dupa aceea. O varianta este sa va spalati zilnic la subtiori, in zona inghinala si pe picioare cu un prosop inmuiat in apa, iar baie ori dus sa faceti o data la cateva zile. Evitati baile prelungite si folositi apa calda, nu fierbinte.
  • Evitati sapunurile aspre! Incercati sa nu folositi deloc sapun si sa va spalati in majoritatea zonelor doar cu apa calda, sau folositi o lotiune special conceputa pentru pielea uscata.
  • Alegeti tesaturile cu atentie! Pe cat posibil, alegeti materiale din fibre naturale, precum bumbac si matase, care lasa pielea sa respire - dar evitati lana, care va poate zgaria si irita. Folositi detergenti anorganici si fara parfum la spalatul hainelor, al prosoapelor si al asternuturilor.
Foto: www.libertatea.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa