Nasul cainilor poate mirosi cancerul. Are peste 300 de milioane de senzori!

 
Nasul cainilor poate mirosi cancerul
In august 2009, labradorul doctoritei Claire Guest (cofondator al Medical Detection Dogs) a inceput sa se comporte ciudat. Chiar daca era un caine bland de obicei, el a inceput sa o impinga cu botul in piept in mod repetat. Derutata de comportamentul ciudat al cainelui ei, dr. Guest si-a facut o serie de analize in zona respectiva a corpului si a depistat ca avea cancer la san intr-un stadiu incipient.

De ce ar vrea un caine sa miroasa cancerul? Raspunsul ar fi ca, daca este ceva in neregula cu noi, acest lucru va afecta si cainele. Daca suntem bolnavi, acest lucru ar putea afecta in mod direct capacitatea noastra de a oferi hrana si adapost pentru caine. Astfel, cainele observa micile modificari in organism care ar putea semnifica faptul ca avem probleme.






Nasul unui caine are peste 300 de milioane de senzori

Studiile efectuate la Spitalul Universitar Milton Keynes - Buckinghamshire din Marea Britanie au aratat ca multe boli au compusi organici volatili, pe care cainii ii pot detecta si diferentia cu succes. Nasul unui caine are peste 300 de milioane de senzori, in comparatie cu doar 6 milioane cat are omul.

Nasul uman are doar 3 centimetri patrati de membrana olfactiva, in timp ce unele rase de caini (rasa Bloodhound, de exemplu) pot avea pana la 150 centimetri patrati de material sensibil la miros. Cainii au, de asemenea, in creier de 40 de ori mai multe celule care proceseaza mirosul decat oamenii. Totodata, cainii au si o extraordinara memorie olfactiva, ei putand recunoaste, de exemplu, ca o pisica a trecut printr-o anumita zona in urma cu o zi si pot sti chiar ce a mancat pisica respectiva.

Se pare ca daca sunt pregatiti, cainii au rate de detectare mai mari decat majoritatea testelor existente, ei putand detecta echivalentul unei picaturi de sange in doua bazine de inot de dimensiuni olimpice. Dupa o pregatire de sase luni, sunt capabili sa adulmece urmele celulelor canceroase din probele de urina, de exemplu.






Formarea cainilor (cum ar fi rasele Cavalier King Charles Spaniel, Border Collie, Portuguese Water Dog, labradori, ciobanesti germani, ciobanesti australieni) pentru a mirosi cancerul se face in acelasi fel in care sunt instruiti pentru a detecta bombele, prin asocierea mirosului-tinta cu o recompensa de mare valoare.

De asemenea, cainii trebuie sa fie instruiti pentru a ignora mirosul specific sanatos sau mirosul altor boli. Tu ce parere ai despre asta, cainele tau crezi ca ar putea sa iti diagnosticheze bolile?

Va recomandam sa cititi si: Cat este de sanatos sa avem un caine?

Bibliografie: Ziarul de Sanatate, nr. 2/2016





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa