Tipuri de anevrisme, diagnosticul si tratamentul anevrismelor

 
Tipuri de anevrisme, diagnosticul si tratamentul anevrismelor

Diagnostic clinic

Dilatatie cilindrica sau sacciforma a unei artere mari sau mijlocii produsa de ateroscleroza, lues, periarterita nodoasa (Küssmaul), lupus eritematos.

Anevrismul de aorta se localizeaza de predilectie pe crosa.

Anevrismul de crosa ramura ascendenta este de obicei de natura luetica si are o simptomatologie bogata: tuse (compresiune de cai respiratorii superioare sau de nerv pneumogastric); disfonie (compresiune de recurent); edem in pelerina (in anevrisme mari care comprima cava superioara); durere coronariana sau prin erodare costala sau compresiune de nervi senzitivi; sindromul Claude Bernard-Horner (miozis, ingustarea deschiderii palpebrale si enoftalmie).


Anevrismul de crosa ramura descendenta si toracic nu au expresie clinica si sunt descoperite prin M.R.F. si Rx. cardiopulmonara.

Anevrismul abdominal se poate uneori palpa si se constata expansiunea sistolica, intarzierea pulsului arterei pedioase fata de radiala.


Diagnostic diferential

Aortografia arata forma, marimea si localizarea exacta in vederea operatiei chirurgicale. R.B.W., electroforeza proteinelor si lipidelor, biopsia musculara determina etiologia anevrismului.

Riscuri: embolii in marea circulatie (rinichi, splina, artere mezenterice, creier sau membre); ruperea anevrismului urmata de hemopericard sau hematom toracoabdominal; anevrism disecant cu decolare larga a tunicilor aortei exprimat prin dureri precordiale, toracolombare si in membrele inferioare, cu disparitia pulsului femural.


Tratament

Tratamentul este etiologic (antiluetic, antiarterioscleros sau anticolagenozic) si chirurgical (bypass, rezectie cu proteza sau imbracarea anevrismului cu material plastic).

Anevrismul arteriovenos este rareori congenital, mai ales posttraumatic (prin hematom periarterial organizat). Se traduce clinic prin: freamat sau vibratie la palpare, iar auscultator, suflu sistolic; dilatatii venoase, varice, edem in regiunea invecinata; insuficienta cardiaca hiperkinetica prin marirea volumului sanguin.

Anevrismul intracranian se poate localiza in orice parte a encefalului, mai frecvent in imediata vecinatate a poligonului Willis, generand prin rupere hemoragia meningee (febra, redoare de ceafa, semnul Kernig si Brudzinski pozitiv, L.C.R. sanguinolent sau xantocromic) sau migrena simptomatica, evidentiata prin arteriografia cerebrala.

Tratamentul este neurochirurgical.

Foto: medicinas.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa