Feluri de mancare cu sfecla rosie
- Diete -
• Sezonul sfeclei rosii. Incepe la mijlocul lui septembrie, dar pentru ca recoltarea se face vreme de cateva luni, sfecla ne alimenteaza pe toata perioada de iarna, cu minerale si vitamine esentiale.
• Ce substante contine sfecla rosie? Sfecla rosie contine fier (pentru sange), calciu si vitamina D (pentru oase si dinti sanatosi), dar si acid folic, potasiu si magneziu. Astfel ca si vegetarienii isi pot umple simplu „camarile” cu substante vitale. Cauza culorii sale rosii: continutul ridicat de betanina. 100 g sfecla fiarta = 32 de calorii. Deci nu va zgarciti la portii.
• Prepararea sfeclei rosii. Sfecla rosie poate fi consumata, fara probleme si cruda, curatata de coaja, data pe razatoare sau taiata fasii subtiri. Ca sa evitati inrosirea mainilor, purtati manusi de unica folosinta.
• Fierberea sfeclei rosii. Se spala bine sfecla si se lasa sa fiarba 30-40 de minute in multa apa cu putina sare. Se clateste apoi cu apa rece, se curata de coaja si se procedeaza, in continuare, dupa bunul plac. Si pentru a va usura munca, folositi sfecla gata fiarta si curatata (de la supermarket).
• Sfecla conservata la borcan. Are un gust mai acrisor si merge langa orice fel de mancare.
1. Feluri de mancare cu sfecla rosie - Supa de sfecla cu hrean
• Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 ceapa, 800 g sfecla rosie, 300 g cartofi fainosi, 1 tulpina subtire de praz, 1 lingura ulei de masline, 1,5 l zeama de legume (Knorr plus apa), 2 foi de dafin, sare, piper macinat, 1 bucata de hrean proaspat, 1 legatura codite de ceapa verde, 100 g smantana groasa, 2 lingurite zeama de lamaie.• Mod de preparare - Se curata ceapa si se taie marunt. Sfecla si cartofii se curata de coaja si se taie bucatele, la fel si prazul. Se incinge uleiul si se caleste ceapa, pana ce devine sticloasa. Se adauga sfecla si prazul, se dunstuiesc putin, apoi cartofii, zeama de legume si foaia de dafin, se lasa sa dea in clocot si se fierb, la foc mic si cu capac, circa 40 de minute. Se scoate dafinul din oala si se trece zeama prin sita (sau se mixeaza). Se gusta de sare, piper si lamaie. Se curata hreanul si se taie fasii subtiri, coditele de ceapa verde se spala, se zvanta si se taie rondele si se servesc cu supa, impreuna cu smantana, dupa gust.
2. Feluri de mancare cu sfecla rosie - Ketchup de sfecla rosie
• Ingrediente (pentru circa 500 ml): 300 g sfecla, sare, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 7 linguri ulei de masline, 3 linguri otet balsamic (mai gros), 1 lingura zahar brun, 4 linguri pasta de rosii (bulion), piper macinat, 1 lingurita mustar de Dijon.• Mod de preparare - Se fierbe sfecla aproximativ 55 de minute, in apa cu sare. Daca s-a inmuiat, se scoate din oala, se curata de coaja, se taie bucatele si se pune in blender. Se curata ceapa si usturoiul, se taie marunt si se calesc in 2 linguri de ulei incins. Dupa ce devin sticloase, se pun si ele in blender. Se adauga otetul-crema, zaharul si bulionul si se mixeaza. Se adauga uleiul - putin cate putin - si se amesteca in continuare. Se strecoara ketchup-ul printr-o sita si se condimenteaza cu sare, piper si mustar. Merge foarte bine cu carne de miel sau de vita.
3. Feluri de mancare cu sfecla rosie - Sfecla marinata cu sos de rodie
• Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g sfecle mici (cu frunze cu tot), sare, 1 rodie, 5 linguri otet balsamic, 2 linguri zeama de lamaie verde, 1 lingura jeleu (gem) de coacaze negre, piper macinat, 4 linguri ulei de masline, 2 linguri alune (sau nuci) curatate, 1 capatana de salata (radicchio).• Mod de preparare - Se rup frunzele sanatoase si frumoase si se pun deoparte. Se fierbe sfecla in apa sarata, circa 50 de minute. Se curata rodia de seminte si se stoarce zeama. Se amesteca otetul cu zeama de lamaie, jeleul de fructe, sare, piper, ulei si 2 linguri de zeama de rodie. Se scoate sfecla fiarta din oala, se curata de coaja si se taie in spalturi. Se toarna peste ea marinata si se lasa sa se patrunda cel putin 30 de minute. Se taie marunt alunele (sau samburii de nuca), se spala salata si frunzele de sfecla puse deoparte, se zvanta si se servesc impreuna cu sfecla marinata, presarata cu alune sau nuca.
4. Feluri de mancare cu sfecla rosie - Sfecla coapta cu mirodenii si slaninuta
• Ingrediente (pentru 4 persoane): 12 sfecle mici (de circa 80 g fiecare), sare, 5 crengute de cimbru, 5 fire de rozmarin, 12 felii de slaninuta (bacon), 4 linguri otet balsamic, 4 linguri zeama de legume (Knorr plus apa), piper macinat. In plus: ata (sfoara subtire) de bucatarie.• Mod de preparare - Se fierbe sfecla circa 30 de minute in apa sarata, se scurge si se curata de coaja. Se incinge cuptorul la 180°. Se inveleste fiecare sfecla cu cate o felie de bacon si cu putina planta aromata, se leaga toate cu ata si se aseaza intr-o forma termorezistenta. Se amesteca otetul cu uleiul si cu zeama de legume, se sareaza, se pipereaza si se toarna peste sfecla. Se acopera forma cu o folie de aluminiu si se da sfecla 25 de minute la cuptorul incins. Se serveste cu paine alba (bagheta).
5. Feluri de mancare cu sfecla rosie - Supa de sfecla cu carne de pasare
• Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 pulpe de gaina (sau 2 pulpe de rata de 300 g fiecare), circa 1,5 l zeama concentrata de carne de pasare (Knorr plus apa), 700 g sfecla rosie, 400 g cartofi (fainosi), 400 g varza, 1 ceapa, 2 foi de dafin, cateva boabe de piper, 1 lingura maghiran, sare, piper macinat.• Mod de preparare - Se spala carnea cu apa rece, se zvanta si se indeparteaza pielita. Se pune intr-o oala mai mare, se toarna peste ea zeama concentrata si se lasa pe foc sa dea in clocot. Se acopera, apoi, oala cu un capac si se lasa sa fiarba carnea, la foc mic, aproximativ 30-40 de minute. Se curata sfecla si cartofii si se taie bucati ceva mai mari. Varza se spala si se taie marunt, iar ceapa curatata se toaca (nu prea marunt). Se pun apoi in oala, langa carne, sfecla, frunzele de dafin si boabele de piper si dupa ce se fierb impreuna circa 15 minute, se adauga cartofii, varza si ceapa si se mai lasa pe foc inca un sfert de ora. Se scot pulpele de pui (sau de rata). Din supa, se desprinde carnea de pe oase si se pune inapoi. Se indeparteaza foile de dafin si se incorporeaza maghiranul tocat sau maruntit (daca e uscat).
Foto: www.culinar.ro
Remedii naturiste nr. 6 (98).