Este posibil sa suferi de reflux gastroesofagian fara sa stii?

 
Afla aici daca suferi de reflux gastroesofagian
Mi s-a pus acest diagnostic pentru ca am gatul inflamat la fiecare control, fara alte semne (foarte rar simt arsuri in capul pieptului). Ce analize sa fac si ce alimente sa evit?

Boala de reflux gastroesofagian este una dintre cele mai frecvente afectiuni pentru care populatia se adreseaza medicului. Cel mai comun simptom este pirozisul - senzatie de arsura ce pleaca din epigastru (capul pieptului) si urca retrosternal, de-a lungul esofagului.


Este de mentionat ca exista si reflux gastroesofagian fiziologic, aproximativ 75% din populatie prezentand un episod de pirozis de trei ori pe luna, care nu necesita tratament. In aceeasi ordine de idei, refluxul gastroesofagian e legat si de mancarea consumata - atentie la preparatele grase, prajeli, sosuri, condimente, bauturile carbogazoase, citrice si sucurile naturale de citrice, dulciuri!

E de mentionat ca este posibil sa ai reflux fara sa stii, din cauza multitudinii de simptome pe care acesta le produce si care nu tin de sistemul digestiv, precum tuse seaca, raguseala, dispnee, parodontoze (de exemplu, poate exista boala de reflux gastroesofagian doar cu simptome ORL sau pulmonare).

Cand nu suntem siguri daca este vorba de reflux gastroesofagian, se apeleaza la o metoda de diagnostic numita pH-metrie esofagiana, ce monitorizeaza continuu pH-ul esofagian (in 24 ore) si care, cu ajutorul unor electrozi si al unui soft special de computer, determina aparitia, frecventa si durata episoadelor de reflux in 24 de ore si corelarea acestora cu simptomatologia, stabilind astfel diagnosticul. De regula, se realizeaza in scop de cercetare medicala.

Foto: okmedical.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa