Ce boli trateaza macesul? Lista afectiunilor ce pot fi ameliorate cu macese

 
Ce boli trateaza macesul? Lista afectiunilor ce pot fi ameliorate cu macese
Stralucitoarele bobite rubinii ale trandafirului salbatic, cum i se mai spune macesului (datorita tufelor spinoase in care creste), au remarcabile virtuti terapeutice. Le intalnim si la campie, si pe dealuri, si la munte.

  • Aproape toate vitaminele si mineralele necesare organismului pentru o buna functionare se gasesc in boabele sangerii ale macesului. Cum tocmai e sezonul lor, iti prezentam cateva dintre beneficiile acestui remediu recomandat in tratarea multor afectiuni si prevenirea aparitiei altora. Izvor nepretuit de vitamina C, contine si alte substante active importante: vitaminele A, D, E, B1, B2, K (implicata in procesele de coagulare a sangelui), minerale si acizi grasi.







  • Bogate in antioxidanti, micile boabe colorate in rosu aprins ocupa un loc de frunte in topul leacurilor recomandate pentru intarirea organismului inaintea sezonului rece. Indicata in acest scop, este mai ales pulberea de macese. Se macina boabele uscate cu rasnita, dupa care, pentru indepartarea samburilor, se trece pulberea prin sita. Se ia cate o lingurita, se tine 2-3 minute sub limba, dupa care se inghite cu putina apa, de 3-4 ori pe zi, intre mese.
  • Circulatia periferica deficitara poate fi mult imbunatatita prin urmarea, timp de doua luni, a unei cure cu sirop de macese, cate doua lingurite de trei ori pe zi. Mentinerea elasticitatii capilarelor si normalizarea circulatiei sangelui sunt si motivele pentru care unii medici recomanda macesele in afectiunile vasculare.
  • Durerile reumatice pot fi prevenite sau alinate daca toamna, in preintampinarea sezonului rece, timp de o luna, se tine o cura cu infuzie de macese. Substantele antiinflamatoare si antioxidante din compozitia acestora, prin impiedicarea degradarii cartilagiilor din articulatii, ceea ce inseamna mentinerea elasticitatii membrelor si a coloanei vertebrale, vor reduce probabilitatea aparitiei crizelor reumatice.
  • Guturaiul si gripa se lipesc de tine mai greu si trec mai usor cu ajutorul maceselor. In caz ca neplacerea bate la usa, se prepara un ceai dintr-o lingurita de fructe la o cana cu apa clocotita, lasate la infuzat timp de 10 minute. Se beau 3-4 cani pe zi. La fel se poate proceda si in caz de oboseala accentuata. In afectiunile respiratorii insotite de febra, contribuie la procesul de vindecare ajutand organismul sa se revigoreze. Desigur, trebuie urmat in paralel tratamentul recomandat de medic.







  • O cura de 30-40 de zile cu infuzie de macese previne reactiile alergice cu care te-ai putea confrunta mai ales din cauza polenului diverselor plante. Momentul propice tinerii unei asemenea cure este inaintea sezonului alergic.
  • Poti scapa de pietrele sau nisipul de la rinichi tot cu ajutorul decoctului de macese. Prepara-l din 10-15 fructe zdrobite la o jumatate de litru de apa si bea-l pe parcursul zilei. Pentru a obtine efectul dorit, urmeaza aceasta cura zilnic, cel putin o luna de zile. La fel se poate proceda si in caz de colecistita sau colici biliare.
  • Refacerea florei intestinale dupa un tratament cu antibiotice constituie un alt beneficiu al ceaiului de macese. Se bea zilnic cate o cana cu infuzie, pe toata durata tratamentului si inca zece zile dupa terminarea acestuia.
  • Stresul poate fi mai usor de gestionat daca se apeleaza la ajutorul maceselor. Cum de foarte multe ori emotiile negative generate de acesta sunt cauza tensiunii arteriale oscilante si a hipertensiunii, celor care se confrunta cu asemenea probleme de sanatate li se recomanda sa tina de doua ori pe an cate o cura de o luna cu pulbere de macese, cate o lingurita pe zi.







  • Viermii intestinali pot fi eliminati cu ajutorul unei paste din pulbere de pulpa de macese (doua parti si miere (o parte). Se iau 2-3 lingurite pe zi, pe stomacul gol.
  • Zilnic, in caz de hemoragie menstruala, administrarea a cate patru-sase lingurite de pulbere de macese previne dureroasele crampe pe si stopeaza urmarile pierderii de sange, precum anemia, vertijul si starea de slabiciune.
Stiai ca micile boabe de macese sunt de zeci de ori mai bogate in vitamina C decat lamaile, fiind utilizate in industria farmaceutica pentru extragerea acestui element valoros?

Bibliografie: Sanatatea de azi. Foto: www.televiziunea-medicala.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa