Dovleacul regleaza tensiunea
- Diete -
Membru de vaza al familiei cucurbitaceelor (din care mai fac parte si dovleceii, castravetii si pepenii), dovleacul este o sursa pretioasa de vitamina A, in principal sub forma de beta-caroten, un puternic antioxidant natural care mentine integritatea pielii si mucoaselor, protejeaza pielea de arsurile solare, imbunatateste functia sistemului imunitar, previne unele cancere.
Alti nutrienti importanti ai dovleacului
Dovleacul ne ofera din belsug: fosfor (esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor), potasiu (ajuta la reglarea batailor inimii si tensiunii arteriale), fier (previne anemia si permite transportarea oxigenului la celule), zinc (participa la reactiile imunitare, favorizeaza vindecarea ranilor), mangan, cupru, vitaminele B2, B5, C, E. Contine si alti antioxidanti minunati pentru sanatate, precum luteina si zeaxantina, care se acumuleaza in macula si retina, protejandu-ne ochii de cataracta si degenerescenta maculara, dar care in acelasi timp ne feresc de bolile cardiovasculare, de cancerul de san si de cel de plamani.Dovleacul este prietenos cu silueta
Nu ocoli dovleacul nici daca tii cura de slabire: cu doar 28 de calorii la 100 g si foarte multe fibre, simpatica leguma iti sustine eforturile de a scapa de surplusul de kilograme. Cea mai simpla modalitate de a profita de avantajele dovleacului este sa-l tai felii si sa-l coci in cuptor, dar la fel de bine il poti folosi la prepararea multor mancaruri delicioase: piure, supe, musaca, tocanite.Si semintele dovleacului sunt bune
Sunt folosite in scopuri medicinale de mai bine de 3000 de ani. Astazi, studiile confirma efectele remarcabile pe care le au semintele de dovleac asupra sanatatii.N-ai zice ca niste mici samburi pot contine atat de multe substante binefacatoare: zinc, magneziu, fier, fosfor, mangan, cupru, seleniu, vitaminele B, E, K, triptofan (un aminoacid care ne ajuta sa dormim bine noaptea), acizi grasi omega-3 (care scad colesterolul si combat inflamatiile), cucurbitacin (ajuta la combaterea cancerului).
Nu uita! Alege seminte organice, pe care cel mai bine e sa le consumi crude. Daca le preferi prajite, coace-le in cuptor, la temperatura mica (70° C), fara sare.
Bibliografie: Sanatatea de azi. Foto: jurnalul.ro