Plimbarea si/sau alergarea cu greutati
- Stil de viata -
Plimbarea nu face parte dintre sporturile de performanta si totusi mersul pe jos - chiar agale - are o importanta considerabila pentru sanatate si starea de spirit in care ne aflam. Avantaje: se practica in aer liber, ne poarta printr-un peisaj variat si nu este catusi de putin obositoare, asa ca poate dura ore in sir. De indata ce ne gasim ritmul pasilor - mersul se inteteste, bratele intra si ele in balans, fara sa ne dam seama, respiram mai adanc, inima ne bate mai tare, gandurile isi iau zborul, iar capul se limpezeste.
Si cum poate fi transformata plimbarea in sport? Simplu! Folosind in jurul gleznelor si a incheieturii mainilor, mansete cu greutati. Se gasesc in comert. Dar putem sa le fabricam si singuri: umpleti niste sosete supraelastice cu nisip si legati-le (fara a va stingheri circulatia sangelui), in jurul gleznelor, deasupra pantofilor de sport, iar la maini, ca pe niste bratari. La inceput, porniti de la circa 250 g de nisip. Apoi sporiti treptat cantitatea, urcand pana aproape de un kilogram. Asemenea halterelor, mansetele cu greutati duc la intarirea musculaturii: la fiecare pas, forta investita este mai mare.
Efectul vine de la sine: o ora de mers pe jos in care ati parcurs 4 km impulsioneaza circulatia sangelui, vascularizarea este mai buna, iar stresul dispare. Daca pasul este mai intins (6 km pe ora) ardeti 500 de calorii, iar daca mersul este de-a dreptul vioi si terenul accidentat (panta de deal), consumul de energie se poate dubla. Si astfel, ati si trecut pe taramul sportului numit in lumea occidentala Power Walking.
In concluzie: mergand „la pas” de trei ori pe saptamana, cate o jumatate de ora prin aer liber, obtineti urmatoarele avantaje: mersul cu greutati intareste toti muschii, arde repede kilogramele, sporeste rezistenta la efort si accentueaza imunitatea organismului. Veti descoperi cu uimire ca sunteti mai supli, ca dormiti mai profund, ca sunteti pregatiti pentru un efort de munca mai mare. Toate acestea vin de la sine.
In practica, trebuie doar sa respectati cateva reguli fundamentale: respiratia sa fie adanca si regulata, obrazul destins, bratele relaxate, iar incaltamintea cat mai comoda. Daca nu vreti ca gleznierele cu nisip sa atraga atentia, purtati pe deasupra un trening. Si o interdictie: mersul cu balast nu poate fi practicat ducand ceva in mana. Chiar si geanta, oricat de usoara, ar strica armonia miscarii. Ce-ati zice de un rucsac la moda, mic si elegant?
Foto: www.wshop.ro