Suferintele bilei, alinate cu remedii naturale
- Boli digestive -
Gust amar, senzatie de greata, durere in partea dreapta a abdomenului? Sunt indicii ca bila nu functioneaza tocmai cum ar trebui.
Rolul veziculei biliare, un „saculet” fixat de ficat, este acela de a stoca lichidul biliar pe care ficatul il secreta si de a-l elibera in intestin pentru facilitarea absorbtiei nutrientilor din alimentele ingerate. Cand buna ei functionare este perturbata, ceea ce se intampla, spre exemplu, dupa ce iei o masa bogata in mancaruri grele, efectul imediat este un oarecare disconfort, iar pe termen lung pot sa apara afectiuni de tot felul.
Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci ar fi sa nu mai mananci nimic vreme de cateva ore. E drept, e si destul de putin probabil sa ti se faca foame atat de curand dupa o criza. Apoi, le poti veni in ajutor ficatului si bilei preparandu-ti unul dintre remediile urmatoare.
Rolul veziculei biliare, un „saculet” fixat de ficat, este acela de a stoca lichidul biliar pe care ficatul il secreta si de a-l elibera in intestin pentru facilitarea absorbtiei nutrientilor din alimentele ingerate. Cand buna ei functionare este perturbata, ceea ce se intampla, spre exemplu, dupa ce iei o masa bogata in mancaruri grele, efectul imediat este un oarecare disconfort, iar pe termen lung pot sa apara afectiuni de tot felul.
Remedii la indemana impotriva dischineziei biliare
Durere intepatoare aparuta brusc in partea dreapta a abdomenului, dupa o masa copioasa si bogata in grasimi, insotita adesea de dureri de cap, greata si varsaturi, balonare - cam asa se manifesta bila lenesa dupa un dezmat culinar.Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci ar fi sa nu mai mananci nimic vreme de cateva ore. E drept, e si destul de putin probabil sa ti se faca foame atat de curand dupa o criza. Apoi, le poti veni in ajutor ficatului si bilei preparandu-ti unul dintre remediile urmatoare.
- Infuzie de sunatoare. Se toarna peste o lingurita de planta o cana de apa fierbinte, se lasa la infuzat timp de 10 minute. Se beau 2-3 cani pe zi. Un asemenea tratament urmat vreme de 2-3 saptamani va stimula secretia biliara si, in plus, va preveni formarea calculilor biliari.
- Infuzie de anghinare. Chiar daca e cam amara si n-o bei cu placere, poate avea efect remarcabil in impulsionarea activitatii vezicii biliare. Cand stii ca ai o bila lenesa, urmarea fiind si o digestie lenta, ceaiul de anghinare ti-ar putea fi de un real folos. Se prepara dintr-o lingura de planta la o jumatate de litru de apa fierbinte, cantitate din care se bea pe parcursul intregii zile.
- Amestec de tincturi. Se iau cate zece picaturi de tinctura de menta, anason si fenicul, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
- Comprese alternative. Tine pe burta, timp de trei minute, o sticla cu apa fierbinte invelita intr-un prosop, apoi schimb-o pentru un minut cu una cu apa rece. La fel poti proceda si cu o compresa calda, pe care o inlocuiesti cu una rece. Procedeaza astfel timp de 20 de minute, urmarind ca ultima compresa sa fie calda. E un remediu excelent in detensionarea muschilor abdominali.
- Infuzie de papadie. Se tine o cura de doua saptamani cu papadie sub forma de infuzie. Se toarna peste 1-2 lingurite de planta intreaga, uscata si maruntita, o cana cu apa clocotita si se lasa la infuzat timp de 15-20 de minute. Se beau 2-3 cani pe zi. O asemenea procedura va stimula secretia biliara, va imbunatati metabolismul lipidelor, precum si utilizarea colesterolului in organism.
Cand durerile sunt foarte puternice, eventual insotite si de febra, se impune solicitarea de ajutor medical. In caz ca exista pietre la fiere, pericolul de peritonita nu trebuie neglijat.
Pietre la bila
In cazul celor care obisnuiesc sa consume multe grasimi, prajeli, nu mananca legume si nu fac miscare, in vezica biliara se pot forma calculi biliari, asa-zisele „pietre” la bila, niste aglomerari de colesterol sau saruri de calciu. In majoritatea cazurilor, pietrele raman in vezica multa vreme fara a da in vreun fel de stire despre prezenta lor. Cand insa incep sa migreze pe caile biliare, deplasarea lor produce dureri chinuitoare in partea dreapta a abdomenului, sub coaste. Remedii la indemana:- Cura cu ulei de masline si lamaie. Se bea pe stomacul gol, in fiecare dimineata, timp de 21 de zile, in amestec sau imediat una dupa alta, o lingura cu ulei de masline si una de suc de lamaie ori un pahar de apa calduta in care s-au adaugat o lingura cu ulei de masline si sucul de la o lamaie, dupa care se sta o jumatate de ora culcat pe partea dreapta. Pe durata curei, se elimina din dieta mancarurile grele si nu se bea alcool. Pe langa eliminarea pietrelor de la bila si ficat, o asemenea cura contribuie si la tonificarea vezicii biliare.
- Cura cu ienupar. Este indicata in caz de pietre de mici dimensiuni, pe care le dizolva. In prima zi se iau patru boabe, se mesteca lent, timp de o jumatate de ora, dupa care se inghit. In urmatoarele zile, se creste doza cu cate o boaba, pana in a 15-a zi, dupa care se reduce cantitatea de boabe cu cate o boaba pe zi, pana se ajunge din nou la doza initiala, de patru boabe. Pentru mai multa eficienta, dupa o luna, cura se repeta.