Am pulsul foarte mic (48 de batai pe minut)!

 
Am pulsul foarte mic (48 de batai pe minut)! Credeti ca e cazul sa fac analize suplimentare?
Bradicardia este definita ca o frecventa cardiaca mai mica de 60 batai pe minut (bpm). Acest ritm al inimii nu este capabil sa asigure suficient sange organismului si deci o cantitate suficienta de oxigen in timpul unei activitati normale sau a unui efort fizic.

Daca nu este secundara unei patologii cardiace sau extracardiace, iar bataile inimii sunt regulate, vorbim de bradicardie sinusala. Este un fenomen normal la sportivi si la persoanele in varsta (ritmul cardiac scade odata cu inaintarea in varsta).

In fata unei bradicardii, trebuie eliminate cauzele noncardiace, cum ar fi: hipotiroidismul, hipertensiunea intracraniana, deficitul sau excesul de potasiu etc. Chiar si unele medicamente prescrise pentru patologii cardiace - HTA, BCI (beta blocante, blocante de calciu) - pot incetini cordul excesiv.

Cauzele bradicardiei sunt extrem de variate, de la boli ale muschiului cardiac sau ale arterelor coronare la boli infectioase, autoimune etc. Cred ca este bine sa va prezentati la cardiolog.

Medicul va elimina o cauza medicamentoasa, apoi se va interesa de antecedentele personale/familiale sau de alte simptome asociate si poate sa va prescrie analize de sange, o electrocardiograma pentru a inregistra activitatea electrica a inimii, va poate propune inregistrarea ritmului cardiac pe 24h (holter ECG) sau alte examene cum ar fi ecografia cardiaca, testul de efort EKG sau explorarea electrofiziologica. Astfel va avea toate datele pentru a stabili corect si precis diagnosticul si planul de tratament.

Expert: dr. Florentina Ivancov, medic specialist cardiologie. Foto: www.descopera.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa