Cea mai eficienta metoda de a te lasa de fumat este auriculoterapia

 
Cea mai eficienta metoda de a te lasa de fumat este auriculoterapia
George Taranu, auriculoterapeut si specialist in combaterea adictiilor prin medicina alternativa (www.stop-smoking.ro), ne-a explicat cum ne ajuta aceasta forma de tratament, ce combina principiile acupuncturii si presopuncturii, alinand diverse afectiuni prin stimularea unor puncte-cheie situate pe pavilionul urechii.


Ce este auriculoterapia si cum functioneaza?
Este o varianta a acupuncturii chinezesti care are o vechime de peste 2.000 de ani, adusa in Europa la inceputul anilor '50 de Paul Nogier, un doctor francez din Lyon. Acesta a descoperit ca in pavilionul auricular se gasesc 200 de centri nervosi (meridiane) corespondenti fiecarui organ intern.






Care sunt afectiunile tratate cu succes prin auriculoterapie?
Poti apela la auriculoterapie daca suferi de reumatism, sciatica, dureri de spate, migrene sau nevralgii, daca ai menstruatii dureroase sau daca suferi de zona zoster. Auriculoterapia te poate ajuta si in cazul unor tulburari functionale respiratorii (astm, tuse cronica, sinuzita cronica, bronsita), digestive (colite, tulburari de tranzit), sindrom premenstrual, alergii (rinite alergice, eczema, urticarie), daca suferi de stres, angoase, anxietate sau insomnie. De asemenea, te poate ajuta sa te lasi de fumat.


Este posibil chiar sa diagnosticati anumite boli cu ajutorul acestei terapii?
Da, pe pavilionul auricular se pot depista diverse afectiuni prin reactia pacientului la stimularea anumitor centri ce corespund organelor afectate. Potrivit Institutului pentru Auriculoterapie din SUA, tehnica poate sa depisteze peste 200 de boli, cum ar fi problemele organelor interne, problemele ginecologice, ale organelor senzoriale, precum si maladiile psihice.


Cum a ajuns sa fie posibila tratarea dependentelor prin auriculoterapie, este o practica noua?
Punctele din zona pavilionului auricular, pe care se lucreaza pentru adictii, sunt putin diferite fata de cele din acupunctura din medicina traditionala chineza. De exemplu, in urma cu 2.000 de ani nu exista in China consumul de nicotina sau consumul de alcool in abundenta, consumul de zahar rafinat, dar si altele care creeaza dependenta. Atunci, francezul Paul Nogier s-a concentrat pe punctele care corespund adictiilor noastre, ale europenilor.


Cum se desfasoara o sedinta cu o persoana care vrea sa renunte la fumat si cam cat dureaza?
Inainte de toate, stau de vorba cu pacientul si ii explic procedura. In primul rand pentru a vedea daca este pregatit sa renunte la anumite vicii. In cazul renuntarii la fumat, sedinta dureaza aproximativ 15 minute, timp in care se electrostimuleaza toate punctele meridiane corespondente acestei adictii, se ridica nivelul endorfinelor, iar pacientul nu mai simte nevoia fizica de a fuma. Inainte de procedura, pacientul este supus si unei sedinte de spirometrie, pentru a se vedea presiunea pulmonara. Pacientul nu mai simte nevoia de a consuma nicotina, de altfel un bun stimulent al neurotransmitatorilor, deoarece nivelul endorfinelor este ridicat prin ajutorul electrostimularii punctelor meridiane. Pentru dependenta de tutun este de ajuns o singura sedinta, pentru celelalte dependente repetam procedura la 9-10 zile si analizam raspunsul fiecarui pacient in parte. Evident ca mai departe, pe acest drum, totul tine de vointa fiecaruia, dar noi suntem alaturi de pacienti atat inainte, cat si dupa efectuarea terapiei.






Cum difera tratamentul dependentei de tutun de tratamentul reumatismului, spre exemplu?
Diferenta dintre cele doua tratamente este aceea ca in dependenta de tutun si alte adictii sunt stimulati in mod direct neurotransmitatorii, ridicand nivelul serotoninei, iar in cazul durerilor reumatice se vor electrostimula centrii nervosi ce au legatura directa cu zonele afectate.


E dureros?
Nu este un tratament dureros, dar pacientul are o mica senzatie de ameteala si simte un gust metalic in zona papilelor gustative.


Functioneaza si pentru persoanele sceptice?
Si pacientul are aportul sau in renuntarea la acest viciu. Atat timp cat eliminam dorinta fizica (sevrajul), pacientul trebuie sa constientizeze efectul tratamentului si sa nu aprinda tigara dintr-un gest reflex, prin asociere cu diferite situatii sau din diverse motive personale.


Dar daca dependenta de tutun nu se rezolva din prima, se repeta procedura?
In mod normal, in cazul fumatului procedura nu trebuie repetata, dar in cazurile in care pacientul prezinta un nivel ridicat de gudron si nicotina, daca este nevoie, se poate repeta.


Exista contraindicatii?
Este o metoda noninvaziva si fara contraindicatii, dar nu o recomandam persoanelor cu stimulator cardiac si femeilor insarcinate.


Care sunt rezultatele care v-au adus cea mai mare satisfactie?
In ziua de astazi, sunt foarte mandru ca, in ultimul an, mai mult de 220 de persoane au renuntat la fumat prin auriculoterapie in cabinetul nostru, Stop Smoking Romania, unde beneficiem de cel mai performant aparat de acest fel din lume si singurul (tot de acest fel) din Romania.

Foto: doc.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa