Sfaturile dermatologului. Intrebari frecvente si raspunsuri de la dermatolog
- Bolile de piele -
Fardurile si cremele nu sunt mereu solutiile cele mai fericite pentru problemele parului sau tenului. Chiar daca ai o varietate de produse la dispozitie, uneori alegerea este dificila. Stim ca tot ce e prea mult strica si ca unele aspecte trebuie tratate cu multa grija, pentru a ne pastra frumusetea si sanatatea. Dr. Ariana Carmen Nicula, medic specialist dermato-venerolog ne spune cum stau lucrurile si ne da cele mai bune sfaturi pentru cateva probleme si curiozitati pe care sigur le-am avut la un moment dat.
- Daca ma spal zilnic pe fata cu lotiune de curatare e posibil sa-mi irit tenul? Tenul nu se va irita daca va fi curatat cu o lotiune de curatare adaptata tipului de ten. Putem curata tenul doar cu apa simpla, insa este recomandat sa folosim o lotiune spumanta, deoarece este singurul produs care elimina sebumul si impuritatile de la nivelul porilor.
- Cat de des pot sa-mi exfoliez tenul fara sa-i fac rau? De 2-3 ori pe saptamana sau chiar zilnic daca tenul permite (de exemplu tenul gras, seboreic) si nu da semne de iritare. Exfolierea facuta la domiciliu cu scrubul facial este una superficiala, cu probabilitate foarte mica de a produce leziuni. Este chiar recomandat sa ne exfoliem tenul cat mai des posibil, deoarece exfolierea reprezinta cel mai bun stimul pentru reinnoirea straturilor celulare ale epidermului!
- Pot sa scap de cicatricele adanci lasate de acnee si varsat de vant? Tesutul cicatricial, odata format, este imposibil de indepartat definitiv. Aspectul lui poate fi doar imbunatatit prin metode dermato-cosmetice minim invazive, precum laser ablativ, peeling cu acid tricloracetic, microneedling, subcizie (pentru cicatricele deprimate), injectare de cortizon (pentru cicatricele hipertrofice) sau produse cu concentratie mare de retinol.
- Care este cea mai buna protectie solara pentru o crema de zi? Pentru o crema de zi este recomandat sa avem un factor SPF minim 30, pentru un ten fara probleme sau patologie asociata si neaparat 50+ pentru un ten cu probleme dermatologice (rozacee, acnee, lupus, melasma, alergii si eruptii solare). Pe langa SPF este obligatoriu sa contina filtru si pentru radiatiile UVA, iar unele dintre cremele actuale contin si filtre pentru lumina infrarosie si lumina vizibila de energie mare.
- Alunitele aparute la soare sunt toate periculoase sau cum le deosebim? O alunita aparuta la soare nu este periculoasa, este normal sa ne apara alunite de-a lungul vietii, in special pe zonele fotoexpuse. O alunita poate deveni periculoasa in momentul in care observam modificari de dimensiuni, forma, culoare, aspect. Daca avem suspiciuni legate de o alunita, trebuie sa ne adresam medicului dermatolog, singurul in masura sa stabileasca, cu ajutorul dermatoscopului, daca acea alunita este displazica si necesita urmarire periodica, sau este vorba de un melanom in situ, care trebuie excizat de urgenta.
- Ce alimente trebuie introduse in dieta pentru un ten si o piele sanatoasa? Pentru a mentine o piele sanatoasa, avem nevoie de o alimentatie echilibrata, cu proteine in primul rand, peste oceanic, legume proaspete, fructe (dar nu in exces, deoarece contin foarte multe zaharuri, iar acestea sunt nocive pentru piele si corp in general) si cat mai multe lichide.
- Putem scapa de cuperoza sau doar o tinem sub control? Cuperoza (rozaceea) este o afectiune inflamatorie cronica a vaselor mici din derm si a matricei dermului, de cauze inca incomplet elucidate. De aceea, putem doar sa o tinem sub control prin tratament (local, sistemic, laser vascular) si nu sa o vindecam definitiv. Poate avea perioade de ameliorare de lunga durata, uneori chiar ani, dar si perioade de recadere.
- Cat de mult putem folosi o crema depigmentanta? Cremele care contin hidrochinona pot fi folosite pe o perioada de 4-5 luni maximum. Cele cu alte tipuri de ingrediente depigmentante, de tipul arbutin, acid azelaic, acid kojic, retinol, vitamina C pot fi folosite pe termen nedefinit.
- Pot scapa de matreata folosind numai sampon? Matreata este produsa de o ciuperca ce face parte din flora noastra microbiana normala (toti oamenii o avem), insa la anumite persoane ea se inmulteste excesiv si are ca rezultat matreata simpla sau asociata cu eritem si inflamatie (dermatita seboreica). Din pacate, nu se poate scapa de ciuperca definitiv. Prin tratament cu sampon antifungic ii putem doar limita sau stopa temporar activitatea pentru a inlatura aspectul inestetic al scuamelor.