Ce inseamna bypass gastric? Pot aparea complicatii?

 
Ce inseamna bypass gastric? Pot aparea complicatii?
Ca o echipa buna de dublu, ca un mariaj sanatos sau ca un pilaf de ovaz garnisit cu fructe, bypass-ul gastric are forta a doua metode comprimate intr-una. Chirurgia traditionala de bypass combina ceea ce este mai bun din cele doua abordari, restrictiva si malabsorbtiva — iar acesta reprezinta raspunsul potrivit pentru numerosi oameni care aspira la chirurgia pentru scadere ponderala.

In bypass-ul gastric chirurgii capseaza deoparte o mica punguta din stomac (cam de marimea unui ou) pentru a primi hrana pe care o mancati. Acesta reprezinta elementul restrictiv, de vreme ce nu mai puteti manca prea mult dintr-odata fara sa vi se faca rau. Ceea ce ramane din stomac se scurge in primul segment al intestinului subtire, dar niciun pic de mancare nu mai traverseaza aceasta sectiune intestinala, astfel incat aici nu are loc absorbtie.






Pentru a permite absorbtia, un segment in partea inferioara a intestinului este cusut in partea superioara a stomacului. In acest mod, alimentele ajung in punguta gastrica si apoi trec in portiunea mijlocie a intestinului subtire, continuandu-si drumul de-a lungul caii intestinale normale pe parcursul a 200 de cm, inainte de a ajunge in intestinul gros.

In cele din urma, cam o treime din intestinul subtire este ocolit (bypass-at), dar nu la fel de mult ca in switch-ul (intrerupatorul) intestinal. Acesta reprezinta elementul malabsorbtiv. In plus, pe langa limitarea absorbtiei de mari cantitati din caloriile suplimentare, datorita faptului ca sunt indepartate componente esentiale ale digestiei alimentelor, apare o modificare in raspunsurile hormonale la alimente, modificare care duce la satietate.

Cum si-au imaginat chirurgii aceasta idee nebuneasca pentru scaderea ponderala? Ei s-au bazat pe ideile pe care se fundamenteaza interventiile de indepartare a stomacului, practicate la persoanele care sufera de ulcer (inaintea antiacidelor, blocantilor de receptori H2 sau inhibitorilor de pompa protonica).

Pe atunci, chirurgii interveneau precum fortele speciale si indepartau pur si simplu acel lucru care genera problema. Dar au descoperit ca pacientii dezvolta unele simptome si ca nu mai puteau manca atunci cand alimentele ocoleau stomacul si se varsau direct in intestine; in aceasta situatie, nutrientii intrau in fluxul sangvin prea repede, pe masura ce se indreptau direct catre ariile absorbtive ale intestinului.

Aceasta simptomatologie si-a castigat titlul de sindrom dumping, iar pacientii acuzau stari de greata, transpiratii si slabiciune. Chirurgii au descoperit ca acei pacienti care nu au trecut prin probleme digestive mancau portii mai mici — si mancau alimente sanatoase, deoarece continutul ridicat de zahar era cel care producea sindromul dumping. Acest fapt i-a facut pe cercetatori sa creada ca ar putea tine in frau apetitul prin metode chirurgicale, ocolind stomacul in timpul procesului de digestie.

Obligand alimentele sa evite o parte a intestinului subtire, va veti regla problema metabolica aproape instantaneu prin declansarea modificarilor de hiperglicemie si hipertensiune. In timp ce scaderea ponderala este rapida (la inceput, circa doua pana la patru kilograme pe saptamana), interventia presupune de asemenea si o rata a complicatiilor mai mare decat a mai popularului inel gastric.

Bibliografie: Ghid de functionare pentru o talie de invidiat. Foto: chirurgie-drfodor.ro

Informatii suplimentare despre bypass-ul gastric

Sursa video: Spitalul Sf. Constantin











Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa