Chirurgia obezitatii: cui ii este recomandata si ce riscuri pot aparea?
- Diete -
Nu avem nimic impotriva folosirii carjelor atunci cand ne scrantim o glezna sau cand ne intindem un ligament la nivelul genunchiului, asa ca nu avem niciun motiv sa nu luam in calcul chirurgia pentru scaderea ponderala, daca indepliniti criteriile necesare. Aceste interventii sunt eficiente, sunt rapide si au capacitatea de a transforma un corp flescait intr-un pilot de curse. Dar nu sunt lipsite de potentiale riscuri si complicatii si necesita schimbari comportamentale pe termen lung.
Chirurgia pentru pierderea ponderala va va oferi mai mult decat increderea de a va reintroduce in garderoba bluzele decoltate. Va poate salva viata. Cu toate acestea, trebuie sa mai stiti ca nu este recomandata oricui — si ca poate fi o adevarata provocare. Deci, atunci cand va analizati optiunile, tratati cu atentie metodele de a va micsora riscurile si de a va creste sansele de reusita. Inainte de toate, raspundeti la urmatoarele 2 intrebari...
1. Sunteti un candidat?
Sunteti eligibil pentru chirurgie daca va incadrati intr-una dintre urmatoarele trei categorii:
• Daca aveti cu patruzeci si cinci sau mai multe kilograme peste greutatea dumneavoastra ideala.
• Daca aveti un IMC (indice de masa corporala) de peste 40.
• Daca aveti un IMC de peste 35 cu hipertensiune, diabet, artrita, apnee in somn, anomalii severe ale lipidelor sau corp diform.
Pentru toate aceste interventii, trebuie sa fiti dispusi sa faceti schimbari de viata — exercitii si dieta — care le vor face sa functioneze. In lipsa lor, aceste proceduri nu vor avea succes. Dupa o scadere „abrupta” aparuta initial, exista riscul sa va intoarceti la maratonul de infulecat inainte sa va dati seama. De asemenea, trebuie sa luati in considerare potentialele efecte adverse cum ar fi caderea parului, sindromul dumping, diareea si varsaturile.
2. In cine am incredere sa-mi realizeze switch-ul duodenal, inelul gastric sau bypass-ul gastric?
Nu ati dori ca ortodentistul sa va extirpeze o tumoare, un chirurg ortoped sa va faca un transplant hepatic sau un urolog sa va corecteze nasul. Aceeasi regula se aplica aici: gasiti un specialist! In mod ideal, veti folosi o echipa si instrumente pentru realizarea laparoscopica a interventiei, mai degraba decat printr-o operatie clasica.
Laparoscopia presupune deschiderea unor mici incizii si realizarea interventiei prin intermediul unor tuburi (va parea ca si cum chirurgii ar lucra cu betisoare). Chirurgia laparoscopica inseamna ca va veti vindeca mai rapid, cu mai putine dureri; dar, uneori chirurgul trebuie sa recurga in ultima instanta la metoda clasica (de a deschide abdomenul).
Va trebui sa gasiti un spital sau clinica care realizeaza multe interventii pe an — asemenea spitale sau clinici au o rata a complicatiilor mult mai mica decat celelalte. Indiferent cine ar fi chirurgul dumneavoastra, asigurati-va ca exista o intreaga echipa atat pentru perioada preoperatorie (pentru a minimaliza complicatiile), cat si pentru cea postoperatorie (pentru a avea cele mai mari sanse de reusita), inclusiv un nutritionist si un psihiatru.
Exista riscul sa continuati sa mancati nesanatos — si, prin aceasta, sa distrugeti oricare din aceste interventii. O echipa va poate ajuta sa faceti fata asaltului budincilor si va poate oferi resursele de a le depasi pe masura ce va adaptati la noile obiceiuri de alimentatie — si la noul corp.
Bibliografie: Ghid de functionare pentru o talie de invidiat.