Copilul meu nu vorbeste corect! Cand incep copiii sa vorbeasca bine?
- Afectiuni ORL -
Cand este cazul sa ne ingrijoram?
In primii trei ani de viata exista momente critice ale achizitiilor de limbaj care, daca intarzie sa apara, pot semnala prezenta unor tulburari de dezvoltare. Sunt motive de ingrijorare si atunci cand copilul da semne de stagnare sau chiar de regres in evolutie dupa o perioada de achizitii aparent normale.
Daca un copil a ajuns la varsta de doi ani si nu vorbeste deloc sau are un bagaj limitat de cuvinte (mai putin de 20) este cazul sa facem cateva investigatii. Un prim pas obligatoriu in aceasta situatie este sa se faca o verificare complexa a auzului copilului de catre un specialist ORL precum si o evaluare a dezvoltarii sale psihomotorii de catre un psiholog clinician.
Ce este important sa observam in vorbirea copilului?
Limbajul are doua componente importante: limbajul receptiv (ce intelege copilul) si limbajul expresiv (ce spune copilul). In plus, comunicarea umana nu inseamna numai vorbe ci si gesturi, postura, mimica, expresivitate (adica limbajul nonverbal), ambele fiind egal importante in comunicare.
Exista copii care sunt „late talkers”, adica vorbesc mai tarziu, fara a avea o problema, dar acest lucru trebuie confirmat dupa o evaluare specializata. De asemenea, copiii mici au in mod normal o pronuntie deficitara (dislalie), insa acest lucru ar trebui sa se corecteze odata cu intrarea la gradinita.
Ce informatii ofera o evaluare psihologica?
Interpretarea problemelor de limbaj ale unui copil trebuie facuta in contextul general al dezvoltarii acestuia, tinand cont si de alte tipuri de competente (exemplu: sociale si emotionale, cognitive etc.).
Intarzierea in dezvoltarea limbajului poate face parte din tabloul clinic al unor tulburari grave: deficit intelectual (retard), tulburari de spectru autist, tulburari de limbaj receptiv sau expresiv care necesita diagnostic medical (neurologic sau psihiatric).
Ce trebuie facut?
Copiii mici, cu varsta pana in doi ani, nu trebuie expusi la televizor, iar dupa aceasta varsta timpul zilnic de expunere trebuie limitat. Parintii trebuie sa-i asigure copilului oportunitati de achizitie a limbajului: comunicare directa, povesti, cantecele, poezii.
Daca pana la varsta de doi ani si jumatate copilul nu vorbeste inca, se impune o terapie specifica dupa evaluarea copilului de catre un specialist. Problemele de pronuntie care persista dupa varsta de trei ani necesita o terapie logopedica.
Expert: Monica Bolocan, psiholog clinician (www.psiholog-pentru-copii.ro). Foto: www.kidspots.ro.