Cum diferentiem indigestia de intoxicatia alimentara?

 
Cum diferentiem indigestia de intoxicatia alimentara?
Desi prezinta simptome similare, aceste probleme au cauze diferite si nu trebuie confundate. In ambele cazuri, este necesara o hidratare optima precum si o dieta care ajuta la refacerea functiei digestive si la atenuarea starii de disconfort.


Ce este intoxicatia alimentara?
Cu totii am intampinat probleme digestive dupa o masa copioasa constand in porumb copt, inghetata, hamsii si alte delicii. In mod surprinzator, simptomele s-au intensificat pe parcursul zilelor urmatoare in ciuda faptului ca am luat medicamente antiacide sau antiemetice. Unii dintre noi au fost nevoiti sa faca o vizita la urgente. In acest caz, cea mai probabila cauza este intoxicatia alimentara.






Aceasta afectiune se datoreaza consumului de alimente sau lichide contaminate cu bacterii, virusuri sau diverse substante chimice. Cauzele pot fi de origine microbiana - asa cum se intampla in cazul toxiinfectiei cu Salmonella - sau nemicrobiana - cauzate de ingestia de pesticide, ciuperci otravitoare si cartofi incoltiti.

Cele mai frecvente simptome includ starea de greata, dureri abdominale, varsaturi si diaree. In cazuri severe, toxiinfectiile alimentare pot cauza febra, dureri musculare, tahicardie si deshidratare. Peste 97% din cazurile de intoxicatie alimentara se datoreaza manipularii necorespunzatoare a alimentelor preparate in fabrici si facilitati comerciale. Aproximativ 75% din acestea sunt cauzate de bacterii cum ar stafilococul, Clostridium botulinum si Escherichia Coli.

In cazul in care simptomele cresc in intensitate sau persista mai mult de doua-trei zile, este necesar un consult medical. Tratamentul imediat implica o dieta ridicata in fibre si lichide. Ceaiul de menta, painea de tip graham, orezul si bananele pot ajuta.






Cum se manifesta indigestia?
Indigestia este mai putin severa decat toxiinfectiile alimentare. Aceasta afectiune se datoreaza excesului alimentar precum si a unor probleme digestive care perturba motilitatea intestinala, cum ar fi sindromul colonului iritabil, pancreatita sau ulcerul.

Simptomele pot aparea si in cazul in care mancam in graba, fumam sau consumam cantitati mari de alcool, lactate si cafea. Stresul are un rol important in declansarea afectiunilor gastrice, inclusiv al indigestiei. Enzimele digestive, probioticele si medicamentele antiacide amelioreaza simptomele, dar pentru scurt timp. Adoptarea unui stil de viata sanatos este singura cale de a evita indigestia pe termen lung.

Pentru a evita indigestia evita mesele abundente precum si cele cu continut ridicat in grasimi si zahar. Anumite alimente, in special lactatele, ciocolata, maioneza si bauturile carbogazoase afecteaza digestia. Acestea pot cauza greata, varsaturi, balonare abdominala, dureri de stomac, arsuri gastrice etc.

Expert: dr. Andra Picincu, nutritionist si personal trainer. Foto: www.farmaciata.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa