Bolile copilariei: varicela, rujeola, rubeola, scarlatina, oreionul
- Boli infectioase -
In general, bolile copilariei debuteaza cu febra mare, varsaturi, stari de greata si cu stare generala de rau. Insa aceste simptome pot aparea si in caz de gripa sau de raceala si, de aceea, bolnavul ar trebui sa se prezinte la medic pentru stabilirea corecta a diagnosticului.
Varicela
Varsatul de vant (varicela) este o infectie virala care cauzeaza o eruptie pe suprafata pielii si pe mucoase. Este foarte contagioasa si se transmite prin inhalarea picaturilor infectate sau prin contactul direct cu leziunile, perioada de incubatie fiind de 7-21 zile.Eruptia varsatului de vant apare mai intai pe fata si trunchi, intinzandu-se apoi pe aproape tot corpul, inclusiv pe scalp si pe organele genitale si chiar in gura, si urechi. Elementele eruptive constau la inceput in macule (pete) mici, rosii si apar in valuri eruptive.
Aceste pete eruptive se umfla, devin papule si ulterior trec in stadiul de vezicule asezate pe o baza rosie. Datorita situarii lor superficiale, formei si continutului seros, veziculele au fost asemuite cu picaturile de roua. Veziculele se deprima treptat si se usuca, formand cruste. In urma veziculelor nu raman cicatrici, doar uneori o usoara coloratie maronie a pielii, trecatoare.
Unii copii au febra, dureri abdominale sau chiar senzatie usoara de greata in timpul eruptiei. Aceste simptome dureaza trei-cinci zile, iar febra nu depaseste 39,4°C. Copiii mai mici au de obicei febra mai mica si eruptie mai usoara decat copiii mai mari sau adultii. Epidemia apare cu precadere in lunile februarie-aprilie.
Varicela dureaza intre sapte si zece zile la copii, dar are o perioada mai mare la adulti. Perioada contagioasa incepe la doua zile de la aparitia veziculelor pe piele si dureaza pana cand se acopera de cruste. Un copil cu varicela ar trebui izolat aproximativ sapte-zece zile.
Tratamentul varsatului de vant este orientat pe solutii de calmare a mancarimii si medicamente pentru scaderea febrei. Nu se prescrie antibiotic.
Rujeola (pojarul)
Este o boala virala foarte contagioasa care survine, in general, la sfarsitul iernii si inceputul primaverii si afecteaza mai ales copiii intre unu si trei ani care nu sunt vaccinati. Singura modalitate de a preveni rujeola este vaccinarea, care trebuie facuta pana la implinirea varstei de un an si jumatate.Rujeola se manifesta prin febra mare, lacrimare, tuse uscata, secretii nazale abundente, instalarea unei stari de oboseala accentuate si lipsa poftei de mancare.
Eruptia cutanata debuteaza cu aparitia unor bubite mici si albe in interiorul obrajilor. Pe masura ce boala evolueaza, aceste bubite isi schimba culoarea in rosu inchis si se extind pe toata suprafata corpului unde persista timp de aproximativ o saptamana.
Copilul va fi contagios pana la disparitia totala a bubitelor, de aceea este recomandata izolarea lui pe toata perioada de manifestare a bolii. Este foarte important sa se evite contactul cu gravidele, deoarece exista riscul unei nasteri premature.
Tratamentul pojarului se axeaza in principal pe administrarea medicamentelor pentru scaderea febrei si nu se prescrie antibiotic.
Rubeola
Este o afectiune virala greu de recunoscut, care trece deseori neobservata deoarece are putine simptome. Contagiozitatea este moderata. Principala importanta a rubeolei este data de efectele sale devastatoare asupra fatului in infectia la gravide, cu infectie congenitala si efecte teratogene.Rubeola se manifesta prin febra, dureri musculare, lipsa poftei de mancare si eruptia cutanata care debuteaza cu aparitia unor bubite roz-rosiatice initial pe gat, pe fata si pe cap, dupa care se extind pe toata suprafata corpului unde persista timp de aproximativ o saptamana.
Copilul va fi contagios timp de aproximativ opt zile dupa aparitia bubitelor si de aceea este recomandata izolarea lui pe toata perioada de manifestare a bolii.
Tratamentul rubeolei se axeaza, in principal, pe medicamente care scad febra.
Scarlatina
Este una dintre bolile contagioase ale copilariei, mai putin frecventa, care este cauzata de o bacterie foarte raspandita numita streptococ beta-hemolitic de grup A. Streptococul se manifesta cu dureri in gat, febra, stare de rau, greata si dureri de cap insotite de o eruptie cutanata. Faringele este rosu si ganglionii cervicali sensibili la palpare. Cultura din exsudatul faringian confirma diagnosticul.Transmiterea scarlatinei se realizeaza prin intermediul picaturilor de saliva ce contin particule infectate. Fata copilului este rosie, limba incarcata cu pete rosii proeminente (limba zmeurie). Dupa perioada de incubatie, apar puncte mici in regiunea inghinala, in axila, pe pliurile coatelor, care se extind apoi pe tot corpul.
Eruptia scarlatinei provoaca mancarimi, dar are o particularitate - nu apare in regiunea gurii, care ramane palida de jur imprejur. Eruptia dispare in cinci zile, dar pielea continua sa se cojeasca timp de doua saptamani. Medicul este singurul care hotaraste oportunitatea administrarii de antibiotic pentru a evita aparitia unor posibile complicatii de natura cardiaca, renala sau a articulatiilor. Este obligatorie izolarea.
Oreionul
Este o boala infectioasa virala acuta, extrem de contagioasa, care se manifesta in principal prin inflamatia glandelor salivare. Se transmite pe calea aerului si se manifesta mai ales iarna, cand apar epidemiile. Incubatia dureaza intre 17 si 21 zile, fiind urmata de aparitia febrei moderate si de dureri in zona urechilor una-doua zile.Copilul este contagios cu o saptamana inainte de aparitia simptomelor si circa opt zile dupa aparitia lor. Inflamatia glandelor salivare apare mai intai pe o parte, apoi in ambele parti si este insotita de durere la masticatie. De asemenea, marea majoritate a copiilor acuza dureri de cap puternice.
Pacientul trebuie izolat pana in momentul remiterii inflamatiei glandulare, cu repaus la pat pe toata perioada febrila.
Tratamentul oreionului este simptomatic. Este recomandata imunizarea de rutina a copiilor peste un an cu vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola).
Vaccinarea copilului
Cand copilul are varsta de aproximativ doua luni, ar trebui sa se inceapa programul de vaccinari care sa-l protejeze impotriva celor mai severe boli infectioase. Atunci cand bebelusul este vaccinat i se administreaza un vaccin care contine variante nenocive ale germenului care produce boala.Unii parinti refuza vaccinarea deoarece sunt ingrijorati de posibilele riscuri. Totusi, daca sunt vaccinati mai putini copii, bolile se pot raspandi mai repede, producand epidemii.
Expert: dr. Carmen-Liliana llies. Foto: aptanutricia.ro