Candidoza la copii: clasificare, tratament, prevenire
- Bolile de piele -
Candidozele sunt afectiuni cauzate de fungiile saprofite ale tractului digestiv, cea mai importanta fiind Candida albicans. Cand in organism apare un dezechilibru, Candida devine patogena, creste in densitate si numar, rezultand astfel starea de boala.
Clasificarea candidozelor la copii
Candidozele se clasifica in candidoze ale mucoaselor, candidoze cutanate, candidoze unghiale si periunghiale.• Candidoza orala reprezinta, in principal, o problema minora. Fara tratament, insa, se poate complica cu durere, disconfort si anorexie. La nou-nascuti candidoza este de obicei transmisa in cursul nasterii, de la mama infectata.
• Candidoza de scutec - in general copiii cu candidoza orofaringiana sunt purtatori de Candida albicans in intestine si materii fecale, candidoza de scutec fiind rezultatul unei colonizari progresive a tractului digestiv.
• Intertrigo - o candidoza a pielii ce se intalneste adesea la nivelul axilelor, plicii inter si submamare, pliului interfesier, spatiilor interdigitale si ombilicului. Umezeala, caldura, frecarea si maceratia pielii sunt principalii factori predispozanti, iar obezitatea, diabetul zaharat, pansamentele ocluzive sau folosirea antibioticelor cu spectru larg sunt factori aditionali.
Tratamentul candidozei la copii
Tratamentul antifungic poate fi administrat oral (sistemic) sau local (topic). Majoritatea cazurilor de candidoza bucala sunt forme usoare si se pot vindeca prin simpla aplicare locala a unor solutii antifungice. Formele foarte usoare se pot vindeca si fara tratament medical. Pentru formele severe, tratamentul antifungic local este de maxim 14 zile.In unele cazuri insa, candidoza poate persista timp de cateva saptamani chiar si sub tratament antifungic. In cazul sugarilor, se folosesc medicamente cu administrare locala, tratamentul fiind continuat cel putin 48 de ore dupa disparitia simptomelor. Badijonarea bucala cu iaurturi ce contin culturi vii de bacterii poate ajuta la vindecarea candidozei.
Prevenirea candidozei la copii
Tratarea infectiilor micotice vaginale, in special in ultimul trimestru de sarcina este importanta. Igiena riguroasa a tetinelor, jucariilor, recipientelor si stergerea cavitatii bucale cu o bucata de material moale si umed. Scutecele trebuie schimbate imediat ce au fost udate deoarece mediul umed favorizeaza cresterea ciupercilor.Expert: dr. Valentina Meclea. Foto: baby.unica.ro