Ce boli trateaza ceapa? Infuzia, decoctul, tinctura, cataplasma ajuta...
Priviti-o cu atentie: pantecele bombat, tulpina verde si bulbul mare rozaliu, toate impreuna creioneaza imaginea insasi a pamantului roditor. Exista soiuri rosii, rosii-violacee, cu bulbul pantecos, mare, ori albe, zvelte, lunguiete, aurite sau mici, rotunjoare, parfumate, crocante, delicioase.
Originara, se pare, din Afganistan si Persia, era cultivata de vechii egipteni si de chaldei cu mii de ani inaintea erei crestine. Grecii, ca si romanii, ca si stramosii nostri din Evul Mediu, o consumau in cantitati apreciabile.
Palmaresul acestei legume, dac-ar fi sa existe un mare concurs al plantelor vindecatoare, poate rivaliza cu cel al usturoiului.
Speciile de ceapa din sud, fiind mult mai dulci, sunt mai bune de mancat, decat cele din nord, ceva mai iuti la gust, dar si infinit mai eficiente ca plante medicinale.
Dar, indiferent in ce parte a Terrei traiti, mancati ceapa sub toate formele. Spre deosebire de multe alte legume - ale caror calitati se depreciaza in mare masura prin fierbere - ceapa oparita sau fiarta elibereaza vitaminele fara a le schimba intru nimic structura biochimica. La fel, le puteti baga si la cuptor. Dar sa nu prajiti ceapa niciodata - sau, mai exact spus, sa n-o mancati niciodata prajita: isi pierde absolut toate virtutile, se modifica, va poate face rau.
Asadar, daca va place cruda si o puteti manca, nu va sfiiti: mirosul de ceapa al gurii dispare imediat daca va clatiti cu putina apa de menta, ori luati una-doua picaturi de esenta de angelica, sau mancati un mar ras, ori luati o lingura de miere, sau mestecati cateva frunze de patrunjel, hasmatuchi ori boabe de cafea.
Cruda, cu sare, sau in salata, este un aliment perfect sanatos (desi, celor ce au un stomac sensibil s-ar putea sa nu le priasca din plin).
Datorita acestor calitati curative ea face tenul splendid, dandu-i, deopotriva, culoarea, fragezimea, catifelarea si transparenta petalelor de trandafir si crin amestecate.
Cu ajutorul ei dispar cosurile, acneea, eczemele, iar peretii intestinelor sunt netezi, supli si irigati la fel de bine ca si pielea fetei. In plus, ceapa distruge parazitii intestinali si vine de hac si celor mai rebele constipatii.
Iar daca n-o puteti manca cruda, fiarta ori bine oparita o poate digera oricine. Este o leguma ce-si pastreaza toate vitaminele integre, stimuleaza aparatul digestiv, curata intestinul, lupta contra tulburarilor create de materiile prost digerate, previne nervozitatea excesiva, insomniile, ateroscleroza, hipertensiunea si anumite cancere.
Este un bun diuretic, care lupta impotriva retentiei de apa, eliminand ureea si sodiul in exces. Chiar si in tratamente externe favorizeaza eliminarea. E de-ajuns sa va frecati pe sale, in dreptul rinichilor, ori in partea de jos a abdomenului, cu o jumatate de ceapa si veti vedea ca veti urina cu 25% mai mult lichid. Si in caz de sciatica se pot face masaje cu ceapa, tot in aceeasi regiune.
Cura de ceapa - intensiva sau regulata este deosebit de benefica pentru toti aceia care sufera de colici renale, piatra la rinichi sau la vezica urinara, edeme, retentie urinara, albuminuric, guta sau reumatism. Ea este apta sa provoace eliminarea toxinelor prin transpiratii abundente - ceea ce este deosebit de important in bolile infectioase. Eliminarea aceasta cutanata este excelenta in caz de reumatism. Siropurile de ceapa sunt deosebit de eficiente in caz de raceli, faringite si angine.
Daca ar fi sa-i rezumam proprietatile, ceapa este deci stimulanta, antiinfectioasa, diuretica, vermifuga, antiscorbutica, antireumatismala... Este un antibiotic la fel de puternic ca si usturoiul. I s-a descoperit si o actiune antidiabetica deoarece contine glucochinina, o substanta ce scade nivelul glucozei din sange.
In fine, cercetarile de laborator au aratat ca are capacitatea de-a stopa procesul de formare a cheagurilor de sange. Si iata ca devine un factor activ impotriva bolilor cardiovasculare, o plaga a epocii noastre. Nu-i mai putin adevarat ca crescatorii de cai din Franta dau, dintotdeauna, ceapa cailor-etalon, animalele fiind adeseori victime ale trombozelor de membre. Este un fapt remarcat, in practica de zi cu zi a cresterii cabalinelor, empiric, bineinteles si aplicat cu mult timp inainte de cercetarea facuta in laborator.
Ceapa s-a dovedit a fi si un antiseptic deosebit de eficient. Un pansament cu suc de ceapa poate evita infectarea taieturilor sau arsurilor mici. Palpitatiile, angoasele, nervozitatea, spasmele de tuse ori crizele de astm, toate se linistesc, se calmeaza, trec, daca se mananca ceapa fiarta.
100 grame de ceapa au:
• Valoare nutritiva: 42,2 kcal=189 kJ.• Substante nutritive:
- protide 10-12 g;
- lipide 0,25 g;
- hHidrati de carbon 9,55 g.
• Vitamine:
- provitamina A 0,030 mg;
- vitamina B1 0,033 mg;
- vitamina B2 0,028 mg;
- vitamina B3 0,2 mg;
- vitamina C 8,5 mg;
- vitamina E 0,2 mg.
• Substante minerale:
- potasiu 175 mg;
- clor 48 mg;
- fosfor 42 mg;
- sulf 34 mg;
- calciu 31 mg;
- magneziu 9 mg;
- sodiu 9 mg.
• Oligoelemente:
- zinc 1,4 mg;
- fier 0,5 mg;
- cupru 0,08 mg;
- fluor 0,042 mg;
- cobalt 0,013 mg;
- iod 0,002 mg.
• Celuloza 0,76 g.
• Apa 87,6 g.
• Acizi fosforic si acetic.
• Disulfura de alil si propil.
• Ulei volatil.
• Glucochinine.
• Oxidaze.
• Diastaze.
• Principii antibiotice.
Ce actiuni are ceapa?
• Daca este utilizata intern:- stimulent general (al sistemului nervos, hepatic, renal...);
- diuretic puternic, dizolvant si eliminator de uree si cloruri;
- factor antireumatismal;
- factor antiscorbutic;
- factor antiseptic si antiinfectios;
- favorizeaza expectoratia si secretia;
- ajuta digestia substantelor fainoase;
- echilibrant glandular;
- factor antisclerotic si antitrombotic;
- factor hipoglicemiant;
- factor antiscrofulos;
- are actiune vermifuga;
- favorizeaza somnul;
- curata si dezintoxica pielea;
- favorizeaza activitatea sistemului pilos.
• Daca este utilizata extern:
- antispastica;
- emolienta;
- antalgica;
- resolutiva;
- indeparteaza tantarii.
Ce boli trateaza ceapa?
• Pentru utilizare interna este eficienta in...→ Afectiuni ale aparatului digestiv:
- fermentatii intestinale;
- ascita;
- diaree;
- atonie digestiva;
- litiaza biliara;
- paraziti intestinali.
→ Afectiuni ale aparatului genito-urinar:
- infectii genitale si urinare;
- azotemie;
- cloruremie;
- prostatism;
- oligurie.
→ Afectiuni ale aparatului respirator:
- guturai;
- bronsite;
- pleurezie;
- astm;
- laringite;
- gripa.
→ Afectiuni ale aparatului cardiovascular si ale sistemului limfatic:
- edeme;
- pericardite;
- ateroscleroza;
- tromboze;
- adenite;
- limfangite.
→ Boli de sistem:
- deficiente metabolice;
- reumatism;
- artritism;
- dezechilibre glandulare;
- diabet;
- rahitism;
- surmenaj fizic si intelectual;
- astenie;
- tulburari de crestere.
Cum poate fi utilizata ceapa?
• Natur:→ Exact asa cum o culegem din gradina, verde, sau ceapa mare, uscata, de iarna, ori macerata cateva ore in ulei de masline.
→ Tocata marunt si pusa in lapte sau in supa, ori pe o felie de paine - unsa anterior cu unt sau inmuiata in ulei - si presarata cu putina sare.
→ Taiata bucati mici si lasata cateva ore in apa calda; lichidul de maceratie se poate bea a doua zi dimineata, pe nemancate, cu cateva picaturi de lamaie in el.
• Infuzie:
→ Intr-un litru de apa clocotita se pun doua cepe mari, rosii, taiate in bucati. Se poate bea toata cantitatea intr-o zi si se repeta inca trei-patru zile, in special primavara, pentru eliminarea toxinelor.
• Decoct:
→ Intr-un litru de apa clocotita se pun patru-cinci cepe potrivite si se lasa sa fiarba pret de un sfert de ora. In timp ce fierbe se adauga miere, dupa gust, putand face decoctul oricat de dulce vrem. Este deosebit de eficient ca depurativ ori ca vermifug. Se beau trei-patru cani pe zi.
• Vin:
→ Se zdrobesc bine trei-patru cepe frumoase, se toarna peste ele un litru de vin alb bun si se adauga si 100 g miere. Se lasa vasul sa stea linistit, la caldura si lumina, 14 zile. Se strecoara. Se beau trei-patru linguri pe zi. Este un diuretic si un fortifiant de exceptie.
→ Se toaca marunt o ceapa mare, se pune intr-un vas cu 500 ml de vin rosu si se lasa la macerat 48 de ore, la caldura si la lumina. Se strecoara. Se bea un pahar dimineata, pe stomacul gol, ca vermifug.
→ Se toaca marunt 300 g ceapa, se pun intr-un vas, se toarna peste ele 100 g miere, 600 ml vin alb si se lasa la macerat 48 de ore. Se iau doua-patru linguri pe zi.
• Tinctura:
→ Se lasa la macerat ceapa, timp de zece zile, intr-o cantitate de alcool de 90 egala cu greutatea ei (de exemplu, daca puneti 500 g ceapa, adaugati 500 ml alcool). Se strecoara. Se beau doua lingurite pe zi.
• Cataplasme:
→ Se taie ceapa in felii subtirele, perpendicular pe infasurarea foilor de ceapa, se aplica direct pe piele si se leaga cu o fasa curata. Se lasa pana trece durerea. Au efect in migrene, dureri de cap, meningita, febra. In febra tifoida fac minuni daca sunt aplicate pe labele picioarelor, timp de opt ore.
→ Se pune ceapa pe plita ori se coace in cuptor sau se fierbe, se zdrobeste intr-o carpa, se lasa sa se raceasca putin si se aplica pe orice intepatura de insecte sau muscatura de caine, de pisica.
• Ceapa calda:
→ Se aplica pe gat in angine si bronsite, ori pe rani sau, local, in hemoroizi.
• Ceapa coapta in spuza:
→ Se recomanda pentru tratamentul abceselor, furunculelor, degeraturilor, crapaturilor.
• Bai de maini si de picioare:
→ Se dau pe razatoare una-doua cepe crude pentru un litru de apa; se incalzeste apa cat se suporta si se fac bai, dimineata (la maini) si seara (la picioare), cate opt minute. Se recomanda in acnee, bronsita sau ca diuretic.
• Suc:
→ Ceapa verde, ori uscata, se curata, se spala, se trece prin storcator ori se rade pe razatoarea de sticla si se strecoara. E foarte bun impotriva intepaturilor de insecte.
• Crema de frumusete:
→ Se fierb trei cepe zdrobite bine, la foc mic, in putina untura alba de porc. Se amesteca mereu, energic. Se adauga o lingura de miere, un paharel de apa de trandafiri si o cana de lapte. Cand amestecul s-a omogenizat perfect se trage de pe foc, se lasa sa se raceasca si se pune in cutii de portelan. Se poate aplica pe petele de batranete, pe zonele cuperozice, pe cele ridate si se poate face masaj impotriva celulitei.