Erori privind utilizarea unora dintre metodele de contraceptie
- Viata sexuala -
Contraceptivele hormonale
Acestea sunt foarte eficiente si actioneaza prin suspendarea ovulatiei, dar eficacitatea lor depinde destul de mult de disciplina utilizatoarei.Contraceptivele orale combinate (COC)
Contin analogii celor doi hormoni feminini, estrogen si progesteron, iar eficienta depinde foarte mult de utilizatoare. Daca se iau corect, riscul de a deveni gravida este de doar trei sarcini la o mie de femei, dar la utilizarea gresita, eficienta acestora scade, riscul unei sarcini fiind de 8%. Astfel, este foarte importanta evitarea erorilor:✔ La initierea acestei metode se recomanda luarea primei pastile din prima zi a menstrei sau cel putin nu mai tarziu de a cincea zi.
✔ Cel mai mare risc de sarcina este atunci cand femeia incepe o folie de pilule cu mai mult de doua zile intarziere, ori uita mai mult de doua pilule atunci cand este aproape de inceperea/terminarea unei folii.
✔ Pauza dintre foliile de 21 pastile nu trebuie sa fie mai mare de sapte zile, iar pentru foliile cu 28 de pastile, pauza nu se face deloc.
✔ Metoda este una independenta de contactul sexual. Pastilele se iau neintrerupt, zilnic, la aceeasi ora, indiferent daca cuplul a avut sau nu contact sexual.
Inelul vaginal contraceptiv combinat
Necesita pastrarea unui inel flexibil in vagin, constant timp de trei saptamani, apoi este indepartat in a patra saptamana. Acesta elibereaza doi hormoni: un progestativ si un estrogen, similari hormonilor naturali din corpul femeii. Este la fel de eficient, dar necesita disciplina:✔ Inelul trebuie introdus in vagin din prima zi a menstruatiei la initierea utilizarii sau nu mai tarziu de a cincea zi.
✔ Se introduce pentru trei saptamani si prin analogie cu COC, pauza dintre inele nu trebuie sa fie mai mare de sapte zile. In cazul in care a fost extras inelul (in timpul contactului sexual), acesta nu trebuie sa se afle in afara vaginului mai mult de trei ore pentru ca ii va scadea eficacitatea.
Plasturele contraceptiv combinat
In fiecare saptamana se aplica un plasture nou, timp de trei saptamani, dupa care urmeaza o saptamana fara plasture. Inlocuieste fiecare plasture la timp pentru o eficacitate mai mare! Dintre metodele contraceptive mai exista:✔ Contraceptive numai cu progestativ, iar din aceasta categorie fac parte: contraceptivele injectabile, implantele, pilulele numai cu progestativ, dispozitivul intrauterin cu hormon sau cupru, prezervativele masculine.
✔ Alte metode, dar cu eficienta mica: metode bazate pe recunoasterea perioadei fertile si metoda coitusului intrerupt - sunt metode cu eficienta joasa, avand riscul de circa 30% de sarcini nedorite si de aceea sunt nerecomandate.
Autor: dr. Rodica Comendant, expert OMS in planificarea familiei. Foto: mamicidepici.ro
Citeste si: Avortul: intrebari, raspunsuri, sfaturi utile