Eruptia dentara la bebelusi: cand ar trebui sa apelam la un medic?

 
Eruptia dentara la bebelusi
Eruptia dintilor de lapte este individuala si reprezinta o provocare atat pentru parinti, cat si pentru bebelusi. Incepe, in general, de la varsta de cinci-sase luni, cu dintii din fata jos, apoi cei din fata sus.


Ce probleme apar in aceasta perioada?

Eruptia dentara poate fi insotita de stari de agitatie, insomnie sau somn neodihnitor, stari de nervozitate, iritabilitate, lipsa poftei de mancare, scaune moi, foarte rar febra (maximum 38°C), precum si perturbari locale cum ar fi inflamatia, tumefierea si durerea la nivelul gingiilor. Aceste simptome pot fi mai accentuate in cazul eruptiei maselelor de lapte, care exercita o presiune mai mare asupra gingiei. Pot aparea si usoare iritatii in jurul gurii, cauzate de scurgerile de saliva.






Cum poti diminua starea de disconfort a copilului?

Prin masaj local cu un tifon inmuiat in apa rece ori prin folosirea unor jucarii speciale (uneori racite la frigider) pe care copilul le poate musca sau suge, calmand astfel durerea. Pot fi administrate medicamente sau geluri ce contin substante active cu rol antiinflamator, antiseptic, analgezic sau anestezic.


Cand ar trebui sa apelam la un medic?

In cazul in care bebelusul are scaune diareice (apoase), nu are pofta de mancare o perioada mai mare de timp (peste 4-5 zile), are febra mare (peste 38.5°C), recomandat este sa consulti medicul pediatru, fiindca este posibil ca aceste simptome sa indice o alta afectiune.


Cum trebuie ingrijiti dintii de lapte?

Incepe sa speli dintii imediat dupa ce acestia apar. Sterge-i usor cu o bucata de material textil moale inmuiata in apa, atunci cand ii faci baie. Fa trecerea treptat la o periuta de dinti cu peri moi. Utilizeaza o cantitate de pasta de dinti pentru copii fara fluor, de dimensiunea unui bob de mazare. Lasa bebelusul sa se joace cu periuta de dinti in timp ce te priveste cum te speli pe dinti. In acest mod, va invata cum sa se spele singur pe dinti mult mai repede.


Cand ar trebui facuta prima vizita la medicul pedodont?

Prima vizita la medicul pedodont trebuie facuta in jurul varstei de un an, un an jumate, pentru a preveni problemele care pot aparea. Sunt vizite scurte in care incercam sa ne imprietenim cu medicul si sa ne obisnuim cu scaunul stomatologic.

Inainte de prima vizita este indicat ca parintele sa-i povesteasca celui mic ca vor merge sa cunoasca un nou prieten, pe medicul stomatolog, care ii va numara dintisori si dupa care ii va curata cu o periuta magica.

Daca copilul nu este cooperant, el nu trebuie fortat. Pentru o experienta de succes, parintii si medicul pedodont trebuie sa faca o echipa buna. Este necesar ca cel mic sa nu simta incordare, sa inteleaga ca este un lucru firesc sa aiba grija de dintii lui si sa mearga fara teama la medicul dentist.


Expert: dr. Asma Nastase Battah (www.cliniciledrleahu.ro). Foto: kidsout.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa