Aportul de fier este vital pentru dezvoltarea bebelusului
Nou-nascutii la termen, de mame care nu se confrunta cu probleme speciale de sanatate (anemie cronica sau diabet), vin pe lume cu rezerve suficiente de fier, care le ajung in mod normal pana la varsta de sase luni. Iar daca cel mic este alaptat la san sau consuma un tip de formula din farmacie, mai ales cele bogate in fier, capacitatea sa de absorbtie si asimilare este la nivel optim.
In caz ca bebelusul s-a nascut prematur sau cu o greutate sub medie, atunci cantitatea de fier din corpul sau are mari sanse de a fi insuficienta, ceea ce necesita masuri de suplimentare inainte de primele patru-sase luni de viata.
Dupa pragul de jumatate de an insa, toti bebelusii au nevoie de o dieta care sa includa 11 miligrame de fier pe zi, potrivit recomandarilor pediatrice. Indiferent ca alaptarea de la sanul mamei continua sau nu, dupa aceasta varsta, adultul sau adultii care il au in grija trebuie sa elaboreze un plan de hranire diversificata care sa puna nevoile sale biologice pe primul plan. E bine de stiut si ca laptele si lactatele clasice de vaca inhiba sau chiar blocheaza absorbtia acestei substante, de aceea opteaza intotdeauna pentru formulele de lapte praf bogate in fier.
Alimentele potrivite pentru un aportul echilibrat de fier
- Cerealele pentru copii. Acestea ar trebui sa contina minim de 45% din doza recomandata inscriptionata pe eticheta.
- Piureuri din carne, legume (cartof, mazare, radacinoase) si verdeturi inchise la culoare (spanac sau kale).
- Fructe cu continut ridicat de vitamina C (citrice, pepeni, kiwi, fructe de padure), dovedite ca potenteaza asimilarea fierului din mancare de catre bebelus.