Ochelarii de soare o necesitate, nu un moft!

 
Informatii despre riscurile la care te expui daca nu porti ochelari de soare atunci cand lumina solara este puternica
Ochelarii de soare nu sunt numai un accesoriu de stil, ei iti protejeaza ochii de razele ultraviolete care, in exces, pot face rau ochilor. Acestia trebuie purtati atunci cand lumina soarelui este puternica, insa nu este bine nici sa fie purtati tot timpul, deoarece ochii se pot obisnui si poate aparea o sensibilitate la lumina.

Cel mai important aspect la ochelarii de soare este sa aiba lentilele de calitate, adica cu filtre UV. Altfel, cei contrafacuti, va pot face mai mult rau decat bine. Pupila se contracta atunci cand lumina este puternica, acesta fiind un mecanism natural de autoaparare, daca ochelarii de soare nu au filtre UV corespunzatoare, ei umbresc ochiul, pupila se dilata si permite astfel sa patrunda in ochi o cantitate mai mare de raze ultraviolete decat daca nu i-ai fi purtat deloc.


Atunci cand cumperi o pereche de ochelari de soare, asigura-te ca au marcajul „CE” inscriptionat pe rama si nu pe un sticker transparent lipit pe lentila, iar nota informativa contine: numele si adresa producatorului, categoria de filtru solar (intre 0 si 4, urmarind conditiile luminozitatii exterioare), tipul de filtru solar (normal, fotocromatic, polarizant sau degrade), clasa optica (1-a sau a 2-a, in functie de calitatea optica a lentilelor), instructiunile de utilizare, de curatare si de intretinere. De asemenea, ei trebuie achizitionati dintr-o sursa sigura. Cele de mai sus certifica faptul ca ochelarii de soare pe care ii cumperi sunt de calitate si iti vor proteja ochii.



La ce riscuri te expui daca nu porti ochelari de soare?

In functie de intensitatea razelor ultraviolete si de timpul de expunere, pot aparea afectiuni oculare grave. De exemplu, la nivelul corneei, deoarece este mai expusa, poate aparea cheratita, o arsura provocata de expunerea indelungata la soare. Se manifesta prin durere puternica, vedere incetosata, inrosirea ochilor, lacrimare, fotofobie si necesita ingrijiri medicale de specialitate.

La nivelul conjunctivei pot aparea afectiuni de tipul pinguecula si pterigionul (excrescente care apar pe suprafata corneei si conjunctivei). Se considera ca o expunere indelungata la soare fara protectie solara contribuie la aparitia cataractei. Razele UV pot afecta chiar si retina, aparand retinopatiile solare sau chiar arsura maculara, doua afectiuni grave care pot duce, in unele cazuri, la o scadere accentuata a acuitatii vizuale.

In cazul in care consideri ca ai o problema la ochi, cel mai bine este sa mergi urgent la medicul oftalmolog si nu sa urmezi un tratament fara prescriptie.

Expert: dr. Andrei Filip, specialist oftalmolog.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa