Test de discromatopsie

 
Informatii despre testul de discromatopsie

De ce este necesar testul de discromatopsie?

Studiile arata ca, pe continentul nostru, intre 8 si 12% dintre barbati si 0,5% dintre femei prezinta o forma de discromatopsie. Din pacate, multi dintre cei care au aceasta problema nu-si pot da seama singuri ca percep, sub aspect vizual, mediul inconjurator diferit fata de ceilalti (in cazurile mai putin grave, se pot deosebi nuante, se poate recunoaste galbenul si albastrul, insa nu se poate deosebi rosul de verde).

Fara a fi o afectiune realmente invalidanta, fara a sabota acuitatea oculara, discromatopsia implica anumite inconveniente. De pilda, pentru adulti, limiteaza oarecum optiunile profesionale; cel putin deocamdata, determina imposibilitatea de a dobandi brevetul de pilot de avion sau carnetul de conducator auto.






In cazul minorilor, o astfel de tulburare de simt cromatic poate afecta dezvoltarea cognitiva (capacitatile de a-si insusi notiuni inedite si de a citi). Acestea ar fi principalele motive pentru care este intelept ca orice om sa faca testul de perceptie a culorilor (ideal ar fi cat mai devreme in viata, in jurul varstei de patru ani).



Cateva idei de retinut!

De obicei, discromatopsia este pe linia rosu-verde (daltonism). In situatiile severe, nu este perceputa nicio culoare, ci doar albul, negrul si nuante de gri. Cazurile de discromatopsie in care anomalia apare la un singur ochi sau nu este diferentiata sunt extrem de rare.

Tulburarea de perceptie cromatica este netratabila, insa exista si pot fi usor deprinse anumite metode de adaptare.

Copiii diagnosticati cu discromatopsie trebuie asezati in clasa in asa fel incat sa fie evitata reflectarea luminii stralucitoare. Profesorii trebuie informati daca au vreun elev cu o asemenea tulburare, trebuind sa-si adapteze metodele de predare nevoilor speciale ale acestuia.

O modalitate de compensare a tulburarilor de vedere cromatice este folosirea lentilelor de contact sau a ochelarilor fumurii si cu filtru de protectie.


Rezultatele testului de discromatopsie se obtin pe loc!

Nerapindu-va mai mult de cateva minute, neimplicand absolut nimic neplacut (jena, dureri, intepaturi etc.), cei interesati de acest test vor privi cu atentie niste ilustratii discoidale alcatuite din puncte de diverse culori si marimi, avand „camuflate” in centru diferite numere si cifre.

Persoanele a caror vedere cromatica este intacta pot recunoaste lesne aceste modele, cele cu discromatopsie nu le vor putea identifica sau vor percepe doar anumite simboluri grafice. Daca testul sugereaza o tulburare vizuala, se impune o evaluare oftalmologica facuta de un specialist.


Foto: inran.it






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa