Echinacea previne raceala?
Daca incerci sa treci peste ultima raceala a iernii, sunt sanse mari ca, la un moment dat, un prieten sa-ti sugereze echinacea. Unii baga mana in foc ca functioneaza in combaterea racelii si iau echinacea de indata ce simt primele furnicaturi de rosu in gat. Altii iau „leacul” dupa ce raceala a ajuns deja in punctul culminant, cu speranta ca le va grabi recuperarea.
Indigenii americani pretuiesc de foarte multa vreme echinacea pentru proprietatile sale medicale, dar in secolul al XX-lea uzul ei s-a raspandit in multe tari, dupa ce a devenit populara in Germania. In magazinele cu alimente sanatoase poti vedea astazi zeci de tipuri de echinacea, dupa modul de preparare, intrebarea este insa: cum functioneaza?
La fiecare cativa ani, este publicat un nou studiu care arata fie ca echinacea reduce, fie ca nu reduce riscul de a contracta o raceala. Dilema explicata partial de faptul ca leacul natural vine in atat de multe forme si chipuri. Dintre cele noua specii diferite, toate din familia margaretei, trei sunt deseori folosite medicinal: echinacea purpurea roz-vinetie, echinacea mov palida si putin mai scurta echinacea angustifolia. Parca pentru a complica si mai mult lucrurile, unele preparate folosesc radacina, altele floarea, frunzele sau planta intreaga si pot fi apoi presate pentru a se obtine suc, transformate in tinctura sau uscate si introduse in tablete.
Diferite studii folosesc diferite moduri de preparare, ceea ce le face dificil de comparat intre ele. Nu exista un consens cu privire la ingredientele din echinacea care pot preveni sau ajuta la recuperarea dupa o raceala, ori daca este esentiala combinatia de ingrediente. Echinacea contine patru tipuri de compusi care pot stimula sistemul imun: alkamide, glicoproteine, polizaharide si derivati de acid cafeic, dar nu toate aceste substante sunt de gasit in toate speciile de echinachea si nici in fiecare parte a plantei.
In 2007, oamenii de stiinta de la Universitatea din Connecticut, SUA, au efectuat o meta-analiza a studiilor privind rolul echinaceei, combinand si reanalizand datele de la 1.600 de participanti din studii clinice precedente. Rezultatele pareau sa aduca vesti bune fanilor plantei, in urma lor ziarele proclamand ca suplimentele pot injumatati sansele consumatorului de a contracta o raceala. Problema e ca planta e atat de versatila incat studiile originale nu au implicat doar diferite specii de echinacea, ci si diferite parti ale plantei, extrase in variate moduri. Putea fi argumentat ca e ca si cum ai extrage rezultatele din studii care folosesc diferite tratamente, pentru ca, din punct de vedere chimic, nu toate speciile si nu toate partile plantei sunt la fel.
Apoi, a urmat cea mai cuprinzatoare analiza sistematica publicata pana in prezent, o analiza Cochrane care scaneaza toata literatura medicala cu privire la echinacea si include doar cele mai bune studii. Autorii au cautat cercetarile randomizate controlate in care oamenii au primit fie echinacea, fie placebo si nici ei, nici personalul implicat in cercetare, care administra medicamentul, nu stiau cine ce primeste. Din cele 82 de studii clinice pe care autorii articolului Cochrane le-au luat in calcul spre evaluare, au ramas cu 24 care indeplineau toate criteriile stiintifice, majoritatea din SUA si Germania. Chiar si in aceste studii, nu exista o garantie a faptului ca oamenii nu vor ghici ce li se administreaza; intr-unui dintre studii, ca placebo a fost folosit ulei vegetal; un alt studiu a fost efectuat pe angajati ai producatorului suplimentului alimentar, care sunt cu siguranta mai familiarizati cu gustul produsului decat populatia generala.
Rezultatele au fost dezamagitoare pentru cei care spera sa evite racelile in viitor folosind suplimentele cu echinacea. Cand ne uitam doar la studiile clinice efectuate constiincios si responsabil, niciunul nu a putut dovedi, de unul singur, ca echinacea previne racelile. Dar exista si o veste buna: atunci cand cercetatorii au analizat impreuna rezultatele tuturor studiilor selectionate, proces prin care au obtinut o populatie mai mare la care sa se refere concluzia, intr-adevar, cei care luau echinacea aveau sanse mai mici sa ia o raceala ulterior - chiar daca mai mici doar cu 10-20%. Autorii analizei Cochrane spun ca aceste efecte n-au putut fi scoase in evidenta de niciun studiu individual, fiindca acestea lucrau cu esantioane prea mici. Pe de alta parte, o analiza totalizatoare a studiilor nu tine cont de faptul ca in studii diferite fusesera folosite forme diferite de echinacea.
Asa ca data viitoare cand te incearca durerea in gat si suspectezi o raceala, ai putea incerca sa iei echinacea, dar tine cont de faptul ca nimeni nu stie exact ce fel de echinacea ar trebui sa iei; si chiar daca vei nimeri tipul potrivit, exista 80-90% sanse sa racesti oricum.