Ganglionii inflamati la copii necesita tratament? Cand consulti medicul?

 
Informatii despre ganglionii inflamati la copii

Cu siguranta, orice mamica e ingrijorata daca descopera ca micutul ei are, pe o parte a gatului, o umflatura, un nodul care il doare, caci se gandeste ca e posibil sa sufere de o boala serioasa. Din fericire, in majoritatea cazurilor, un ganglion marit este departe de a indica ceva grav.


Ce e normal?

Ganglionul este ca o mica uzina ce joaca rolul de filtru impotriva bacteriilor si virusurilor. In timpul unei amigdalite, de exemplu, ganglionii din zona gatului se vor activa. Ei vor filtra si distruge cat de multi microbi vor putea. Inflamarea unuia sau mai multor ganglioni poarta numele de adenita.






Este normal ca la copii, chiar si in afara perioadelor de boala, sa poata fi palpati cativa mici ganglioni (mai mici de 1 cm) mobili, elastici si nedurerosi, in regiunea gatului sau a pliurilor inghinale. Ei apar in urma repetatelor infectii ORL cu care se confrunta micutii (rinofaringite, amigdalite, adenoidite etc.) si nu sunt motiv de ingrijorare deoarece reprezinta modul in care organismul incearca sa distruga un focar infectios sau inflamator din apropierea acelui ganglion.

De exemplu, un ganglion de la gat, care devine palpabil si sensibil, este adeseori simptomul unei afectiuni benigne din sfera nas-gat-urechi (amigdalita, otita, rubeola, mononucleoza etc), iar un ganglion inghinal se poate inflama din cauza unei rani de la picior sau genunchi, a unui furuncul, panaritiu etc. Dupa vindecarea infectiei, ganglionii revin de obicei la volumul normal dupa trei saptamani.


Virus sau bacterie?

Cand ganglionii se inflameaza, ei cresc in volum si devin durerosi. Daca infectia este cauzata de un virus, este posibil sa se umfle mai multi ganglioni, iar daca infectia are la origine o bacterie, cel mai frecvent se inflameaza doar unul dintre ganglionii aflati in apropierea focarului de infectie, ganglion care, pe langa faptul ca devine rosu si cald, poate ajunge pana la o dimensiune de 4 cm. Nu este exclus ca in mijlocul ganglionului sa se formeze un abces (acumulare de puroi). Daca se intampla acest lucru, ar putea fi necesara drenarea abcesului printr-o mica interventie chirurgicala.








E nevoie de tratament?

Ce-i de facut daca, dupa o banala raceala sau angina, ganglionii copilului raman mariti o perioada mai lunga de timp? Nu exista motive de ingrijorare atat timp cat micutul se simte bine, nu da semne de boala, mananca, doarme, se joaca. La unii copii, ganglionii raman mariti cateva saptamani sau chiar luni dupa ce boala care i-a cauzat s-a vindecat.

In cazul in care ganglionii sunt tari, durerosi si continua sa-si mareasca volumul, ar fi bine sa mergi cu copilul la pediatru. De asemenea, cere sfatul medicului si daca observi ca micutului i s-au inflamat mai multi ganglioni deodata, in diverse locuri. Daca este necesar, medicul ii va recomanda copilului un tratament, tinand seama de cauza care a determinat inflamarea ganglionilor.

In cazul in care adenita este cauzata de o infectie bacteriana, medicul va prescrie antibiotice. In general, febra si durerea dispar in 48 de ore de la administrarea antibioticului, dar este important ca tratamentul sa fie administrat pana la final (probabil ca medicul va recomanda 7 zile de antibiotic).

Daca adenita are la origine un virus, nu exista un tratament specific, pediatrul va recomanda doar medicamente simptomatice, pentru a alina disconfortul copilului: febra, durere etc. Antibioticele sunt ineficiente impotriva virusurilor. Infectia se va vindeca de la sine in decurs de o saptamana, iar ganglionii vor reveni la talia normala in aproximativ o luna.

Adenita bacteriana nu este contagioasa, dar unele maladii cauzate de virusuri sunt contagioase, motiv pentru care ar fi mai bine ca, pana la vindecare, copilul sa stea acasa, pentru a nu transmite virusul si altor copii din colectivitate. Despre acest lucru ar fi insa mai bine sa discuti cu medicul pediatru.



Cand consulti medicul?

  • Cel mic pare ca este foarte bolnav sau starea lui generala da motive de ingrijorare.
  • Ganglionul se inroseste intens si este foarte dureros.
  • Ganglionul sau ganglionii il impiedica pe copil sa-si miste gatul sau sa inghita corect.
  • Copilul continua sa faca febra chiar si dupa doua zile de antibiotic sau ganglionul continua sa-si mareasca volumul.
  • Un ganglion cu dimensiune mai mare de 2 cm persista de mai mult de doua luni.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa