Grasimile in alimentatie, necesare sau daunatoare?
- Diete -
In ultimele decenii, oamenii devin tot mai grasi. Tendinta nociva, pornita din SUA si tarile puternic industrializate, se extinde si catre restul lumii, pe masura ce se raspandeste stilul de viata american, care poate fi rezumat la sedentarism si disparitia meselor traditionale in favoarea rontaitului aproape permanent.
Fenomenul produce ingrijorare, fiindca supraponderalitatea este urmata de o intreaga patologie cu evolutie tragica. Sa ne concentram asupra aspectelor pozitive, insa, care spun ca doar 30% dintre cazurile de obezitate pot fi puse pe seama unor tulburari ereditare, restul de 70% reprezinta strict consecinte ale unui stil de viata nesanatos. Or, daca stilul de viata a fost alterat in cursul ultimelor decenii, sta in puterea noastra sa-l modificam intr-o directie pozitiva.
Ca sa-l modificam, trebuie, inainte de toate, sa constientizam ca e ceva in neregula cu noi. Cu silueta noastra. Pentru femei, mai ales pentru cele tinere, aceasta este o problema. Silueta pe care am pierdut-o. O pierdere de frumusete, de atractivitate, prin urmare de incredere in sine, de unde se poate ajunge la o depresie in toata regula.
Daca vorbim despre sanatate, un supraponderal nu poate ramane sanatos pe termen lung. Medicii sustin ca 10 grame de grasime sunt necesare - si suficiente - in dieta zilnica. Asta ar insemna o lingurita de unt... Cantitatea se refera la un adult sanatos, care nu trebuie sa piarda in greutate.
Trebuie diferentiate insa si tipurile de grasimi, astfel cele mai periculoase sunt cele de origine animala, iar grasimile din lactate sunt mai periculoase decat cele din carne. Conform ultimelor teorii, slanina este mai putin daunatoare decat smantana sau cascavalul. Iar din perspectiva transformarii lor in colesterol, bomba o reprezinta combinatia de unt cu faina si zahar, adica prajiturile si patiseriile.
Pericolul dulce este cu atat mai mare fiindca atunci cand mananci o prajitura nu prea poti sa eviti grasimea si sa consumi doar partea negrasa, pe cand atunci cand ai in farfurie o ceafa de porc, poti foarte bine sa decupezi grasimea si sa mananci restul. La capitolul grasimi bune trebuie trecute pestele gras (somon, ton, macrou) si uleiurile vegetale (mai ales uleiul de masline, presat la rece). Daca trebuie sa ne batem capul atat de mult cu tipurile de grasime, cu metodele de obtinere a produsului - ulei presat la rece, nu la cald, somon salbatic, nu de crescatorie etc. - nu ar fi mai simplu sa eliminam cu totul grasimile din alimentatie?
Cititi si: Uleiul de masline - calitati terapeutice
Nu, fiindca grasimile sunt necesare bunei functionari a organismului uman, ele dau energie. Pana si atat de hulitul colesterol este necesar, el fiind implicat in alcatuirea peretilor celulelor. De aceea, daca se impune sa reducem consumul de grasimi, pentru a nu ramane lipsiti de energie - oricum o sa fim prost-dispusi, fiindca trebuie sa ne lipsim de mancarurile preferate - trebuie sa inlocuim grasimile animale cu hidrocarburile cu ardere lenta, precum cartoful, orezul, pastele. Asta e chiar nostim, o viata intreaga ni s-a spus ca trebuie sa evitam hidrocarburile, daca vrem sa ne pastram silueta, acum aflam ca nu e chiar asa... Stiinta nutritiei pare sa se contrazica pe masura ce cercetarile si descoperirile avanseaza.
Raspunsul la intrebarea din titlu este da, grasimea e necesara, dar cu masura. Ca orice altceva in viata, de altfel.
Foto: cyd.ro