Sarcina - intrebari si raspunsuri

 
Sarcina - intrebari si raspunsuri

Vestea ca ar putea fi insarcinata este, cu adevarat, o bucurie pentru fiecare femeie. Dr. Radu VLadareanu, seful clinicii de obstetrica-ginecologie de la Spitalul Elias, ne face cateva recomandari pentru a ne asigura ca sarcina va decurge normal, iar copilul si mama vor fi sanatosi.


La ce riscuri se poate expune o gravida care nu respecta protocolul de examinare din timpul sarcinii?

„Sunt multe de spus despre acest protocol, este un subiect vast, insa, in linii mari, trebuie sa subliniez necesitatea consultului ginecologic prenatal inca din primul trimestru, de cand testul de sarcina este pozitiv. Gravida trebuie luata in evidenta tocmai pentru ca medicul curant sa ii indrume pasii in epopeea celor 40 de saptamani de sarcina. In cadrul primei vizite la ginecolog se va confirma sarcina, varsta exacta pentru aprecierea corecta a datei probabile a nasterii, numarul de embrioni (in cazul sarcinii gemelare) si viabilitatea ei. De asemenea, i se va explica gravidei ce analize trebuie sa efectueze in sarcina, ritmul de consultatii si ecografii fetale. Evident, in cazul unei gravide care nu-si urmareste sarcina, pot aparea o serie de afectiuni asociate sarcinii sau chiar preexistente ei, care nu sunt diagnosticate. Aceste afectiuni pot fi ale gravidei si au consecinte asupra fatului, precum infectiile vaginale sau sistemice, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau hipotiroidia. Cele fetale se refera la anomaliile cromozomiale care trebuie excluse prin efectuarea unor investigatii la 12 saptamani de sarcina (bitest si morfologie de trimestrul I), restrictii de crestere fetala, malformatii fetale, anomalii ale cantitatii de lichid amniotic sau ale aspectului placentei.”






Care sunt analizele pe care trebuie sa le efectueze viitoarea mama?

„Asa cum am mentionat la intrebarea precedenta, investigatiile trebuie efectuate inca din primul trimestru al sarcinii si ele constau in investigatii din sange, urina si secretia vaginala si, de asemenea, investigatii imagistice - ecografii fetale. Analizele de laborator uzuale vizeaza verificarea starii de sanatate materna, iar acea baterie de analize se efectueaza in fiecare trimestru al sarcinii. Se efectueaza hemoleucograma, glicemie, uree, creatinina, acid uric, bilirubina totala, sideremie, proteinemie, transaminaze hepatice, hormonii tiroidieni, probe de coagulare, grup de sange si Rh, serologie pentru HIV, virusuri hepatitice si sifilis, sumar urina si urocultura. De asemenea, la inceputul sarcinii se efectueaza din sange complexul TORCH si Listeria, analize infectioase din secretia vaginala, precum examenul microbiologic, Mycoplasma, Ureaplasma si Chlamydia.”




De ce trebuie sa se fereasca in mod expres proaspata mamica?

„In primul rand, trebuie sa evite efortul fizic timp de sase saptamani in perioada lauziei si sa incerce sa alapteze chiar daca uneori este un proces dificil, dar ajuta la revenirea organismului dupa sarcina. Mama trebuie sa se odihneasca, sa se hraneasca sanatos, asa cum a facut-o pe tot parcursul sarcinii, sa se hidrateze cu minim trei litri de apa pe zi, mai ales daca alapteaza, sa continue cu vitaminele pe toata perioada alaptarii pentru a preveni anumite carente (vitaminele nu inlocuiesc o hrana sanatoasa si variata). Intrucat lauzele prezinta o scadere fiziologica a imunitatii, le recomand sa evite locurile aglomerate care pot creste riscul contactarii unor virusuri respiratorii.”


Cum poate fi tratata depresia postnatala?

„Depresia postnatala nu este o tulburare psihica propriu-zisa, ci este urmarea lipsei de afectiune din partea partenerului de viata in conditiile venirii pe lume a unui nou membru. Starea este accentuata de oboseala, deficitul de somn, de aparitia unor afectiuni ale lauzei sau nou-nascutului, sau cand lauza este sau pare depasita de probleme. Recunoasterea precoce a semnelor si simptomelor acestei afectiuni de catre personalul medical din sectiile de obstetrica-ginecologie, de medicul de familie sau de membrii familiei, instituirea unui tratament corespunzator psihologic (suport afectiv si moral) si uneori medicamentos evolueaza cu un prognostic favorabil la mama si creeaza conditii optime de dezvoltare a nou-nascutului.”






Care sunt vitaminele si mineralele necesare in perioada alaptatului?

„Sunt foarte multe preparate pe piata farmaceutica, majoritatea avand un continut asemanator. Administrarea acestor vitamine se face inca din perioada sarcinii si ea trebuie continuata pe toata perioada alaptarii. Lauza are nevoie obligatoriu de vitaminele din complexul B, vitamina C si oligoelemente. Ca regula generala, cele mai multe suplimente prenatale contin o cantitate mai mare de acid folic, fier si calciu decat multivitaminele obisnuite. Femeile gravide si lauzele au nevoie de o cantitate mai mare din acesti nutrienti fata de femeile obisnuite. Mai amintesc o data ca o dieta sanatoasa si variata este cea mai buna cale prin care ii pot fi furnizate organismului mineralele si vitaminele ce nu ar trebui sa lipseasca pe parcursul sarcinii si lauziei. Chiar daca o persoana mananca sanatos, ar putea manifesta dezechilibre ale unor nutrienti esentiali, iar aceste vitamine pot ajuta la acoperirea acestor lipsuri.”




Multe mamici se sperie de aparitia colicilor. Ce le sfatuiti?

„Procesul de alimentare corecta pentru a evita colicile abdominale este, in esenta, acelasi, indiferent daca lauza hraneste copilul natural sau cu biberonul deoarece, in primul minut de hranire, bebelusul inghite o cantitate mare de aer. Trebuie hranit mai des si in cantitati mai mici, dar la cerere. In cazul in care este hranit cu o formula de lapte pentru sugari, trebuie consultat medicul pediatru in cazul in care se impune schimbarea acesteia. Trebuie incercata folosirea unei tetine cu o gaura mai mica pentru a evita hranirea prea rapida a sugarului. Mama trebuie sa se asigure ca bebelusul a scos aerul din stomac (eructatie) dupa ce a mancat sau chiar in timpul mesei. In cazurile in care mama alapteaza natural, trebuie verificata si dieta ei pentru a evita anumite alimente precum varza, conopida, fasolea, mazarea, dar si consumul excesiv de lapte de vaca - este recomandat consumul a 300-500 ml lapte zilnic. Mai sunt recomandate baile fierbinti, caldura locala sau masajul bland la nivelul abdomenului copilului, administrarea unor ceaiuri anticolici, de musetel sau roinita, sau administrarea unor medicamente care contin simeticona, care absoarbe gazele intestinale.”


Ce facem daca bebelusul refuza laptele matern?

„Nou-nascutul nu va refuza niciodata laptele matern decat daca mama prezinta hipogalactie, adica o secretie lactata insuficienta, deci copilul nu se satura si plange, sau daca mama prezinta o anomalie a formei mamelonului (mamelon ombilicat), ceea ce impiedica un supt facil. Toate acestea pot fi rezolvate cu rabdare, cu un aport hidric suficient, cu odihna, cu utilizarea unui mamelon artificial din silicon.”

Foto: mamiciclub.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa