De ce sa dam copilul la gradinita. Beneficiile educatiei timpurii
- Diverse -
Cand copiii sunt mici, ei absorb orice noutate ca niste buretei. Fiecare noua experienta, fiecare cuvant pe care il invata, orice comportament pe care il adopta este o investitie intr-un viitor mai fructuos. „Nu veti mai putea influenta niciodata atat de profund si de usor o persoana ca atunci cand aceasta se afla in copilaria timpurie”, scrie Vicki Palmer.
- Socializarea. Ca parinti, intuim ca este important ca micutii nostri sa cunoasca alti copii, sa socializeze si cu alte persoane decat cu membrii familiei. Cu cat acest lucru se intampla mai curand, cu atat copilul isi va depasi mai usor timiditatea si va capata incredere in sine.
- Conceptul de cooperare. Copilul invata sa imparta, sa coopereze si sa persevereze intr-un mediu sigur, sub indrumarea unor profesionisti care pun interesul si dezvoltarea celui mic pe primul plan.
- Dezvoltarea interesului pentru invatare pe termen lung. Predarea trebuie sa se faca intr-un mod placut si distractiv, care sa-i faca pe copii sa invete in mod eficient. „Trebuie sa inspiram copiilor dorinta de a invata; dragostea pentru educatie - lectura, invatatura, descoperire, natura - se sadeste la nivel prescolar”, scrie d-na Palmer.
- Respectul. Copiii invata ce este respectul. Respectul nu se limiteaza la oameni si bunuri, ci si la mediu, de exemplu. Nu exista un loc mai bun pentru a invata aceasta virtute decat intr-un mediu prescolar fervent, unde totul este impartit, iar intelepciunea si manierele sunt invatate organic.
- Lucrul in echipa. Demonstrarea si insuflarea importantei muncii in echipa are ca efect invatarea respectului fata de opiniile altora, ascultarea, cooperarea si acceptarea egalitatii. Multe activitati prescolare sunt centrate in jurul muncii in echipa deoarece o persoana care invata cum sa lucreze intr-o echipa de la o varsta frageda se va integra mai usor in societate si va fi mai maleabila.
- Rezistenta. Este important ca educatorii si parintii sa colaboreze pentru a le dezvolta copiilor rezistenta cat mai de timpuriu. Intr-un mediu stabil, sigur si corect, cu asteptari clare si consecinte previzibile, copiii isi pot dezvolta abilitatile de gestionare a sinelui si a emotiilor.
- Concentrarea. Mintea copilului prescolar este curioasa si plina de imaginatie! Educatorii trebuie sa echilibreze curiozitatea cu capacitatea de a asculta, de a respecta indicatiile si de a participa la activitati de grup pentru a dezvolta aceasta abilitate deosebit de importanta care este concentrarea.
- Rabdarea. Ca adulti, rabdarea ne este pusa la incercare in fiecare zi. Copiii trebuie implicati intr-o varietate de situatii care sa ii invete ce este rabdarea si sa le-o testeze: sa imparta cu ceilalti o jucarie, atentia educatoarei sau sa-si astepte randul pentru a participa la un joc.
- Increderea si stima de sine. Interactiunea pozitiva cu ceilalti copii si cu educatorii le va da celor mici o imagine pozitiva si sanatoasa despre ei insisi, ii va incuraja sa-si exploreze talentele, aptitudinile si interesele si le va permite mai tarziu sa abordeze increzatori diversele probleme care apar pe parcursul vietii.