Beneficiile glucozaminei si condroitinei in osteoartrita

 
Beneficiile glucozaminei si condroitinei in osteoartrita

Osteoartrita apare atunci cand cartilajul de la capetele articulatiilor se indeparteaza si oasele expuse, nemaifiind separate de cartilaj, ajung sa se frece unele de altele. Acest proces degenerativ duce la pierderea miscarii, durere articulara si rigiditate. Osteoartrita afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, cel mai frecvent la nivelul articulatiilor mainilor, genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale. Aceasta afectiune este mai intalnita in randul persoanelor de varsta mijlocie si in varsta.

Simptome: durere la nivelul articulatiei in timpul sau dupa miscare; sensibilitate la presiune asupra articulatiei; rigiditate si pierderea flexibilitatii; prezenta unor excrescente osoase in jurul articulatiei; umflarea zonei din jurul articulatiei; zgomote intra-articulare.






Glucozamina si condroitina sunt componente cheie care se gasesc in mod natural in tesuturile conjunctive ale corpului, inclusiv in cartilaj. Glucozamina este extrasa din tesuturile animale (crab, homar sau carapace de creveti), in timp ce sulfatul de condroitina se gaseste in cartilajul animal, cum ar fi cel de rechin.

Glucozamina este folosita de catre organism pentru a produce o varietate de alte substante chimice care sunt implicate in construirea tendoanelor, ligamentelor, cartilajului si a lichidului sinovial care inconjoara articulatiile. In cartilaj, glucozamina are rol esential in formarea acidului hialuronic, a sulfatului de condroitina, precum si a sulfatului de keratan, care sunt - in afara de fibrele de colagen - cele mai importante componente ale matricei extracelulare a cartilajului articular si a fluidului sinovial.

Condroitina este un constituent esential al osului si al cartilajului articular, care functioneaza prin atragerea de apa in cartilaj, imbunatatind astfel capacitatea de absorbtie a socurilor si a impacturilor asociate cu miscarea si activitatile fizice. De asemenea, creste productia de acid hialuronic de catre celulele sinoviale, ceea ce are un efect benefic asupra mentinerii vascozitatii in lichidul sinovial.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa