Sanatos in colectivitate?

 

In colectivitate, copiii descopera activitati interesante, invata lucruri noi, isi fac prieteni... Dar tot aici este locul in care intra in contact cu foarte multi microbi. Ce putem face ca sa-i ferim de boli?

Odata cu debutul gradinitei si al scolii, incep si obisnuitele runde de afectiuni - guturai, gripa, amigdalita, rinofaringita etc. - care le strica celor mici dispozitia si starea fizica generala. Cum petrec mult timp in clasa, copiii isi pot transmite usor infectiile de la unul la celalalt.






Indiferent de cat de grijulii am fi noi, parintii, nu le putem oferi o protectie totala impotriva bolilor, dar sunt cateva lucruri pe care le putem face pentru ca membrii cei mai mici ai familiei sa se bucure de o rezistenta crescuta la boli.



Multe legume si fructe in meniu

Alimentatia copiilor trebuie sa contina multe fructe si legume: portocale, lamai, kiwi, coacaze negre, varza, ardei, rosii, patrunjel, spanac, broccoli, conopida, dovlecei, sfecla, morcovi, fasole verde... Toate aceste alimente contin numeroase substante care intaresc imunitatea, precum antioxidanti si vitaminele A si C. Un copil de pana in trei ani ar trebui sa manance cel putin un fruct pe zi si cinci linguri de legume, iar un copil mai mare - cel putin doua fructe pe zi si 1-2 cani de legume.


Spalatul pe maini, obligatoriu!

Foarte multe afectiuni, inclusiv infectiile respiratorii de sezon, pot fi prevenite cu un gest pe cat de simplu, pe atat de eficient: spalatul pe maini. Pe mainile murdare se gasesc multi microbi care il pot imbolnavi pe copil sau pe cei din jur. De exemplu, aparitia toxiinfectiei alimentare cu bacteria Escherichia coli, frecvent intalnita in colectivitati, este direct legata de lipsa igienei. Trebuie sa-l invatam pe copil sa se spele pe maini de fiecare data dupa ce foloseste toaleta, cand vine de afara, inainte de a se aseza la masa, dupa ce a mangaiat un animal, explicandu-i ca in acest fel poate tine la distanta multe boli. Rabdare, insa: pana ii va intra in obisnuinta, probabil va trebui sa-i reamintim in repetate randuri de aceasta regula.



Regula batistei

Stropii eliminati prin stranut si tuse contin multe virusuri si bacterii, care sunt imprastiate peste tot: pe jucarii, masa, caiete, pix, alimente... De aici, microbii ajung cu usurinta in organism: e suficient sa ne frecam la ochi sau sa ne atingem buzele ori fata.






Asadar, copilul trebuie invatat ca, de fiecare data cand tuseste sau stranuta, sa-si acopere gura si nasul cu o batista de hartie, pe care s-o arunce imediat la cosul de gunoi. Cand batista nu e la indemana, solutia este sa tuseasca ori sa stranute pe maneca, la indoitura cotului sau la nivelul bratului. Desigur, sa nu uitam sa-i felicitam cand observam ca ne-au urmat sfatul.


Somn suficient

Un somn odihnitor noaptea ii ofera corpului si sistemului imunitar sansa sa se refaca dupa o zi lunga. Studiile au demonstrat ca predispozitia la infectii creste in cazul copiilor care dorm mai putin decat ar avea nevoie. Sarcina noastra este sa ne asiguram ca juniorii dorm bine si suficient. De cat somn are nevoie un copil? Un nou-nascut are nevoie de cel putin 18-20 ore de somn pe zi, un sugar doarme 12-15 ore, iar un prescolar aproximativ 10-12 ore (din care 1-2 ore constituie somnul de zi).



Miscarea, sanatate curata

O alta modalitate excelenta de intarire a imunitatii este activitatea fizica: miscarea oxigeneaza organismul, antreneaza muschii si plamanii, stimuleaza formarea anticorpilor. Incurajeaza-l sa faca miscare in aer liber: sa se joace cu mingea, sa mearga pe bicicleta sau cu rolele, sa alerge etc.


Sunt de ajutor suplimentele?

Nu doar studiile, ci si experienta multor mame ne dovedesc ca suplimentele care contin colostru, lactoferina, resveratrol, echinacea, vitamina C, zinc, laptisor de matca etc. stimuleaza imunitatea copiilor si ii ajuta sa reziste mai bine in fata afectiunilor de sezon. Ar fi bine ca micutii sa urmeze cate o cura cu asemenea preparate de 2-3 ori pe an, in special toamna si iarna.

Foto: qbebe.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa