Tratamentul bolilor articulare
Diagnosticul se realizeaza prin examinarea articulatiilor afectate de catre medicul specialist, examen radiologic, teste sanguine si examinarea lichidului sinovial obtinut prin aspirare din articulatia tumefiata. Uneori, afectarea articulara poate fi incetinita sau stopata, insa in multe cazuri aceasta continua pe masura ce boala progreseaza, indiferent de medicamentele sau de metodele terapeutice utilizate pentru ameliorarea simptomelor.
Analgezicele, antiinflamatoarele, relaxantele musculare sau suplimentele alimentare sunt deseori recomandate pentru tratarea simptomelor usoare. In cazul in care pacientul acuza dureri grave, tratamentul consta in administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene eliberate cu prescriptie medicala.
Atentie la folosirea medicamentelor antiinflamatoare, acestea sunt contraindicate celor cu gastrita, ulcer duodenal, afectiuni cardiace si renale. Multe dintre aceste medicamente au efecte adverse asupra organismului, crescand riscul de accident vascular ori cerebral sau infarct miocardic. De aceea, cea mai buna metoda de tratament este... preventia!
Tratamentul local consta in aplicarea unui unguent/gel antiinflamator (4-5 aplicatii pe zi) sau a compreselor termice. Se mai poate apela la hidroterapie, terapie balneara etc.
Fizioterapia si exercitiile necesare intaririi musculaturii spatelui sunt adesea recomandate, iar in anumite cazuri, poate fi necesara interventia chirurgicala.
Statisticile arata ca dupa varsta de 35 ani, peste 50% din populatie sufera de leziuni artrozice in diferite grade, cu o usoara predominanta la femei.
Foto: medguru.ro