De ce trebuie sa ne ingrijoreze excesul de trigliceride?

Ce sunt, ce rol au si de ce trebuie sa ne ingrijoreze excesul de trigliceride?

Toata lumea vorbeste despre ele. Ce sunt, ce rol au si de ce trebuie sa ne ingrijoreze excesul de trigliceride?

Trigliceridele - un termen cu care facem cunostinta spre 50 de ani, cand incepem sa ne ingrijoram de nivelul colesterolului si al presiunii arteriale. Trigliceridele sunt unul dintre indicatorii importanti ai sanatatii inimii si denumesc un anume tip de grasimi din sange. Explicat simplist, este vorba despre caloriile provenite din mancare, care raman nefolosite pe termen scurt, in timp ce colesterolul ajuta la construirea peretilor celulelor si a unor hormoni. Cum atat trigliceridele cat si colesterolul reflecta nivelul grasimilor, de obicei medicul recomanda verificarea ambelor.






Ca si in cazul colesterolului, grilele de analize au fost ajustate in decursul timpului, insa, in linii mari, un nivel normal ar fi cel intre 100-150 miligrame pe dL, iar unul mare ar fi intre 200-500 mg/dL. In cazul unei depasiri usoare, medicii nu prescriu medicatie, ci doar o schimbare a stilului de viata - o alimentatie sanatoasa, practicarea sportului, chiar o cura de slabire daca se impune, renuntarea la alcool, la dulciuri si grasimi.

Un nivel ridicat de trigliceride contribuie la ingrosarea si rigidizarea peretilor arterelor (ateroscleroza), ceea ce sporeste riscul unui accident vascular cerebral, al unui infarct miocardic sau declansarea unei boli a inimii.

Mai exista posibilitatea ca nivelul mare de trigliceride sa insoteasca alte boli care, la randul lor, provoaca accidente cardiovasculare, cum ar fi obezitatea, diabetul tip II, hipotiroidism, afectiuni ale rinichilor sau ficatului, sau sindromul metabolic - un complex de conditii care includ exces de grasime in zona abdominala, presiune arteriala, trigliceride crescute, glicemie si colesterol mare.

Problema este ca un nivel ridicat de trigliceride poate aparea si din cauze iatrogene, ca urmare a tratamentului cu beta blocante, diuretice, steroizi sau tamoxifen.

Daca termenul de trigliceride a intrat deja in viata dumneavoastra, lasati-l pe medic sa va recomande tratamentul adecvat.

Foto: doc.ro