Caria dentara - alege preventia!

 
Ce este caria dentara? Care sunt tipurile de carii dentare? Care sunt cauzele cariei dentare? Care sunt simptomele cariei dentare? Cum sa prevenim cariile dentare?

Cariile dentare si paradontoza sunt cosmarul a jumatate din populatia lumii. Conform raportului FDI World Dental Federation, 4 miliarde de persoane sufera din cauza cariilor dentare. Problema nu este noua, dar in continuare este nevoie de educatie in acest domeniu.


Ce este caria dentara?

Caria dentara este o afectiune care presupune degradarea smaltului dentar - stratul exterior dur al dintelui - sub actiunea mai multor factori, precum consumul crescut de alimente cu continut ridicat de zahar, fumatul, o igiena orala necorespunzatoare, dar si factori ereditari.


Formarea cariei se desfasoara in 4 etape:

1. Formarea placii bacteriene - resturile de mancare amestecate cu saliva si alte substante formeaza o masa care adera la dinti si care este dificil de indepartat din locurile greu accesibile ale cavitatii bucale. In placa dentara se afla o bacterie responsabila de degradarea smaltului - Streptococcus mutans.

2. Bacteriile se hranesc cu zahar, eliminand acizii care patrund in smalt. Pe suprafata dintilor apare o decolorare alb calcaroasa, care indica faptul ca dintii se decalcifiaza.

3. In timp, acizii penetreaza tot mai adanc dintele cauzand aparitia cavitatilor de culoare inchisa (maro sau negru). Pe dinte apare o pata inchisa la culoare, nedureroasa.

4. Caria dentara ajunge la pulpa dintelui, lucru care duce la inflamatie si durere. Bacteriile pot ajunge la tesuturile moi si in fluxul sanguin, existand riscul aparitiei abcesului periapical.
Bacteriile care cauzeaza caria dentara, odata ce ajung in sange, pot duce la aparitia diferitelor afectiuni ale organismului.


Care sunt tipurile de carii dentare?

In stomatologie sunt clasificate mai multe tipologii de carii dentare, mai jos prezentam clasificarea acestora din punct de vedere al locului unde apar si al persoanelor cu predispozitie:

→ Timpurie - apare la copiii pana in 6 ani, in special in cazul acelor copii carora le-a fost extras un dinte de lapte sau le-a fost pusa o plomba. Cel mai des apare pe incisivii de sus, pe suprafata din apropierea gingiei. Poate de asemenea sa apara in forma acuta, simultan, pe suprafetele netede a mai multor dinti.

Carie cauzata de biberon - frecventa la copii hraniti cu biberonul, vizibila sub forma de pete singulare de culoare maro sau alb pe incisivii centrali, in apropierea gingiei. Petele apar, de asemenea, pe dintii permanenti. Uneori are caracter acut, dureros.

→ Infloritoare - mai frecventa in cazul copiilor si persoanelor tinere. Apare dintr-odata, se dezvolta rapid pe suprafata mai multor dinti, in locurile care anterior nu au avut carii.
Secundara - apare la copiii si adultii a caror carii nu au fost plombate etans, cauzand astfel reaparitia cariei.

→ Ascunsa - apare la copii si adulti. Este suparatoare deoarece nu apare pe suprafata smaltului, ci sub acesta, deci poate fi descoperita doar in baza unei radiografii.

→ Distributiva - apare la copii si adulti, pe coletul dentar sau la radacina acestuia.

→ Atipica - apare in dintii morti sau cu tratament endodontic, atat la copii cat si la adulti.


Care sunt cauzele cariei dentare?

• factorii ereditari;

• obiceiuri alimentare nesanatoase - prea multe alimente bogate in zaharuri;
gustarile dintre mese;

• demineralizarea, formarea smaltului si absorbtia incorecta a fluorurilor;

• igiena incorecta a cavitatii bucale sau lipsa acesteia;

• vizite rare la dentist sau evitarea acestora;

• educatie insuficienta in domeniul igienei orale;

• hranirea indelungata a copilului cu biberonul;

• deficit de minerale (fluor, calciu, magneziu, fosfor) si vitamina D.


Care sunt simptomele cariei dentare?

• pete pe dinte;

• sensibilitate dentara la temperatura;

• dinti stricati;

• miros neplacut al gurii;

• dureri dentare.


Cum sa prevenim cariile dentare?

Prevenirea cariilor dentare poate incepe chiar in perioada sarcinii deoarece dintii incep sa se dezvolte in etapa de fetus. Acest proces este numit odontogeneza si incepe cu a 4-a saptamana a sarcinii, atunci cand se formeaza bazele dintilor de lapte.

Pentru a ajuta la dezvoltarea unor dinti sanatosi, viitoarea mama ar trebui sa limiteze cantitatea de zaharuri consumate si sa manance cat mai multe alimente care contin proteine (proteina si colagenul reprezinta scheletul organic al tesuturilor dure ale dintelui).


In cazul copiilor si adultilor trebuie aplicata profilaxia, respectiv:

• spalarea corecta a dintilor de cel putin 2 ori pe zi, preferabil dupa fiecare masa (spalam dintii cu periuta la un unghi de 45° in raport cu suprafata dintilor, timp de 2-3 minute);

• selectarea corecta a periutei de dinti si inlocuirea acesteia la un interval de 3 luni;

• selectarea pastei de dinti corespunzatoare;

• utilizarea atei dentare si a apei de gura;

• vizite regulate la medicul stomatolog pentru control si eventuale tratamente.


Dieta corespunzatoare:

• limitarea consumului de dulciuri si bauturi dulci;

• fara gustari intre mese;

• adoptarea unei diete bogata in legume si fructe proaspete.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa