Cum alegem cel mai bun produs pentru refacerea microflorei intestinale

Cum alegem cel mai bun produs pentru refacerea microflorei intestinale

Interviu cu Domnul Conf. Dr. Tudor Nicolaie medic Primar Gastroenterologie si Hepatologie.


Domnule Conferentiar, in urma discutiilor cu mai multe persoane am constatat ca exista dificultati in alegerea unui produs cu un continut de culturi de bacterii vii, necesar pentru mentinerea microflorei organismului. Stim ca acestea sunt necesare, de exemplu, dupa tratamentul cu antibiotice, dar pe piata sunt disponibile o multime de produse de acest gen - cum facem alegerea cea mai buna pentru noi si copiii nostri? Si ce anume sunt aceste „bacterii bune” despre care tot auzim?

Totalitatea microorganismelor prezente in intestinul uman constituie microbiota intestinala (bacterii, ciuperci, etc.), microorganisme care se influenteaza unele pe altele. Intestinul contine de 10 ori mai multe microorganisme decat celulele corpului uman. Bacteriile intestinale benefice au numeroase si importante functii, de exemplu, ele produc diferite substante nutritive pentru gazda lor, previn infectiile cauzate de agentii patogeni intestinali. Un alt beneficiu important este impactul pe care il au asupra sistemului imunitar, intrucat au capacitatea de a produce un spectru larg de substante cu rol antimicrobian. Modul in care functioneaza acestea poate depinde de tulpina, doza si componentele folosite pentru a produce un astfel de preparat.






Ce se intampla cand numarul de bacterii bune din intestine scade?

Aflati in fata unei societati in continua schimbare, a unor factori care afecteaza starea de sanatate, din care modificarea comportamentului alimentar este foarte evidenta, utilizarea cunostintelor privind importanta acestor microorganisme pentru sanatatea tractului gastrointestinal devine din ce in ce mai importanta. Este bine de stiut ca bacteriile bune colonizeaza atat intestinul gros (tulpinile de tipul Lactobacillus), cat si cel subtire (tulpinile de tipul Bifidobacterium), informatie de luat in considerare atunci cand alegem un produs cu continut de colonii formatoare de bacterii. La nivelul colonului intalnim cel mai bogat ecosistem microbian din corpul uman, cu pana la 10 miliarde bacterii per gram de continut intestinal si cu 300 pana la 1000 de specii bacteriene diferite. Consumul de alimente pre-procesate (fast food), adesea continand cantitati excesive de grasimi, conservanti si cantitati insuficiente de legume si fructe (care aduc un aport semnificativ de fibre alimentare si nutrienti pentru flora benefica organismului uman), stresul, tratamentul cu antibiotice care provoaca dezechilibre ale florei intestinale, apa clorurata, sunt cativa factori care aduc modificari daunatoare ale microbiomului intestinal uman. Acest lucru are un impact serios asupra starii de sanatate, conducand la diaree, constipatie, slabirea sistemului imunitar, dezechilibrul florei intestinale, balonare si alte afectiuni digestive.


Domnule Conferentiar, daca ne confruntam cu una dintre problemele mentionate mai sus, este posibil sa refacem echilibrul prin alimentatie? Ce alimente reprezinta o sursa benefica de bacterii?

Microorganismele vii care indeplinesc criteriile aplicabile sunt utilizate in productia alimentelor functionale si in conservarea produselor alimentare. In mod obisnuit, acestea se gasesc in produsele lactate si in alimentele cu adaos de bacterii benefice, precum iaurt, varza murata, chefir, ceaiul Kombucha, laptele de soia. Dar refacerea acestui echilibru doar prin alimentatie, nu este suficient.






De ce? Ce alte variante mai exista?

Deoarece bacteriile benefice din produsele alimentare sunt intr-un numar destul de mic, astfel ca numai pentru a le restabili ar fi necesar un interval indelungat de timp si un consum mare din aceste alimente. Mai mult, dupa terapia cu antibiotice, de exemplu, corpul nostru este slabit si exista un dezechilibru al florei intestinale, iar bacteriile benefice nu-si mai pot juca rolul favorabil. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar putea fi utile suplimentele alimentare specifice, care sunt mai convenabil de utilizat si care furnizeaza un numar adecvat de bacterii benefice pentru nevoia fiecaruia.


Care sunt aspectele de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem un supliment alimentar cu continut de bacterii benefice?

Un produs eficient trebuie sa intruneasca anumite conditii, mentionez 5 dintre cele mai importante:
1. Sa contina un numar ridicat de bacterii benefice atat pentru intestinul gros, cat si pentru cel subtire (exemple: 10, 30, 50 de miliarde).
2. Sa cuprinda diverse tulpini de culturi vii.
3. Forma de ambalare (capsule, comprimate, etc.) si administrare sa aiba eliberare prelungita, pentru a conferi produsului rezistenta la aciditatea gastrica si pentru a asigura o eficienta maxima a probioticelor.
4. Puterea de actiune si stabilitate a produsului sa fie garantata de catre producator pe intreaga durata de valabilitate a acestuia, mai clar preparatul sa fie capabil sa supravietuiasca si sa-si mentina proprietatile pe parcursul proceselor de stocare, distributie si utilizare.
5. Sa contina suplimentar oligozaharide cu rol de nutrient pentru bacteriile benefice, iar dintre acestea, inulina este una dintre cele mai eficiente.






Sa reamintim care are sunt cele mai benefice bacterii pentru mentinerea echilibrului microflorei din organismul nostru.

Un progres semnificativ a fost observat in ultimul timp in domeniul studiilor privind coloniile de bacterii vii, in special in ceea ce priveste selectia si caracteristicile culturilor probiotice individuale, posibila lor utilizare si efectul lor asupra sanatatii.

Microorganismele benefice cele mai cunoscute si cercetate apartin urmatoarelor clase: Lactobacillus (exemple: L. rhamnosus, L. plantarum, L. casei, L. acidophilus), Bifidobacterium (exemple: B. bifidum, B. longum) si Lactococcus, Streptococcus, Enterococcus. Mai mult, tulpinile de bacterii gram-pozitive apartinand genului Bacillus si unele tulpini de drojdie apartinand genului Saccharomyces sunt utilizate in mod obisnuit.


Acestea actioneaza individual sau este recomandat sa le asociem si cu alte substante? De ce?

Tractul gastrointestinal este colonizat de un ecosistem complex de microorganisme, peste 100.000 de miliarde de bacterii! Acestea nu sunt doar comensale, ci traiesc intr-o simbioza cu gazda lor. Bacteriile bune actioneaza individual, dar asocierea lor cu un oligozaharid, o componenta de tip nutrient, creste beneficiile asupra sanatatii organismului. Acest efect este atribuit in principal inulinei, un tip de carbohidrat din clasa oligozaharidelor. Inulina este un fructooligozaharid (FOS) nedigerabil, care poate trece neabsorbit prin intestin. In timpul acestui proces, inulina fermenteaza in mod natural si hraneste microflora intestinala care populeaza intestinul. Inulina nu ridica nivelul de zahar din sange si este complet sigura, inclusiv pentru diabetici.






Am aflat deja ce bacterii sunt bune si cat de benefic este sa mentinem echilibrul lor. Ati mentionat ca este important ca un supliment alimentar sa contina un numar ridicat de astfel de bacterii. De ce?

Legat de produsul final, numarul UFC (unitati formatoare de colonii) reprezinta un parametru important, iar dozajul trebuie sa se bazeze pe cercetarile facute si concluzionate ca fiind eficiente. Desi informatiile despre concentratiile minime eficiente sunt inca insuficiente, este general acceptat ca astfel de produse trebuie sa aiba o concentratie intre 106 UFC pe ml/gram si 109 UFC si ar trebui consumate zilnic pentru a avea efecte asupra gazdei. Pot spune ca in ceea ce priveste dozajul, au fost studiate doze de Lactobacillus si alte bacterii bune variind de la 100 milioane la 1,8 trilioane UFC pe zi.


Ce ne puteti spune despre aceasta caracteristica, ca un supliment alimentar sa aiba eliberare prelungita? In ce fel ajuta?

Pentru a fi eficiente, tulpinile de bacterii benefice trebuie sa fie rezistente la acidul gastric si la sucul biliar, pentru a supravietui tranzitului prin tractul gastrointestinal superior. Majoritatea nu colonizeaza permanent tractul gastrointestinal inferior. Chiar si cele mai rezistente tulpini supravietuiesc doar una pana la doua saptamani dupa ingestie. Din aceasta cauza, pentru a mentine colonizarea, suplimentele alimentare cu bacterii benefice ar trebui sa asigure actiunea acestora in tractul intestinal pe durata intregii zile.


Pentru ca tot vorbim de actiunea acestor suplimente alimentare, care este cel mai potrivit moment al zilei pentru administrarea unui astfel de produs?

Cercetarile efectuate de microbiologi arata ca la orele de masa, in special in timpul micului dejun, aciditatea gastrica a stomacului are pH4 sau putin mai mult. De aceea este recomandat ca probioticele sa fie utilizate la micul dejun, atunci cand exista cea mai buna rata de supravietuire impotriva aciditatii gastrice.






Astfel de suplimente alimentare pot fi utilizate si de copii? Cunoastem faptul ca nu este intotdeauna usor sa administrezi copilului pentru ca nu ii place sa inghita pastile, ori pentru ca au dimensiune prea mare. Cum le putem administra astfel de produse?

Intr-adevar, cunosc acest aspect foarte bine, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa incercam. Culturile vii sunt suplimente alimentare naturale, astfel incat pot fi introduse in siguranta in dieta copiilor si aduc beneficii starii de sanatate. Cu privire la administrare, pot spune ca sarcina aceasta este acum mai usoara, deoarece pe piata sunt disponibile suplimente alimentare cu capsule ce pot fi deschise si administrate copilului direct sub forma de pulbere.


Ati mentionat ca este important ca puterea de actiune si stabilitate a produsului sa fie garantate de producator. Cum putem verifica acest lucru?

In primul rand trebuie citite informatiile de pe ambalaj, daca este specificat direct acest lucru, este un plus al produsului. Daca nu este mentionat in mod direct, ar trebui sa cautam informatiile care indica faptul ca produsul trebuie mentinut la temperatura camerei. In acest fel, chiar daca uitam sa il punem la frigider, putem fi siguri ca produsul nu isi va pierde proprietatile. Ca o sumarizare a discutiei, sunt cateva aspecte importante de care trebui tinut cont atunci cand cumparam un supliment alimentar cu bacterii benefice:
1. Numar mare de unitati formatoare de colonii (UFC).
2. Mai multe tulpini de culturi vii.
3. Eliberare prelungita.
4. Putere de actiune si stabilitate garantate.
5. Administrare facila - 1 capsula pe zi.

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: cosmopharm.eu