Ce este siminocul? Plante pentru boli renale, hepatice, paraziti intestinali

 
Ce este siminocul? Plante pentru boli renale, hepatice, paraziti intestinali
Stiai ca imortelele, utilizate frecvent in aranjamente decorative, au si efecte terapeutice? Este vorba, de fapt, despre siminoc, ale carui flori isi pastreaza forma si culoarea, galben viu, timp indelungat, chiar si dupa ce se usuca, de unde si denumirea (imortela) care te duce cu gandul la nemurire. In limbaj popular i se mai spune si flori de paie, margica, ochisori. Iata cateva dintre neplacerile pentru combaterea carora ai poti recurge la remedii obtinute din aceasta planta binefacatoare.


Paraziti intestinali

Decoct. Se fierbe, timp de 10 minute, o lingura de flori uscate intr-o cana cu apa, dupa care se strecoara. Se bea dimineata pe stomacul gol, urmand a nu se manca nimic doua-trei ore. Se repeta cel putin o luna sau pana la rezolvarea problemei. Cititi si: Parazitii intestinali: tratamente naturiste, sfaturi si recomandari.






Probleme hepatice sau renale

Un preparat din siminoc fiert in lapte se poate dovedi binefacator in afectiuni hepatice (inclusiv hepatita acuta), pancreatice sau renale.
Decoct. Se fierbe, timp de un sfert de ora, o lingura de flori uscate si maruntite intr-o cana cu lapte, dupa care se strecoara. Se beau 2 cani pe zi. Decoctul din flori de siminoc si lapte este indicat si in eliminarea nisipului format la rinichi sau vezica biliara. In acelasi scop se poate recurge si la infuzia de siminoc preparata cu apa.
Tinctura. Pentru tratarea hepatitei acute, foarte buna este tinctura de flori de siminoc, cate 10 picaturi de trei ori pe zi.


Intoxicatie cu metale grele

La ajutorul siminocului poti recurge si in caz de intoxicatii, inclusiv cu metale grele.
Decoct. Se fierb timp de 10 minute doua linguri de planta uscata la o cana cu apa, dupa care se strecoara si se bea.


Piele cu probleme

Proprietatile antiinflamatoare, astringente si antialergice ale siminocului il recomanda si in tratarea acneei, dermatitelor, furunculelor.
Infuzie. Siminocul indeparteaza celulele moarte si curata pielea in profunzime. In acest scop se prepara o infuzie concentrata, o lingura de planta intr-o cana cu apa. Lichidul obtinut se aplica, pentru o jumatate de ora, sub forma de comprese, pe locurile cu probleme.










 

Uleiuri sanatoase pentru salate, feluri de ulei

 
Uleiuri sanatoase pentru salate, feluri de ulei
Regula de aur in cazul uleiului este sa folosesti tipul potrivit la preparatul potrivit.


De cate feluri este uleiul?

  • Ulei rafinat. Cel mai folosit tip de ulei. Uleiul obtinut la prima presare este prelucrat la temperaturi inalte, in prezenta unor filtre care indeparteaza ceara, germenii si bacteriile provenite din seminte. Rezultatul este un ulei natural fara impuritati.
  • Ulei presat la rece. Desi e mai putin folosit la noi, este foarte sanatos. Acest tip de ulei se extrage din seminte prin prelucrare la rece, ceea ce duce la mentinerea gustului, a aromei si a substantelor nutritive. Are un gust foarte puternic.
  • Ulei de masline extra pur. Este obtinut prin presarea la rece a maslinelor ajunse la maturitate, pastreaza gustul si aroma maslinelor; variaza calitativ si ca pret, deci, daca alegeti unul scump, folositi-l doar pentru salate. Nu il amestecati cu suc de lamaie si nici nu il incalziti. La temperaturi inalte, devine toxic.


Cele mai sanatoase uleiuri pentru salate


  • Ulei de floarea-soarelui rafinat - este potrivit pentru orice tip de salate; contine vitaminele A si E. Ca gust, este cel mai delicat.
  • Ulei de masline extra pur - este foarte sanatos datorita acizilor grasi mononesaturati si antioxidantilor naturali, care previn bolile cardiovasculare si reduc nivelul colesterolului, cu posibil efect protector contra cancerului. Se foloseste la prepararea vinegretelor si a pastelor fainoase.
  • Ulei de floarea-soarelui presat la rece - are un gust mai pronuntat de seminte decat uleiul rafinat.
  • Ulei de susan - este un ulei greu, foarte concentrat, folosit mai ales in bucataria orientala. Cateva picaturi dau un gust deosebit si celei mai obisnuite salate. Verifica pret!
  • Ulei de nuca - are proprietati asemanatoare uleiului de susan. Contine omega-3, substante esentiale in prevenirea bolilor de inima si a artritei. Este indicat si in dieta persoanelor cu activitati intelectuale si fizice intense. Verifica pret!










 

Ce este Nalgesin? Compozitie, indicatii, administrare, contraindicatii

 
Prospect Nalgesin: compozitie, indicatii, administrare, contraindicatii, precautii, sarcina si alaptarea, reactii adverse
Pentru ce este Nalgesin? Prospect Nalgesin:
Nalgesin reprezinta solutia rapida pentru cefalee, algii dentare, menstruale, artralgii si mialgii.


Compozitie:
Fiecare comprimat filmat contine naproxen sodic 220 mg.


Indicatii:
Tratamentul simptomatic pe termen scurt al durerii usoare pana la moderate la adulti si adolescenti cu varsta peste 16 de ani.


Mod de administrare:
→ Adulti si adolescenti: 1 comprimat filmat la fiecare 8-12 ore. Alternativ, doza initiala de 2 comprimate, urmata de un comprimat suplimentar dupa 8-12 ore. Doza zilnica maxima este de 3 comprimate filmate. Durata tratamentului este de 7 zile.

→ Varstnici: doza maxima de 2 comprimate filmate pe zi, in doua prize. Risc de supradozare. Trebuie utilizata cea mai mica doza eficace, iar durata tratamentului sa fie cat mai scurta. Insuficienta renala: doza maxima de 2 comprimate filmate pe zi, administrate in doua prize. In caz de clearance al creatininei peste 30 ml/min, este necesara reducerea dozei. Nu este recomandat la pacientii cu clearance al creatininei sub 30 ml/min. Insuficienta hepatica: doza maxima de 2 comprimate filmate pe zi, in doua prize. Nu este recomandat la pacientii cu insuficienta hepatica severa.

→ Copii si adolescenti: nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 16 ani.






Contraindicatii:
Hipersensibilitate la substanta activa, sau la oricare dintre excipienti, antecedente de bronhospasm, astm bronsic, rinita sau urticarie asociate cu AINS; episod activ sau antecedente de ulcer peptic recurent/hemoragie digestiva; antecedente de sangerare sau perforatie gastrointestinala, in relatie cu un tratament anterior cu AINS; insuficienta hepatica sau renala severa; insuficienta cardiaca severa; ultimul trimestru de sarcina; AVC; copii cu varsta sub 2 ani.


Precautii:
Se evita utilizarea concomitenta cu AINS. Monitorizare in cazul asocierii cu medicamente cu efect asupra hemostazei. Monitorizare a functiei hepatice si renale, mai ales la varstnici, cei cu insuficienta cardiaca cronica congestiva sau insuficienta renala cronica si tratament cu diuretice.

→ Varstnici: frecventa mai mare a reactiilor adverse. Risc de sangerare, ulceratii si perforatie gastrointestinala la pacientii cu antecedente de ulcer gastrointestinal si complicatii hemoragice sau perforatie. Precautie la pacientii cu antecedente de HTA si/sau insuficienta cardiaca. La aparitia oricarui semn de hipersensibilitate, tratamentul trebuie intrerupt.


Interactiuni:
Anticoagulante; antiplachetare si ISRS; corticosteroizi: risc de ulceratii gastrointestinale. Litemia poate creste. Efectul medicamentelor diuretice si al altor medicamente antihipertensive poate fi redus. Utilizarea concomitenta de zidovudina creste concentratiile plasmatice ale zidovudinei. Poate reduce efectul natriuretic al furosemidului. Toxicitatea metotrexatului poate creste. Administrare concomitenta de ciclosporina poate creste riscul de insuficienta renala. Alimentele pot intarzia absorbtia naproxenului. Alcoolul etilic poate creste riscul de hemoragie gastrointestinala.


Sarcina si alaptarea:
→ Sarcina. Risc crescut de avort, de malformatie cardiaca si gastroschizis in prima perioada a sarcinii. Riscul este dependent de cresterea dozei si duratei tratamentului. In timpul primului si celui de-al doilea trimestru al sarcinii, nu se recomanda administrarea naproxenului decat in urgente. In timpul primului sau celui de-al doilea trimestru de sarcina, doza si durata tratamentului trebuie sa fie cat de mica posibil. Contraindicat in timpul celui de-al treilea trimestru al sarcinii.

→ Alaptarea: nu este recomandat in timpul alaptarii.


Reactii adverse:
→ Frecvente: cefalee, ameteli, somnolenta, greata, dispepsie, pirozis, varsaturi, gastralgie, flatulenta, durere abdominala.

→ Mai putin frecvente: reactii alergice (inclusiv edem facial, angioedem), tulburari ale somnului, agitatie, tulburari, tinitus, tulburari de auz vizuale, contuzie, diaree, constipatie, eruptie cutanata tranzitorie, prurit, teste renale anormale, frisoane, edeme periferice.

→ Rare: ulcer peptic, ulceratie gastrointestinala, perforatie gastrointestinala, sangerare, hematemeza, melena, stomatita ulceroasa, colita acuta agravata, boala Crohn agravata, fotosensibilitate, alopecie, eruptie cutanata veziculo-buloasa (sindromul Stevens Johnson, necroliza toxica epidermica).

→ Foarte rare: granulocitopenie, trombocitopenie, anemie aplastica, anemie hemolitica, reactii meningitiforme, tahicardie, edeme, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva, dispnee, astm bronsic, colita, stomatita, icter, hepatita, teste hepatice anormale.

→ Frecventa necunoscuta: gastrita.


Mod de prezentare:
Cutie a 30 comprimate filmate in blistere.


Mod de eliberare:
Nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala.


Data aprobarii APP: septembrie 2013.


Data revizuirii textului: septembrie 2013.

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!










 

Amarant sau stir? Ce este amaranthul? Ce este stirul?

 
Amarant sau stir? Ce este amaranthul? Ce este stirul?
Primul are un nume misterios, cel de-al doilea este asociat mai degraba cu hrana porcilor decat cu cine stie ce proprietati nutritionale. Amaranthul este considerat un fel de super-aliment, cu o multime de calitati dintre care cea mai importanta ar fi lipsa glutenului. Stirul este un aliment sanatos, dar pentru animale. In fine, ca sa ne lamurim o data pentru totdeauna, amaranthul (amaranthus) si stirul (amaranthus retroflexus) sunt de fapt surori gemene, cu aceleasi proprietati (e drept, primul creste ceva mai mare). Asa ca nu dispretui stirul!


Planta nemuritoare

Amaranth inseamna cel care nu se ofileste, de aceea planta simbolizeaza, nu numai la azteci si incasi, dar si in Europa Antica, nemurirea. Este o pseudocereala, cu un gust asemanator cu al nucii si aroma usor picanta. Are o ridicata valoare proteica. Mai contine fibre, vitaminele A, E, B (mai ales acid folic), D, K, alti aminoacizi esentiali. Cel mai important este lizina, foarte importanta in sinteza tuturor proteinelor si care nu poate fi sintetizata de organismul uman. Ca sa nu mai punem la socoteala mineralele precum fier, magneziu, zinc, fosfor, cupru si mai ales mangan si calciu. Se foloseste in gastronomie, este foarte satios. Semintele sunt foarte bogate in fier, de aceea sunt recomandate in dietele obezilor, dar si ale copiilor. Ceaiul si cataplasmele vindeca raceala, diareea, tulburarile nervoase si diverse afectiuni ale pielii, fiind si un excelent energizant.


Planta viitorului

Asa este numit stirul nostru cel de toate campurile, pentru ca, pe langa proprietatile nutritive deosebite, este si antibiotic natural si este si foarte rezistent la tot felul de intemperii. La fel ca amaranthul, este recomandat, sub forma de infuzie de frunze, in bolile de ficat si inima, pentru combaterea infectiilor si tulburarilor gastrointestinale, anemie, beri-beri, diabet, obezitate, boli de piele, stomatita, parodontoza, ulcer, ateroscleroza.

Infuzie de stir. Pui o lingura de pulbere de spic de stir la o cana de apa clocotita, lasi la infuzat timp de 15-20 de minute. Bei la temperatura camerei cate o cana, fractionat de-a lungul zilei, cu 30 de minute inaintea meselor principale. Este bun impotriva ulcerului, dar si sub forma de gargara impotriva stomatitelor.

Montezuma al ll-lea, ultimul rege al aztecilor, primea an de an, ca tribut de la vasalii sai, zeci de mii de tone de seminte de amaranth. Era socotit un dar oferit de zei oamenilor.

Bibliografie: Sanatatea de azi.










 

Plante pentru intarirea imunitatii, ceaiuri pentru sistemul imunitar

 
Plante pentru intarirea imunitatii, ceaiuri pentru sistemul imunitar
Cand vine vorba de intarirea imunitatii, plantele sunt ajutoarele ideale: actioneaza bland si eficient si nu au efecte secundare daca sunt folosite corect. In fiecare iarna, te confrunti cu cel putin un episod de febra, dureri de gat, nas infundat? Anul acesta, apeleaza cu incredere la arsenalul greu: plantele.

  • Nalba mare. Mareste rezistenta la infectii. Se prepara sub forma de macerat. In 250 ml apa rece, pune o lingurita de pulbere de radacina. Da un clocot, acopera vasul si lasa sa stea 30 de minute. Bea in fiecare zi 1-2 cani, timp de doua saptamani.
  • Ghimbir. E un foarte bun intaritor al imunitatii, dar si un minunat remediu impotriva afectiunilor de sezon. Ceaiul se prepara dintr-o radacina mica de ghimbir (maximum 40 g) rasa ori taiata feliute. Pune pe foc un litru de apa. Cand incepe sa clocoteasca, adauga ghimbirul si lasa sa fiarba 5 minute. Opreste focul, acopera vasul si lasa sa infuzeze o jumatate de ora, apoi strecoara. Bea 3 cani pe zi, sorbind cate putin pe parcursul zilei. Cura dureaza 3-4 saptamani. Nu bea ceai de ghimbir seara, caci are efecte energizante si nu vei putea adormi.
  • Astragalus. Contine numeroase substante ce favorizeaza formarea anticorpilor. Este, alaturi de ginseng, cea mai utilizata planta pentru marirea capacitatii naturale de aparare a organismului impotriva bolilor. Intr-un vas emailat, pune 500 ml apa si 10 g radacina uscata si maruntita de astragalus. Fierbe amestecul la foc mic, pana scade la jumatate. Strecoara si bea lichidul cald, o cana dimineata la trezire si una inainte de masa de pranz. Urmeaza cura timp de 3 saptamani.
  • Coacaze negre. Atat fructele, cat si frunzele coacazului au o actiune tonifianta si energizanta gratie bogatiei lor in vitamina C si antioxidanti. Cura cu infuzie de coacaze este recomandata pentru combaterea oboselii si tratarea durerilor articulare, a varicelor, hemoroizilor, alergiilor alimentare. De asemenea, coacazul este un excelent intaritor al sistemului imunitar si un ajutor pretios pentru cei care vor sa scape de kilogramele in plus. Intr-o cana cu apa rece, pune 2-3 lingurite de coacaze negre (sunt bune si cele congelate). Acopera vasul, lasa sa fiarba 5 minute, apoi ia vasul de pe foc si mai lasa sa stea 15 minute, dupa care strecoara. Bea o treime de cana de 2-4 ori pe zi, intre mese. Cura se urmeaza 3 saptamani.
  • Macese. Aportul de vitamine al maceselor este deosebit de pretios, in special cand organismul e slabit si are nevoie de o portie suplimentara de vitamina C. Fructele sunt de mare ajutor in gripa, guturai, stari febrile, maladii infectioase, avitaminoze, suprasolicitare fizica si intelectuala, rezistenta scazuta la boli. Pune doua linguri de macese zdrobite in 500 ml apa si fierbe la foc mic, 10 minute. Bea 2 cani pe zi, timp de 15 zile.
  • Amestec de plante. Ai nevoie de o lingurita de anason verde, o lingura de musetel si o treime de baton de scortisoara de Ceylon (sau o jumatate de lingurita de scortisoara macinata). In 500 ml apa, pune anasonul si scortisoara, adu amestecul la punctul de fierbere si lasa sa clocoteasca un minut. Varsa apoi lichidul fierbinte peste musetel, acopera vasul si lasa sa infuzeze 3-5 minute. Bea 2 cani pa zi, timp de 2 saptamani.
Polenul albinelor este un adevarat tezaur de elemente pretioase pentru sanatate: vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C), saruri minerale, oligoelemente, aminoacizi. Este una dintre cele mai bogate surse naturale de seleniu, un oligoelement indispensabil vietii, care joaca un rol major in reglarea activitatii sistemului imunitar si in prevenirea bolilor cardiovasculare si a unor cancere. Cura cu polen: timp de o luna, ia in fiecare zi cate o lingurita de polen cu o ora inaintea meselor principale. Ca sa-i atenuezi gustul fad, amesteca-l cu putina miere.