Cum sa citim corect eticheta produselor integrale sau asa-zis „integrale”

 
Cum sa citim corect eticheta produselor integrale sau asa-zis „integrale”
In prezent, aproape orice este etichetat ca fiind „integral”. Cereale integrale, grau integral si sanatate integrala: este ultima gaselnita in marketingul alimentelor. De ce? Pentru ca fabricantii de alimente stiu ca, in realitate, graul integral este unul dintre cele mai sanatoase ingrediente pe care le puteti manca. Desigur, din ce in ce mai multe alimente sunt facute cu el, dar asta nu inseamna ca toate sunt facute la fel. De ce? Pentru ca aceste cuvinte de marketing nu prezinta intotdeauna o imagine corecta a ceea ce se gaseste in aliment.

Pentru a intelege exact cum stau lucrurile, mai intai trebuie sa stiti ce inseamna grau integral si cum actioneaza. Termenul de „grau integral” presupune ca bobul are inca cele trei elemente originale: coaja exterioara sau tarata, care contine fibre si vitamine B; germenele, care contine fitochimicale si vitamine B si endospermul, care contine carbohidrati si proteine.






Esential este ca graul sa fie „integral”, si nu „rafinat” prin indepartarea taratelor si a germenului. In loc de asta, bobul integral ar trebui sa ramana intact — ceea ce inseamna ca aveti mai multe fibre si mai multi micronutrienti care va ajuta sa va aparati impotriva bolilor. De asemenea, aceste cereale integrale sunt sanatoase pentru ca sunt absorbite mult mai lent decat fainurile albe sau imbogatite; astfel cresc mai putin nivelurile de glucoza si de insulina — mentinandu-va satul timp mai indelungat si incetinindu-va digestia. Dar nu toate alimentele care aparent sunt cu grau integral sau cu cereale integrale sunt si sanatoase.

Pentru a va asigura ca primiti beneficiile dietetice si de sanatate ale graului si ale celorlalte cereale integrale, ar trebui sa cititi pe eticheta „grau integral 100%” sau „cereale integrale 100%”. Orice altceva inseamna ca alimentul este facut si cu fainuri rafinate sau imbogatite, care sunt mai putin benefice. Amintiti-va sa le ocoliti pe cele ce contin zahar sau fructoza din sirop de porumb.

  • Fabricate cu: pot avea un strop de cereale integrale, dar daca nu sunt facute in intregime din ele, nu veti beneficia de toate avantajele posibile.
  • Grau 100%: aceasta inseamna ca ar putea avea (mai mult sau mai putin) sau chiar deloc grau integral.
  • Multi-cereale: acest termen nu va comunica nimic despre calitatea cerealelor: integrale sau rafinate. Chiar daca aveti 38 de cereale, asta nu este mult mai bine daca sunt toate rafinate.
  • Cereale integrale: daca pe eticheta nu scrie „cereale integrale 100%” poate avea multe amestecuri.
  • Feriti-va de termeni ca: imbogatita, albita, colorata, gris, grau dur si faina de orez.
  • Amestecuri: „Amestec de cereale integrale” inseamna de obicei ca nu prea are numeroase cereale integrale.
  • Sursa verificata (sau buna): inseamna ca are 8 g de cereale integrale pentru o portie sau cel putin 15,3%. Nu confundati cerealele integrale cu fibrele; 8 g de cereale integrale pot avea mai putin de un gram de fibre.
  • Sursa excelenta: inseamna ca are 16 g de cereale integrale pentru o portie sau cel putin 25%.
  • Intretine sanatatea inimii: despre orice aliment se poate spune ca „sustine" un organ. Ceea ce doriti sa vedeti pe eticheta este: „poate reduce riscul de..." Acest lucru inseamna ca alimentul are ingredientele dovedite a fi eficiente clinic in reducerea riscului de, sa zicem, afectiune coronariana sau de crestere a colesterolului, in functie de aliment.

Sfaturi:
Pentru a fi sigur ca alimentele cu grau sau fainuri integrale sunt absorbite mai lent de sistemul digestiv, coborand astfel nivelurile de zahar si de insulina din sange, asociati-le cu lipide in cantitate mica: o jumatate de lingura de ulei de masline sau sase nuci, doisprezece alune, douazeci de arahide. Consumati-le cu douazeci de minute inainte de a manca alimente cu faina integrala.










 

Adevarul despre abdominoplastie, lifting si liposuctie

 
Indiferent cate kilograme ati pierdut, mai multe sau mai putine, puteti sa va remodelati pielea folosind cateva proceduri nu foarte complicate dupa ce ati scazut in greutate. Acestea sunt cele mai frecvente si — in masura in care le folositi pentru scopul indicat — cele mai decente solutii pentru diferitele probleme.


Cuprins articol:


Abdominoplastia

Gratie numarului mare de emisiuni de televiziune dedicate chirurgiei plastice, abdomenele plate sunt peste tot. In prezent, abdominoplastia nu vizeaza persoanele cu scaderi masive in greutate, ci in principal pe cele care s-au ales cu un balon cat o minge de fotbal sub ombilic (marea majoritate se adreseaza femeilor care au ramas cu un adevarat marsupiu dupa nastere).

Ce este abdominoplastia? Avantajele si dezavantajele abdominoplastiei

Iata cum se procedeaza: excesul de piele este „ciupit”, iar faldul de piele este indepartat. In partea superioara a muschiului drept abdominal (acesta este un muschi format din alti sase), se gaseste o captuseala asemanatoare celofanului; aceasta seamana cu un sac gros, cu aspect de piele, care va impacheteaza toate maruntaiele la un loc, cam ca matul pentru carnati.

Atunci cand va ingrasati, nu doar pielea dumneavoastra se intinde, ci si aceasta captuseala. In cazul plastiei abdominale, in afara de taierea si reconectarea pielii, medicii trag si de aceasta captuseala, pana cand ajunge intinsa si plata. La femeile care au nascut copii cu greutate peste medie, muschii abdominali se pot desprinde; oricate abdomene ar face, nu pot rezolva aceasta problema, dar chirurgia plastica o poate face.

Alt avantaj: pentru ca rectul este atasat de muschii oblici externi (muschii din partile laterale ale torsului), aceasta intarire va ameliora tonusul general al tuturor muschilor abdominali — ameliorand durerile de spate si imbunatatind postura si forta din partea inferioara a corpului.






Liftinguri faciale si ale gatului

Realitatea genetica este ca unii oameni au un numar mai mare de barbii decat discurile de platina ale lui Elvis. Daca, din cauza stramosilor dumneavoastra, stocati grasime in zona gatului, chiar daca restul corpului este la fel de suplu ca al unui jaguar, puteti indeparta foarte usor aceste gulere de morsa.

Ce este liftingul facial? In ce consta liftingul facial?

Pentru a va intinde pielea la nivelul fetei, chirurgul va face taieturi in spatele liniei de insertie a parului, pornind din partile laterale ale fruntii, coborand paralel cu linia de insertie a parului pe tample ies din par chiar deasupra urechilor, apoi trec prin fata urechilor sub lobi si din nou in parul din spatele urechilor. De asemenea, chirurgul poate face o taietura sub barbie pentru a lucra la nivelul gatului. Ulterior, pielea va este separata de tesuturile si muschii de dedesubt (in majoritatea cazurilor, acestea sunt si ele intarite).

Apoi chirurgul poate indeparta grasimea excesiva prin liposuctiune (vezi mai jos), va trage pielea faciala in sus si in spate, taie excesul si o capseaza pe linia pe care au fost facute taieturile initiale. Daca aveti un par bogat si frumos si daca aveti un chirurg bun, va fi dificil sa vedeti cicatricele acestei interventii (spre deosebire de plastia abdomenului).


Liposuctia

Paiele extrag sucul din pahare si aspiratoarele scot firimiturile dintre fibrele covorului, dar cand este vorba de procesul de indepartare a grasimilor, liposuctia face o treaba pe cinste. Avand in vedere ca este o interventie destul de sigura (care are o perioada de recuperare de 3-5 zile), liposuctia isi are locul printre elementele planului de control al taliei.

Ce este liposuctia? In ce consta liposuctia?

Dar tineti cont: liposuctia nu este o tehnica de slabire mai buna decat amputarea unui membru. Liposuctia este o tehnica sculpturala; va va ajuta sa indepartati grasimea din zonele cu probleme, dar nu va va ajuta sa pierdeti o greutate semnificativa.

Asa ca, inainte de a lua in calcul efectuarea liposuctiei, trebuie sa va intrebati: este vorba despre un aspect intolerabil al corpului dumneavoastra, a carui disparitie v-ar face fericiti? De exemplu, sunteti disproportionati? Sau grasimea este dispusa intr-o singura zona a corpului (cum ar fi colaceii abdominali la barbati?).

Liposuctia are efect minim asupra greutatii deoarece grasimea este usoara. Un litru de grasime cantareste aproximativ 900 g (iar cantitatea maxima de grasime eliminata de liposuctie este de 5 l). Pacientul ideal depaseste cu doar 10% greutatea ideala, cu grasimea izolata intr-o singura arie (iar acea arie este adesea determinata genetic; cu alte cuvinte, toti membrii unei familii sunt modelati cu un exces de grasime in zona respectiva). De asemenea, persoanele care au scazut mult in greutate pot apela la liposuctie, dar aceasta trebuie folosita alaturi de alte interventii pentru a-si aduce corpurile la proportiile pe care le doresc.

Iata cum se procedeaza: cu aproximativ cincisprezece minute inainte de procedura de suctiune, dar in timpul anesteziei, vi se injecteaza fluide in zona tinta. Fluidul contine sare (o solutie salina), norepinefrina (pentru a controla sangerarea) si lidocaina (pentru amortirea durerii). Daca interventia se efectueaza sub anestezie generala, vi se vor administra doze diferite din aceste substante, ceea ce este important pentru ca administrarea unei cantitati prea mari de lidocaina provoaca numeroase complicatii severe asociate cu liposuctia. Dupa ce lichidele sunt administrate, va veti umfla, pentru ca veti primi o cantitate de lichide egala cu cea a grasimii care va fi indepartata (circa un litru de fluid pentru fiecare litru de grasime indepartata, in functie de tehnica folosita).

In continuare, medicii absorb lichidul si grasimile folosind una dintre cele doua cai de mai jos. In cursul primei interventii, medicii iau un tub de metal, ca un pai, il introduc sub piele si il imping in zona tinta. Il imping in interior si il trag afara in mod repetat, taind mici tunele de grasime, care este astfel indepartata. In cea de-a doua procedura, medicii folosesc un instrument puternic care arata ca un filtru de cafea. La o frecventa de 4 000 de vibratii/minut, acest instrument rupe celulele de grasime si le aspira. Ambele sunt interventii acceptabile daca sunteti pe maini bune, iar modelarea este precisa.






Recomandari

Pastrati-va propriul model. Inainte de a suferi orice interventie chirurgicala pe pielea dumneavoastra, medicul ar trebui sa insiste asupra unei alimentatii sanatoase — in principal pentru a va vindeca cat mai usor dupa interventie (asta insemnand sa mentineti o dieta cu ingrediente sanatoase). De asemenea, ati avea o evolutie mult mai buna daca v-ati antrena pentru operatia chirurgicala ca pentru o cursa de automobile, facand exercitii. Dupa interventia chirurgicala veti deveni sedentar, astfel incat o forma fizica buna va va permite sa va recuperati mai bine.

De asemenea, medicul dumneavoastra va apela la dieta si exercitii pentru a va evalua capacitatea de a va mentine nivelul actual de greutate. Medicul va dori sa stie daca greutatea dumneavoastra a fost stabila in ultimele sase sau douasprezece luni. Daca ati variat in sus sau in jos, nu are sens sa faceti operatia. Daca sunteti predispus sa va ingrasati, va veti intinde din nou si veti anula efectul interventiei chirurgicale. Daca ati scazut in greutate, operatia ar putea reprezenta o risipa de bani, deoarece cresteti riscul de a va scofalci din nou dupa operatie.

Luati pulsul realitatii. Multi oameni trec prin incercari grele incercand sa se adapteze la viata din era chirurgiei plastice. De ce? Motivele sunt psihologice: cresterea ponderala este lenta — si, de cele mai multe ori, cu exceptia unor interventii chirurgicale, pierderea ponderala se realizeaza la fel de lent. Aveti timp sa va adaptati psihologic la noul dumneavoastra corp, indiferent ca se mareste sau se micsoreaza. Dar, atunci cand recurgeti la chirurgia plastica (mai ales cand pielea este indepartata), schimbarile sunt rapide, drastice si, in unele cazuri, impresionante pana la „a ti se opri inima in piept”. Dureaza zece ani sa va ingrasati si, la nivel mental, va adaptati la aceasta noua imagine de sine, dar atunci cand cineva indeparteaza zece kilograme de grasime si piele in exces si te coase ca pe goblenul bunicii, este nevoie de o abordare diferita pentru a face fata acestor efecte.

Trebuie sa va pregatiti pentru cicatrici, pentru ajustarile organismului, pentru atentia care vi se va acorda. In timp ce unii oameni se lafaie in fata complimentelor pe care le primesc pentru noile lor corpuri, altii se simt jenati sau rusinati de laudele primite, deoarece acesta le aminteste de cat de obezi au fost la un moment dat. Multi obezi nu se uita niciodata in oglinda, asa ca s-ar putea sa le ia ceva timp pana se obisnuiesc cu noul lor corp. Exista si motive psihologice pentru care oamenii sunt dezamagiti de chirurgia plastica. Nu functioneaza ca si cum ti-ai sufla nasul. Unele dintre aceste tehnici chirurgicale sunt invazive, sunt acompaniate de tuburi de drenare, secretii, durere, imobilizare si alte neplaceri. Unii pacienti se asteapta ca, atunci cand totul este gata, sa arate cu douazeci si cinci de ani mai tineri. Acest lucru nu este posibil. In cel mai bun caz, puteti sa va asteptati la un aspect mai suplu, mai odihnit, cu zece ani mai tanar.

Recurgeti la propriile verificari. Unele interventii asupra pielii par la indemana oricui. Dar, pentru fiecare dintre aceste proceduri aveti nevoie de un chirurg plastician atestat. Medicii cu experienta realizeaza multe interventii pe an, iar cei specializati in reduceri masive ale pielii ar trebui sa faca macar una, preferabil mai multe, pe luna. Chirurgii plasticieni atestati vor fi pregatiti pentru a face fata complicatiilor (amintiti-va, in liposuctie grasimea este impunsa, iar unul dintre riscuri este de a strapunge un organ vital sau alte lucruri care sangereaza abundent sub sau chiar in grasime).

Doar pentru ca cineva va sugereaza „ultima” sau „cea mai noua” sau „cea mai revolutionara” tehnica, nu inseamna ca trebuie sa si stati la coada. Domeniul chirurgiei plastice este plin de fraude si nu doriti sa fiti sobolanul de laborator in experimentul altcuiva. Asigurati-va ca instrumentele, tehnicile sau procedurile au sustinere stiintifica. Un punct de plecare: verificati site-ul chirurgului pentru a-i vedea rezultatele sau solicitati-i „portofoliul” in care sunt exemplificate cazuri asemanatoare cu al dumneavoastra. Unii chirurgi plasticieni se specializeaza in cazuri de slabire extrema si va pot arata imagini cu disparitia unor „aripi de liliac” sau fotografii cu si fara sorturi abdominale.






Dar, retineti ca nimeni nu va va arata imaginile complicatiilor sau ale rezultatelor mai slabe, asa ca trebuie sa solicitati foarte multe fotografii. Va va fi de folos daca chirurgul este recunoscut de o societate de chirurgie plastica — ceea ce inseamna ca va trebui sa-i urmati pe cei mai mari si mai tari. Si cereti recomandari. La urma urmei, doar pentru ca plasticianul de dupa colt cumpara un instrument foarte scump, nu inseamna ca dumneavoastra trebuie sa i-l finantati.

Acum puneti punct. Am vazut fotografii cu ei; sunt oameni care trateaza operatiile estetice ca pe masaje. Cu cat au mai multe, cu atat se simt mai bine. Dar, adevarul este ca acesti oameni detin mai mult plastic decat un student inglodat in datorii.

Da, este tentant sa apelezi la interventii suplimentare, dar chirurgia plastica poate duce la dependente. Semnul care va arata ca sunteti in cautarea „perfectiunii” este faptul ca va planificati urmatoarea operatie de indata ce ati terminat-o pe precedenta. Asa ca, intr-adevar, identificati-va zonele problema si hotarati ce v-ar face fericiti.

Apoi alegeti un punct final in care doriti sa se gaseasca organismul dumneavoastra si acceptati realitatea: modul in care veti arata cand veti ajunge in acel punct. Priviti-va in oglinda, spuneti-va ce schimbari v-ar aduce satisfactie si puneti punct. Daca nu va puteti opri — daca sunteti in permanenta obsedat de lipo-nu-stim-ce sau de plastia-nu-stim-cui — atunci nu pielea dumneavoastra are nevoie de verificari, ci capul.

In concluzie: inainte de a va hotari asupra unei proceduri, trebuie sa acceptati faptul ca nu urmariti perfectiunea; cautati sa aduceti ameliorari ale corpului si fericirii dumneavoastra.

Bibilografie: Ghid de functionare pentru o talie de invidiat. Foto: www.esteticapremium.ro, maxilodexeus.com, abdominalesfuertes.com.
 

Chirurgia obezitatii: cui ii este recomandata si ce riscuri pot aparea?

 
Chirurgia obezitatii: cui ii este recomandata si ce riscuri pot aparea?
Puneti-va intrebari!
Nu avem nimic impotriva folosirii carjelor atunci cand ne scrantim o glezna sau cand ne intindem un ligament la nivelul genunchiului, asa ca nu avem niciun motiv sa nu luam in calcul chirurgia pentru scaderea ponderala, daca indepliniti criteriile necesare. Aceste interventii sunt eficiente, sunt rapide si au capacitatea de a transforma un corp flescait intr-un pilot de curse. Dar nu sunt lipsite de potentiale riscuri si complicatii si necesita schimbari comportamentale pe termen lung.

Chirurgia pentru pierderea ponderala va va oferi mai mult decat increderea de a va reintroduce in garderoba bluzele decoltate. Va poate salva viata. Cu toate acestea, trebuie sa mai stiti ca nu este recomandata oricui — si ca poate fi o adevarata provocare. Deci, atunci cand va analizati optiunile, tratati cu atentie metodele de a va micsora riscurile si de a va creste sansele de reusita. Inainte de toate, raspundeti la urmatoarele 2 intrebari...






1. Sunteti un candidat?
Sunteti eligibil pentru chirurgie daca va incadrati intr-una dintre urmatoarele trei categorii:
• Daca aveti cu patruzeci si cinci sau mai multe kilograme peste greutatea dumneavoastra ideala.
• Daca aveti un IMC (indice de masa corporala) de peste 40.
• Daca aveti un IMC de peste 35 cu hipertensiune, diabet, artrita, apnee in somn, anomalii severe ale lipidelor sau corp diform.

Pentru toate aceste interventii, trebuie sa fiti dispusi sa faceti schimbari de viata — exercitii si dieta — care le vor face sa functioneze. In lipsa lor, aceste proceduri nu vor avea succes. Dupa o scadere „abrupta” aparuta initial, exista riscul sa va intoarceti la maratonul de infulecat inainte sa va dati seama. De asemenea, trebuie sa luati in considerare potentialele efecte adverse cum ar fi caderea parului, sindromul dumping, diareea si varsaturile.


2. In cine am incredere sa-mi realizeze switch-ul duodenal, inelul gastric sau bypass-ul gastric?
Nu ati dori ca ortodentistul sa va extirpeze o tumoare, un chirurg ortoped sa va faca un transplant hepatic sau un urolog sa va corecteze nasul. Aceeasi regula se aplica aici: gasiti un specialist! In mod ideal, veti folosi o echipa si instrumente pentru realizarea laparoscopica a interventiei, mai degraba decat printr-o operatie clasica.

Laparoscopia presupune deschiderea unor mici incizii si realizarea interventiei prin intermediul unor tuburi (va parea ca si cum chirurgii ar lucra cu betisoare). Chirurgia laparoscopica inseamna ca va veti vindeca mai rapid, cu mai putine dureri; dar, uneori chirurgul trebuie sa recurga in ultima instanta la metoda clasica (de a deschide abdomenul).

Va trebui sa gasiti un spital sau clinica care realizeaza multe interventii pe an — asemenea spitale sau clinici au o rata a complicatiilor mult mai mica decat celelalte. Indiferent cine ar fi chirurgul dumneavoastra, asigurati-va ca exista o intreaga echipa atat pentru perioada preoperatorie (pentru a minimaliza complicatiile), cat si pentru cea postoperatorie (pentru a avea cele mai mari sanse de reusita), inclusiv un nutritionist si un psihiatru.

Exista riscul sa continuati sa mancati nesanatos — si, prin aceasta, sa distrugeti oricare din aceste interventii. O echipa va poate ajuta sa faceti fata asaltului budincilor si va poate oferi resursele de a le depasi pe masura ce va adaptati la noile obiceiuri de alimentatie — si la noul corp.

Bibliografie: Ghid de functionare pentru o talie de invidiat.










 

Pacemaker-ul gastric: interventia viitorului pentru noi toti?

 
Pacemaker-ul gastric: interventia viitorului pentru noi toti?
De-a lungul zilei, primim numeroase semnale care ne invita sa mancam: reclame la burgeri atragatori, cupoane pentru meniuri speciale, pungi nedeschise de napolitane flirtand cu noi ori de cate ori trecem pe langa camara. Dar viitorul interventiilor chirurgicale pentru controlul taliei ar putea veni sub forma unui sistem de mesagerie care ne trimite semnale care ne mentin plini sau care ne ajuta se ne simtim satui.

Acest sistem s-a dezvoltat prin aceleasi observatii ca interventia de bypass — cu ajutorul chirurgilor care tratau ulcerul. Ei au aflat ca, atunci cand taie nervul vag, creierul nu mai stimuleaza productia gastrica de acid, iar contractiile intestinale incetinesc. De fapt, intreruperea nervului vag provoaca un mesaj care trimite intestinele la culcare; medicii au inteles ca, daca puteti controla mesajul, puteti controla senzatia de satietate.






Pentru a obtine acest lucru, oamenii de stiinta au dezvoltat un pacemaker gastric care poate fi localizat pe stomac, in apropierea nervului vag. Acest pacemaker trimite mesaje care-i semnalizeaza creierului ca sunteti intotdeauna satui, mimand actiunea CCK. Acest lucru inseamna ca este nevoie de o cantitate mai mica de placinta de dovleac pentru a va satura — si ca nu veti mai manca atatea calorii pentru ca pacemaker-ul va trimite semnale care va vor face sa va simtiti ca dupa cina de Ziua Recunostintei, chiar daca ati mancat doar un covrigel.

In prezent sunt realizate studii deosebit de importante, dar partea cea mai remarcabila referitoare la pacemaker-ul gastric este ca ar putea deveni principala optiune a celor din zona intermediara — a celor cu o talie suficient de mare pentru a fi frustrati de zona de platou in care a ajuns dieta lor, dar nu sunt suficienti de grasi pentru a-si asuma riscurile inelului gastric au ale chirurgiei de bypass.

Mai mult, pacemaker-ul ar putea sa-si ajusteze voltajul pentru a adapta semnalele in functie de nevoile dumneavoastra. Cat de bine merge? Inca nu stim, dar primele rapoarte indica faptul ca nu are eficienta procedurilor restrictive; cu toate acestea, este mai putin invaziv pentru ca organele nu sunt manipulate si ar putea fi plasat chiar prin metode endoscopice, fara incizii. Cel mai probabil, urmasii sai vor reprezenta fundamentul hibrizilor si al noilor tehnologii care vor fi dezvoltate pentru oamenii cu orice tip de probleme legate de talie.

Bibliografie: Ghid de functionare pentru o talie de invidiat. Foto: doctorsofweightloss.com.










 

Telina, secretul fertilitatii

 
Telina, secretul fertilitatii
Ca ii consumi tulpina crocanta sau bulbul, telina se dovedeste utila pentru sanatatea sistemului reproducator. Din vechime sunt recunoscute virtutile telinei in reglarea hormonilor si sustinerea fertilitatii, atat la femei, cat si la barbati.


Este ideala pentru cupluri...
Telina contine un hormon numit androsteron si ajuta la cresterea apetitului sexual la femei. Dar telina nu are doar un rol afrodiziac. Daca vrei sa ramai insarcinata, consuma telina, fiindca neutralizeaza aciditatea si alcalinizeaza organismul, echilibrand pH-ul.

Potrivit studiilor, un pH alcalin este esential pentru o sanatate optima, care sustine fertilitatea. De asemenea, prin actiunea detoxifianta a telinei, corpul se energizeaza si devine apt pentru procreare si pentru a sustine o sarcina.

Telina mai contine un aminoacid numit triptofan, care contribuie la cresterea nivelului serotoninei si al dopaminei in creier, acesti hormoni avand actiune importanta in pregatirea uterului spre a primi embrionul.

Idei de servire: ca atare, sub forma de suc proaspat, taiata rondele si adaugata in salate asortate sau sub forma de bastonase garnisite cu branza proaspata. 0 poti consuma si fiarta la abur, gratinata cu branza tare sau ca piure, miezul sau fiind delicios langa carne alba si peste.




Calitatile imbatabile ale telinei...
Aceasta leguma cu savoare unica mai contine substante protectoare, precum apigenina, o molecula anticancerigena, fiind utila in prevenirea cancerului si a maladiilor degenerative. De asemenea, telina este esentiala pentru sanatatea oaselor si asigura o sarcina sanatoasa, fiind o forma naturala de sare datorita continutului ridicat de sodiu.

In plus, este o sursa de betacaroten, acid folic si, intr-o mai mica masura, de vitamina C. Telina contribuie la reglarea tranzitului si a apetitului, gratie fibrelor. Previne constipatia si reduce riscul acumularii de calciu in rinichi, vezica urinara sau biliara. Telina are efect diuretic, contribuind si la subtierea siluetei.


Stiai?
Consumand-o cruda, beneficiezi in intregime de macronutrientii ei. Nu are mai mult de 12 kcal/100 g in cazul ramurilor si 18 kcal/100 g in cazul bulbului.
 

Anticonceptionalele ingrasa?

 
Anticonceptionalele ingrasa?
Multe femei evita aceasta metoda contraceptiva, de altfel una dintre cele mai eficiente in prevenirea sarcinii, de teama kilogramelor in plus.

In realitate, n-ai de ce sa te temi. Tot mai multe studii demonstreaza ca anticonceptionalele de ultima generatie, fie ele sub forma de pilule, inel contraceptiv, plasture sau injectie contraceptiva, nu au ca efect cresterea in greutate.

Daca acumulezi 2-3 kilograme, de vina poate fi actiunea estrogenului, care favorizeaza retentia de apa in tesuturi. Totodata, progesteronul poate creste, dar nu semnificativ, pofta de mancare. Insa in niciun caz, nu-ti imagina ca exista riscul sa incepi astazi tratamentul cu pilule, iar peste cateva luni sa porti cu o masura in plus la haine.


Alege numai cu medicul tau!
Organismul fiecarei femei in parte este diferit si reactioneaza intr-un mod specific la administrarea tratamentelor hormonale, tocmai de aceea trebuie sa fii cu analizele la zi atunci cand incepi sa iei pilule.

„Estrogenul si progesteronul sunt principalii hormoni pe care ii contin pilulele anticonceptionale. Este nevoie ca ei sa se afle in echilibru in organismul femeii pentru a nu se produce niciun fel de efecte adverse de acest gen. Atat excesul, cat si lipsa unuia dintre acesti doi hormoni extrem de importanti pot avea efecte adverse multiple, printre care si acumularea de kilograme, venita fie din apetitul ridicat, fie din retentia de apa”, spune dr. Andreas Vythoulkas (www.vythoulkas.ro), medic specialist obstetrica-ginecologie, Medsana Genesis.


Ce analize sa faci?
Ca orice tip de tratament, pilulele contraceptive nu sunt indicate oricui. In plus, tipul de care ai nevoie difera in functie de starea ta de sanatate.

„Anticonceptionalele au tot felul de efecte adverse in anumite conditii, de aceea, este indicat ca inainte de a lua orice tip de anticonceptionale sa se faca un set complet de analize hormonale, pe care medicul ginecolog le poate indica. Un profil hormonal complet, o dozare corecta de estrogen si progesteron pot spune oricarei femei de ce tip de anticonceptionale are nevoie. In mod normal, daca nu exista niciun fel de dezechilibru, anticonceptionalele nu ar trebui sa ingrase, la fel cum acelasi lucru este valabil si atunci cand anticonceptionalele sunt recomandate pentru a combate unele dezechilibre produse in organism”, explica dr. Andreas Vythoulkas.

 

Tratamente cu zahar pentru hidratare, exfoliere, epilare

 
Tratamente cu zahar pentru hidratare, exfoliere, epilare
Alimentele cu zahar au un indice glicemic mare, care duce la cresteri de insulina si la aparitia depozitelor de grasime. Insa folosit pe exterior, zaharul este un tratament senzational pentru piele.

Cand mancam zahar, sub diverse forme, nu ne stricam doar silueta, ci si pielea. Inflamatia pe care o produce zaharul in corpul nostru are ca efect aparitia unor enzime care descompun colagenul si elastina. Rezultatul este imbatranirea prematura a pielii, adica riduri si piele lasata. Rezistenta la insulina duce la o crestere in exces a parului si la pete intunecate pe gat si in cutele corpului. Zaharul ofera si beneficii, dar din exterior.






  • Este un bun hidratant. Zaharul atrage umezeala din mediu in piele. Atunci cand aplici pe piele produse ce contin zahar, o ajuti sa se hidrateze foarte bine si sa pastreze apa necesara. O masca din zahar combinat cu apa, cat sa formeze o pasta, este ideala pentru ocaziile in care vrei sa dai prospetime tenului.
  • Are efect antirid. Este o sursa naturala de acid glicolic, un acid AHA care penetreaza pielea, o exfoliaza si ii stimuleaza regenerarea. Acest acid este folosit in industria cosmetica pentru a trata tenurile patate de soare si imbatranirea pielii. Poti prepara un sirop dintr-o cana cu zahar si o jumatate de cana de apa. Se fierbe pana cand se leaga putin, apoi se lasa la racit si se aplica pe fata pentru 10 minute.
  • Exfoliaza perfect. Micile particule de zahar sunt excelente pentru exfolierea corpului si tenului. In cateva minute lasa in urma o piele stralucitoare, cu aspect sanatos. Fata de sare, zaharul este mai bland cu pielea, in plus si hidrateaza. Atunci cand prepari un exfoliant din zahar, foloseste zaharul brun, mult mai moale decat cel rafinat si amesteca-l cu putin ulei.
  • Epilarea cu zahar. Zaharul amestecat cu zeama de lamaie formeaza o pasta care inlocuieste cu succes ceara. Ba e chiar mai buna, se aplica rece si nu agreseaza pielea, ci o hidrateaza si catifeleaza. Sunt deja multe saloane si la noi in tara care ofera o astfel de epilare.
Dupa tratamentele cu zahar este obligatoriu sa folosim o crema care sa contina protectie solara, pentru ca tenul poate ramane sensibil la razele UV.

Bibliografie: Sanatatea de azi. Foto: www.exquis.ro.





 

Cum sa-ti mentii greutatea dupa ce ai slabit

 
Cum sa-ti mentii greutatea dupa ce ai slabit
Felicitari! Ai reusit sa slabesti! Te intorci la vechile obiceiuri? Nimic mai gresit! Astazi iti prezint o metoda simpla de a-ti mentine greutatea fara a te priva de alimentele care iti plac: mananca orice dar nu oricum, nu oricand si nu in orice cantitate. Si nu uita ca secretul mentinerii greutatii este organizarea!

  • Mananca trei mese principale pe zi la intervale regulate si vei vedea ca nu iti va mai fi foame tot timpul, iar metabolismul tau va avea un ritm mai accelerat. Gaseste numarul optim de mese si gustari pentru mentinerea senzatiei de satietate, a energiei si claritatii mentale, pe parcursul intregii zile. Fa o impartire corecta a caloriilor si nutrientilor pe mese. Mananca alimentele cu multe calorii in prima parte a zilei si lasa-le pentru cina pe cele mai usoare.
  • Imparte corect mesele. Daca te trezesti foarte de dimineata (in intervalul orar 05.00 si 06.00), poti sa iti imparti micul dejun in doua mese mai mici si sa consumi prima masa in intervalul 5.00-6.00, iar pe cea de-a doua in intervalul orar 9.00-10.00.
  • Pranzul sa fie compus din doua feluri de mancare. Pastreaza desertul pentru gustarea de dupa-amiaza, pe care o poti lua intre orele 16.00-17.00. Cina ar fi bine sa fie luata in intervalul 19.00-20.00 sau cu cel putin trei ore inainte sa te pregatesti de somn.
  • Nu uita sa te hidratezi! Organismul tau are nevoie de apa pentru a functiona corespunzator si a nu se imbolnavi. Apa chiar te ajuta sa slabesti pentru ca iti prelungeste senzatia de satietate, in plus, te ajuta sa elimini toxinele si lupta cu oboseala.
  • Miscarea este importanta, iar recomandarea mea este sa arzi cel putin 200 de calorii pe zi prin miscare. Poti sa arzi cele 200 de calorii doar prin mers, aceasta inseamna sa faci cel putin 5000 de pasi pe zi. Ca sa masori numarul de pasi, ia-ti un pedometru (vezi pret!) sau instaleaza-ti o aplicatie pe telefon.
  • Pentru a ajunge la greutatea ideala dar si sa te mentii este o provocare imensa, dar nu imposibila. Evita calea batatorita si ineficienta a dietelor drastice, de infometare, nu te va duce decat la o greutate si mai mare! Respecta principiile pe care ti le-am explicat mai sus, este calea care te va duce catre silueta dorita si te va ajuta sa-ti pastrezi supletea pentru mult timp in viata.
Expert: dr. Laura Ene. Foto: www.cutiutacuretete.ro.





 

Copilul meu nu vorbeste corect! Cand incep copiii sa vorbeasca bine?

 
Copilul meu nu vorbeste corect! Cand incep copiii sa vorbeasca bine?
Desi in primii doi ani de viata momentul in care micutul incepe sa se exprime prin cuvinte variaza de la un copil la altul, exista o varsta la care toti copiii ar trebui sa vorbeasca bine si anume trei ani, varsta inscrierii la gradinita.


Cand este cazul sa ne ingrijoram?
In primii trei ani de viata exista momente critice ale achizitiilor de limbaj care, daca intarzie sa apara, pot semnala prezenta unor tulburari de dezvoltare. Sunt motive de ingrijorare si atunci cand copilul da semne de stagnare sau chiar de regres in evolutie dupa o perioada de achizitii aparent normale.






Daca un copil a ajuns la varsta de doi ani si nu vorbeste deloc sau are un bagaj limitat de cuvinte (mai putin de 20) este cazul sa facem cateva investigatii. Un prim pas obligatoriu in aceasta situatie este sa se faca o verificare complexa a auzului copilului de catre un specialist ORL precum si o evaluare a dezvoltarii sale psihomotorii de catre un psiholog clinician.


Ce este important sa observam in vorbirea copilului?
Limbajul are doua componente importante: limbajul receptiv (ce intelege copilul) si limbajul expresiv (ce spune copilul). In plus, comunicarea umana nu inseamna numai vorbe ci si gesturi, postura, mimica, expresivitate (adica limbajul nonverbal), ambele fiind egal importante in comunicare.

Exista copii care sunt „late talkers”, adica vorbesc mai tarziu, fara a avea o problema, dar acest lucru trebuie confirmat dupa o evaluare specializata. De asemenea, copiii mici au in mod normal o pronuntie deficitara (dislalie), insa acest lucru ar trebui sa se corecteze odata cu intrarea la gradinita.






Ce informatii ofera o evaluare psihologica?
Interpretarea problemelor de limbaj ale unui copil trebuie facuta in contextul general al dezvoltarii acestuia, tinand cont si de alte tipuri de competente (exemplu: sociale si emotionale, cognitive etc.).

Intarzierea in dezvoltarea limbajului poate face parte din tabloul clinic al unor tulburari grave: deficit intelectual (retard), tulburari de spectru autist, tulburari de limbaj receptiv sau expresiv care necesita diagnostic medical (neurologic sau psihiatric).


Ce trebuie facut?
Copiii mici, cu varsta pana in doi ani, nu trebuie expusi la televizor, iar dupa aceasta varsta timpul zilnic de expunere trebuie limitat. Parintii trebuie sa-i asigure copilului oportunitati de achizitie a limbajului: comunicare directa, povesti, cantecele, poezii.

Daca pana la varsta de doi ani si jumatate copilul nu vorbeste inca, se impune o terapie specifica dupa evaluarea copilului de catre un specialist. Problemele de pronuntie care persista dupa varsta de trei ani necesita o terapie logopedica.

Expert: Monica Bolocan, psiholog clinician (www.psiholog-pentru-copii.ro). Foto: www.kidspots.ro.





 

Cum diferentiem indigestia de intoxicatia alimentara?

 
Cum diferentiem indigestia de intoxicatia alimentara?
Desi prezinta simptome similare, aceste probleme au cauze diferite si nu trebuie confundate. In ambele cazuri, este necesara o hidratare optima precum si o dieta care ajuta la refacerea functiei digestive si la atenuarea starii de disconfort.


Ce este intoxicatia alimentara?
Cu totii am intampinat probleme digestive dupa o masa copioasa constand in porumb copt, inghetata, hamsii si alte delicii. In mod surprinzator, simptomele s-au intensificat pe parcursul zilelor urmatoare in ciuda faptului ca am luat medicamente antiacide sau antiemetice. Unii dintre noi au fost nevoiti sa faca o vizita la urgente. In acest caz, cea mai probabila cauza este intoxicatia alimentara.






Aceasta afectiune se datoreaza consumului de alimente sau lichide contaminate cu bacterii, virusuri sau diverse substante chimice. Cauzele pot fi de origine microbiana - asa cum se intampla in cazul toxiinfectiei cu Salmonella - sau nemicrobiana - cauzate de ingestia de pesticide, ciuperci otravitoare si cartofi incoltiti.

Cele mai frecvente simptome includ starea de greata, dureri abdominale, varsaturi si diaree. In cazuri severe, toxiinfectiile alimentare pot cauza febra, dureri musculare, tahicardie si deshidratare. Peste 97% din cazurile de intoxicatie alimentara se datoreaza manipularii necorespunzatoare a alimentelor preparate in fabrici si facilitati comerciale. Aproximativ 75% din acestea sunt cauzate de bacterii cum ar stafilococul, Clostridium botulinum si Escherichia Coli.

In cazul in care simptomele cresc in intensitate sau persista mai mult de doua-trei zile, este necesar un consult medical. Tratamentul imediat implica o dieta ridicata in fibre si lichide. Ceaiul de menta, painea de tip graham, orezul si bananele pot ajuta.






Cum se manifesta indigestia?
Indigestia este mai putin severa decat toxiinfectiile alimentare. Aceasta afectiune se datoreaza excesului alimentar precum si a unor probleme digestive care perturba motilitatea intestinala, cum ar fi sindromul colonului iritabil, pancreatita sau ulcerul.

Simptomele pot aparea si in cazul in care mancam in graba, fumam sau consumam cantitati mari de alcool, lactate si cafea. Stresul are un rol important in declansarea afectiunilor gastrice, inclusiv al indigestiei. Enzimele digestive, probioticele si medicamentele antiacide amelioreaza simptomele, dar pentru scurt timp. Adoptarea unui stil de viata sanatos este singura cale de a evita indigestia pe termen lung.

Pentru a evita indigestia evita mesele abundente precum si cele cu continut ridicat in grasimi si zahar. Anumite alimente, in special lactatele, ciocolata, maioneza si bauturile carbogazoase afecteaza digestia. Acestea pot cauza greata, varsaturi, balonare abdominala, dureri de stomac, arsuri gastrice etc.

Expert: dr. Andra Picincu, nutritionist si personal trainer. Foto: www.farmaciata.ro





 

Rejuvenarea IPL - tratament de intinerire

 
Ce este rejuvenarea cu IPL? Cui i se recomanda rejuvenarea cu IPL?
Rejuvenarea cu lumina intens pulsata (IPL) este una dintre cele mai inovatoare terapii facialo-corporale din prezent, o alternativa noninvaziva la operatiile chirurgicale.


Ce este rejuvenarea cu IPL?
Rejuvenarea stimuleaza activitatea celulelor pielii, incetinita odata cu trecerea timpului. Prin lumina intens pulsata se transmite caldura la nivelul pielii, care ajuta la crearea de noi fibre de colagen si elastina, menite a reda aspectul sanatos si frumos al pielii.






Rejuvenarea umple ridurile si regenereaza pielea, atenuand petele solare, de la sarcina sau de la batranete. Mai mult, tratamentul atenueaza cicatricile si urmele de la acnee. Rezultatele sunt vizibile inca de la prima sedinta, dar un tratament complet presupune minimum opt sesiuni, repetate la un interval de 21 de zile.

Pacientii ideali pentru foto-intinerire au o varsta cuprinsa intre 25 si 65 ani si isi trateaza mai ales fata, gatul, decolteul si mainile. Nu pot beneficia de rejuvenare pacientii cu boli de piele sau tatuaje si care sufera de alergii la soare. Totodata, femeilor insarcinate sau care alapteaza le sunt contraindicate tratamentele cu IPL.


Recomandari...
Pacientii nu trebuie sa ia medicamente si nici sa se expuna la soare inainte de fiecare sesiune. Rejuvenarea poate face mai mult rau decat bine, daca este realizata de catre persoane fara experienta - poate conduce la hiperpigmentari si chiar la arsuri ale pielii. De aceea, pacientii trebuie sa apeleze doar la specialistii in domeniu pentru efectuarea acestei terapii.

In prezent, tratamentul de intinerire a devenit accesibil tuturor. Daca iti doresti un ten fara varsta, ingrijeste-l in mod natural, prin terapia de rejuvenare cu IPL, o alternativa rapida si nedureroasa la operatiile estetice de eliminare a imperfectiunilor pielii. Frumusetea se ingrijeste!


De ce se pierde elasticitatea pielii?
Mostenirea genetica este o cauza des intalnita de ridare a pielii, ca si fumatul. Radiatiile UV distrug in mod direct colagenul. Stresul elibereaza un hormon cunoscut sub numele de cortizol, care incetineste mecanismele reparatorii de la nivelul pielii. Privarea de somn nu permite organismului sa se regenereze. Totodata, ceea ce mancam imbatraneste pielea. Consumul de zahar accelereaza aparitia ridurilor.

Expert: Georgiana Mutescu, specialist estetica. Foto: www.simonebeautycenter.ro










 

Ce inseamna bypass gastric? Pot aparea complicatii?

 
Ce inseamna bypass gastric? Pot aparea complicatii?
Ca o echipa buna de dublu, ca un mariaj sanatos sau ca un pilaf de ovaz garnisit cu fructe, bypass-ul gastric are forta a doua metode comprimate intr-una. Chirurgia traditionala de bypass combina ceea ce este mai bun din cele doua abordari, restrictiva si malabsorbtiva — iar acesta reprezinta raspunsul potrivit pentru numerosi oameni care aspira la chirurgia pentru scadere ponderala.

In bypass-ul gastric chirurgii capseaza deoparte o mica punguta din stomac (cam de marimea unui ou) pentru a primi hrana pe care o mancati. Acesta reprezinta elementul restrictiv, de vreme ce nu mai puteti manca prea mult dintr-odata fara sa vi se faca rau. Ceea ce ramane din stomac se scurge in primul segment al intestinului subtire, dar niciun pic de mancare nu mai traverseaza aceasta sectiune intestinala, astfel incat aici nu are loc absorbtie.






Pentru a permite absorbtia, un segment in partea inferioara a intestinului este cusut in partea superioara a stomacului. In acest mod, alimentele ajung in punguta gastrica si apoi trec in portiunea mijlocie a intestinului subtire, continuandu-si drumul de-a lungul caii intestinale normale pe parcursul a 200 de cm, inainte de a ajunge in intestinul gros.

In cele din urma, cam o treime din intestinul subtire este ocolit (bypass-at), dar nu la fel de mult ca in switch-ul (intrerupatorul) intestinal. Acesta reprezinta elementul malabsorbtiv. In plus, pe langa limitarea absorbtiei de mari cantitati din caloriile suplimentare, datorita faptului ca sunt indepartate componente esentiale ale digestiei alimentelor, apare o modificare in raspunsurile hormonale la alimente, modificare care duce la satietate.

Cum si-au imaginat chirurgii aceasta idee nebuneasca pentru scaderea ponderala? Ei s-au bazat pe ideile pe care se fundamenteaza interventiile de indepartare a stomacului, practicate la persoanele care sufera de ulcer (inaintea antiacidelor, blocantilor de receptori H2 sau inhibitorilor de pompa protonica).

Pe atunci, chirurgii interveneau precum fortele speciale si indepartau pur si simplu acel lucru care genera problema. Dar au descoperit ca pacientii dezvolta unele simptome si ca nu mai puteau manca atunci cand alimentele ocoleau stomacul si se varsau direct in intestine; in aceasta situatie, nutrientii intrau in fluxul sangvin prea repede, pe masura ce se indreptau direct catre ariile absorbtive ale intestinului.

Aceasta simptomatologie si-a castigat titlul de sindrom dumping, iar pacientii acuzau stari de greata, transpiratii si slabiciune. Chirurgii au descoperit ca acei pacienti care nu au trecut prin probleme digestive mancau portii mai mici — si mancau alimente sanatoase, deoarece continutul ridicat de zahar era cel care producea sindromul dumping. Acest fapt i-a facut pe cercetatori sa creada ca ar putea tine in frau apetitul prin metode chirurgicale, ocolind stomacul in timpul procesului de digestie.

Obligand alimentele sa evite o parte a intestinului subtire, va veti regla problema metabolica aproape instantaneu prin declansarea modificarilor de hiperglicemie si hipertensiune. In timp ce scaderea ponderala este rapida (la inceput, circa doua pana la patru kilograme pe saptamana), interventia presupune de asemenea si o rata a complicatiilor mai mare decat a mai popularului inel gastric.

Bibliografie: Ghid de functionare pentru o talie de invidiat. Foto: chirurgie-drfodor.ro

Informatii suplimentare despre bypass-ul gastric

Sursa video: Spitalul Sf. Constantin










 

Switch-ul duodenal este eficient? Pot aparea complicatii?

 
Switch-ul duodenal este eficient? Pot aparea complicatii?
Daca mergeti cu masina pe o ruta oarecare, stiti diferenta dintre Drumul 1 si Alternativa la Drumul 1. Drumul 1 s-ar putea sa va duca prin centrul orasului, putand astfel sa va opriti la magazine, sa vedeti cladirile incluse in patrimoniu si sa va pierdeti vremea pe la treizeci si cinci de semafoare imprastiate pe o distanta de vreo opt sute de metri.

In unele cazuri, este in regula. Dar, daca doar incercati sa ajungeti in cealalta parte a orasului, atunci o veti lua pe Alternativa la Drumul 1 — o centura a orasului, care evita semafoarele si va duce de la oficiul postal la cabinetul pentru animale de companie fara a mai trebui sa va strecurati printr-un trafic mai lent decat mersul unui melc sedat.

O interventie malabsorbtiva este o cale alternativa: va taie principalul drum gastrointestinal astfel incat mancarea va plati taxa de iesire de pe autostrada fara a mai opri la semafoarele ce stocheaza grasimea, plantate de-a lungul drumului.






In switch-ul duodenal, intestinele sunt taiate si reatasate in scopul de a grabi timpul de care are nevoie hrana pentru a traversa sistemul; in acest fel o parte dintre nutrienti nu vor fi absorbiti integral. Vi se taie cam 80% din distanta pe care o parcurg alimentele prin intestine, intre 600 si 100 de cm.

Switch-ul permite intestinelor sa separe fluxul alimentelor de fluxul sucurilor digestive, cum ar fi bila, iar acest fapt va ajuta sa evitati absorbtia tuturor caloriilor. Catre partea inferioara a tubului intestinal, cele doua cai sunt reconectate, acolo unde alimentele si sucurile digestive se amesteca precum o margarita inainte de a ajunge in sistemul municipal de canalizare. In timp ce aceste cai sunt separate, in fluxul sangvin vor fi absorbite (si, eventual, depozitate in abdomen) mai putine grasimi. Pur si simplu, este un adevar fiziologic: daca nu puteti absorbi caloriile suplimentare, atunci nu le puteti stoca.

Intr-un fel, procedurile restrictive precum inelul gastric sunt comparabile cu a detine un rezervor de benzina mai mic. Daca micsorati dimensiunea rezervorului de combustibil la o zecime din dimensiunea originala, pur si simplu masina dumneavoastra nu va putea sa aiba suficient combustibil.

Dar interventiile malabsorbtive sunt ca o scurgere din rezervorul de combustibil. Cu o scurgere, nu conteaza cat combustibil pui, motorul nu va fi capabil sa-l foloseasca. In procedurile malabsorbtive corpul dumneavoastra nu are acces la excesul caloric pentru a-l depozita sub forma de grasimi — si, intr-un fel, le pierde din organismul dumneavoastra (pe aleea din spate).

In mod obisnuit, switch-ul este cea mai eficienta interventie si permite oamenilor sa manance portii de dimensiuni normale. Dar probabil ca va fi nevoie sa va administrati suplimente tot restul vietii, deoarece corpul dumneavoastra nu va mai digera nutrientii pe care ii mancati. Mai mult, natura draconica a acestei operatii duce la cele mai mari rate ale complicatiilor dintre toate procedurile bariatrice.

Bibliografie: Ghid de functionare pentru o talie de invidiat. Foto: www.wardenbariatrics.com.

Informatii suplimentare despre switch-ul duodenal

Sursa video: Mexico Bariatric Center










 

Inelul gastric: efect, avantaje si dezavantaje

 
Efectul, avantajele si dezavantajele inelului gastric
In aceasta interventie, chirurgul pozitioneaza in jurul stomacului o banda (un inel), ca o curea — in partea superioara. Atunci cand cureaua este stransa, ea contracteaza stomacul dandu-i o forma de clepsidra — lasand un buzunar sau marsupiu foarte mic in partea superioara a stomacului in care, pe masura ce intra din esofag, se acumuleaza alimentele.

Inelul realizeaza un drum cu sens unic care are nevoie sa armonizeze mai multe benzi de circulatie, un ambuteiaj care incetineste progresia alimentelor de-a lungul tractului gastrointestinal, astfel incat fizic este imposibil sa creasca traficul in jumatatea superioara a stomacului.






Atunci cand alimentele trebuie sa treaca prin clepsidra stransa de curea pentru a ajunge in intestin, inseamna ca veti fi plin pentru mult timp si, practic, puteti manca doar o cantitate mica (de asemenea, acest fapt va obliga sa mancati lent si sa mestecati indelung).

Efectul acestui inel este ca pur si simplu va limiteaza ingestia de alimente, astfel incat nu puteti manca (si stoca) excesul de calorii. De asemenea, medicii pot strange si largi acest inel in functie de cat de mult sunteti capabil sa slabiti; de aceea, aceasta procedura implica o oarecare flexibilitate.

Ganditi-va la momentele in care Popeye il strange pe Bluto de gat. Cand strange, capul lui Bluto se mareste. Cand banda este stransa, in stomac se formeaza o umflatura si o deschidere mai stramta la mijlocul clepsidrei.

Avantajele: la fel ca tricoul echipei locale, este o metoda reversibila si are cel mai mic risc dintre toate optiunile chirurgicale.

Dezavantajul il reprezinta faptul ca micsorarea stomacului va obliga sa va micsorati hrana pana la dimensiunile unei unghii de spiridus, ceea ce inseamna ca este mai probabil sa va delectati cu alimente bune de aruncat la gunoi decat cu alimente voluminoase, cum ar fi spanacul.

Bibliografie: Ghid de functionare pentru o talie de invidiat. Foto: www.slabire.net.

Informatii suplimentare despre inelul gastric

Sursa video: AntenaStars