Imbatranirea pielii nu este doar un efect direct al trecerii timpului, dar si un efect al actiunii factorilor interni si externi agresivi. Acesti factori, precum radiatiile ionizante, radiatiile UV, excesul de ozon, aerul poluat, fumul de tigara, gazele de esapament, accelereaza imbatranirea pielii in mod nenatural.
Unul dintre semnele imbatranirii pielii sunt petele de batranete, care incep sa apara dupa varsta de 50 de ani, fiind, de obicei, legate de expunerea exagerata a pielii la actiunea radiatiilor UV. Cu toate acestea, aparitia petelor pigmentare nu este legata intotdeauna de varsta. Aceste pete maronii sau negre, mai mari sau mai mici pot aparea in orice zona a pielii, dar de cele mai multe ori apar pe fata, pe gat si pe partea exterioara a palmelor.
Uneori se pot vedea si pe brate, pe spate si pe picioare. Pot fi de diferite dimensiuni si, desi, in general, nu au un efect negativ asupra sanatatii, este recomandat un consult dermatologic care sa determine natura acestora.
Pentru a intelege cum apar, trebuie explicat modul in care actioneaza melanina, pigmentul care confera culoarea pielii. Cand pielea este expusa la actiunea razelor de soare, creste nivelul de secretie a melaninei, tocmai pentru a proteja stratul de piele impotriva actiunii daunatoare a radiatiilor UV.
Petele pigmentare se formeaza ca urmare a tulburarii activitatii melanocitelor, care pe masura ce imbatranim, functioneaza din ce in ce mai slab. Daca se adauga efectele bronzului excesiv, rezultatul este mai puternic, deoarece melanina se elibereaza neuniform, rezultand numeroase pete maronii in zonele expuse - apar petele pigmentare.
Mai grav, chiar daca in ultimii ani pielea nu a fost expusa soarelui, petele tot pot sa apara ca „un suvenir” din vacanta de acum 20 de ani. Pe langa actiunea daunatoare a soarelui, o alta cauza a aparitiei petelor pigmentare este folosirea medicamentelor fotosensibile (de exemplu, antireumaticele, antibioticele, medicamentele pentru inima sau extractele din unele plante).
Aceste pete mai pot aparea si in cadrul bolilor cronice sau a unui regim slab echilibrat. Din fericire, majoritatea petelor pigmentare pot fi ameliorate prin utilizarea diverselor tehnici. Inainte de a opta pentru un tratament cosmetic intr-un salon de infrumusetare, se pot folosi cosmetice si creme special concepute pentru aceasta problema. Daca dupa 4-6 luni nu se vede nicio imbunatatire, este recomandat sa se consulte medicul dermatolog.
O crema buna si eficienta pentru petele pigmentare trebuie sa contina cateva ingrediente active cum ar fi, de exemplu, acizi din fructe, acid salicilic, extract de creson. Beneficiile utilizarii unei astfel de creme sunt multiple - actioneaza intens asupra petelor pigmentare, confera luminozitate zonelor afectate si uniformizeaza culoarea tenului. In plus actioneaza impotriva ridurilor si au efect de hidratare.
Foto: brightskin-ro.neobotox.info
S-ar putea sa va placa si: Infuzii care te scapa de pete