De ce are nevoie organismul de fier? Care sunt cauzele lipsei de fier?

 
De ce are nevoie organismul de fier? Care sunt cauzele lipsei de fier?


Oboseala, ameteli, gafait la urcatul scarilor, unghii casante... Daca va confruntati cu astfel de neplaceri, faceti-va rapid o analiza de sange, ca sa vedeti cum stati cu valorile fierului.


Cum stati cu fierul?

Intre adolescenta si menopauza, o femeie din patru se confrunta cu lipsa de fier. In fiecare luna, cu prilejul perioadelor menstruale, ele pierd pana la 15 mg de fier. O pierdere lunara care nu poate fi compensata prin alimentatie (mai ales in cazul persoanelor vegetariene, avand in vedere ca principala sursa de fier sunt fructele si legumele si nu carnea).

Daca o carenta de fier exprimata prin anemie poate trece neobservata la o femeie tanara, lucrurile se complica in caz de sarcina, o perioada puternic consumatoare de fier, datorata dezvoltarii copilului. In cazuri mai grave, lipsa fierului, nedetectata la vreme, poate duce la anemii grave.






Prima urgenta, o analiza de sange...

La aparitia primelor semne de apatie si oboseala, nu e cazul sa va aruncati asupra suplimentelor alimentare imbogatite cu fier. Mai intai trebuie sa aflati daca lipsa de fier este reala. Altfel, consumul lui suplimentar este inutil, ba chiar periculos pentru inima. Diagnosticul corect se pune cu ajutorul analizei de sange. Cand fierul lipseste, organismul produce globule rosii in cantitate si de talie mai mica. Atunci nivelul hemoglobinei scade si vorbim despre anemie.


Care sunt cauzele lipsei de fier?

Fierul lipseste pentru ca nu este prezent in alimentatie. In cauza se pot afla vegetarienii, care nu consuma deloc carne, adolescentii care sufera de o tulburare de comportament alimentar si adeptii regimurilor restrictive de slabit.

Fierul lipseste pentru ca nu este preluat de organism - in cazul acesta, motivul poate fi o boala celiaca (intoleranta la gluten) sau boala lui Crohn. In cazul maladiilor digestive, absorbtia fierului scade la zero, avertizeaza specialistii.

Menstrele abundente duc si ele la pierderea de fier, la fel ca si pierderile de sange digestive. La un barbat sau la o femeie de varsta a treia, lipsa de fier poate sa indice un ulcer care sangereaza sau un cancer de colon.


Cele mai bune medicamente se afla in farfurie...

Fierul este cel mai bine absorbit cand provine din surse animale: carne rosie, intestine, peste gras, fructe de mare, oua. Intre vegetale, la loc de frunte se afla legumele uscate (fasolea boabe, lintea, mazarea) si cerealele complete, ghimbirul, semintele de susan, de coriandru si de chimen. Recomandate sunt si sucurile de citrice sau sucul de rosii, bogate in vitamina C, care ajuta absorbtia fierului.

Ceaiul verde trebuie baut cu moderatie, la fel, cafeaua si vinul, ale caror taninuri limiteaza absorbtia fierului. Alimentatia potrivita este singura care ne garanteaza valoarea normala a fierului. Nu va aruncati asupra suplimentelor alimentare cu fier, avertizeaza specialistii. Dozajul lor in fier nu este suficient.






Un tratament rapid...

Consta in injectarea fierului in sange, prin perfuzii intravenoase. Dar pentru asta este nevoie de spitalizare. Este un tratament sever, rezervat persoanelor cu mari carente de fier. In caz de carenta, administrarea medicamentelor dureaza trei luni. Cand lipsa de fier e severa, trebuie urmat un tratament medicamentos. In general, sunt necesare 100-200 de mg de fier pe zi. Se iau doua comprimate dimineata, inainte de micul dejun, vreme de trei luni. E indicat ca pastilele sa contina si vitamina C, pentru a facilita absorbtia fierului.

Din pacate, tratamentele acestea sunt greu tolerate pe plan digestiv - scaun negru, balonari si diaree. Solutia de remediere a acestor efecte este administrarea comprimatelor in timpul mesei, chiar daca absorbtia fierului se reduce putin. Exista si varianta de a lua pastilele la doua zile, prelungind tratamentul vreme de sase luni.


De ce are nevoie organismul de fier?

Prezent in cantitati mici in organismul nostru (circa 2,5 g la femei si 4 g la barbati), fierul ii este indispensabil sanatatii. El intra in compozitia hemoglobinei din celulele rosii, care asigura transportul oxigenului. El intervine, de asemenea, in numeroase reactii implicate in respiratia celulelor.


Repere...

→ O femeie are carenta de fier cand feritina din analize este mai mica de 30 micrograme pe litru de sange.

→ Se vorbeste de anemie cand nivelul hemoglobinei este mai mic de 12 grame pe decilitrul de sange la femei si 13 grame la barbati.

Bibliografie: Asul Verde. Sursa imagine: doctorquinn.ro.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa