Ce inseamna diagnosticul de condromalacie stadiul II?
Condromalacia femuropatelara este o afectiune frecvent intalnita, in special la pacientii tineri, care presupune aparitia unei dureri la nivelul genunchiului, exacerbata de efortul fizic (alergare, sarituri etc.) si care solicita in exces aceasta articulatie.
Diagnosticul de condromalacie stadiul II se traduce la examinarea RMN prin aparitia unui edem la nivelul cartilajului articular, insotit de mici zone de fisura ale acestuia.
Cele mai frecvente cauze implicate in aparitia acestei afectiuni sunt: traumatismele de la nivelul genunchiului, dezechilibrele musculare, atrofia cvadricepsului.
Prima linie de tratament se adreseaza combaterii durerii locale prin aplicatii reci, tratament cu antiinflamator local si sistemic, fizioterapie si kinetoterapie in vederea corectarii balantei musculare. A doua linie terapeutica consta in infiltratii cu PRP (Platelet rich plasma) sau, in unele cazuri, cu solutii vascoelastice. In cazul unor rezultate nesatisfacatoare, se opteaza pentru a treia linie terapeutica - interventia chirurgicala, ce se adreseaza corectarii alinierii femuro-patelare si cartilajului articular.