Oboseala ochilor: sfaturi, recomandari, remedii naturiste
Foarte prezenta in ultima vreme, oboseala oculara se manifesta prin dureri de cap si tulburari de vedere. Acest surmenaj este adesea consecinta statului indelungat in fata ecranului televizorului si al calculatorului. Anumite masuri de precautie pot atenua acest disconfort. Folositi toate ocaziile care apar pentru a va odihni ochii.
Repaus, destindere si clipit din ochi
• Cand faceti o munca indelungata, care va cere o concentrare intensa, faceti o pauza totala de 20 de minute. Fixati cu privirea un plan indepartat - un afis de pe peretele din fata sau privelistea din dreptul ferestrei - cel putin 30 de secunde. Veti constata ca fixarea privirii pe alt obiect odihneste ochii.• Cand priviti concentrat multa vreme ecranul unui televizor sau calculator, straduiti-va sa clipiti din ochi la intervale apropiate si egale - in total cam 10 secunde. Clipitul rehidrateaza ochiul si destinde muschii oculari.
• Inchideti regulat ochii cateva secunde, veti simti o usurare imediata.
Cald si rece
• Iata o alta metoda pentru a destinde muschii ochilor: frecati-va puternic palmele una de alta pana se incalzesc (sau tineti-le sub apa fierbinte), apoi aplicati usor causul palmelor peste ochii inchisi. Stati asa cateva secunde.• Inmuiati o compresa in apa rece, stoarceti-o si puneti-o pe ochii inchisi, vreme de 5 minute, pentru a usura tensiunile.
• Castraveti pentru racorirea pleoapelor: intindeti-va pe spate, cu o rondea de castravete asezata pe fiecare ochi. Ramaneti nemiscati 2-3 minute, apoi inlocuiti feliile de castravete cu altele proaspete.
Lacrimi in ochi
• Daca tensiunea oculara e datorata unei uscaciuni a ochilor, utilizati lacrimi artificiale. Se gasesc la farmacie.Reglati-va ecranul
• Intariti contrastul ecranului pentru a spori claritatea textelor.• Ajustati inaltimea scaunului din fata biroului, astfel incat privirea sa se coboare usor in jos, pentru a privi ecranul. Inclinati apoi ecranul pentru a-l aduce in fata ochilor.
• Verificati distanta dintre ecran si ochi: ea trebuie sa fie de minimum 50 de centimetri.
• Trageti perdelele sau storurile, pentru a evita reflexele in ecran.
• Stergeti regulat ecranul de praf pentru a optimiza claritatea imaginii.
• Daca sunteti miopi, incercati sa cititi ce scrie pe ecran fara ochelari, pentru a va proteja ochii.
Stati cu ochii la umbra
• Purtati ochelari de soare cand iesiti afara din casa, mai ales iarna. Veti evita sa va solicitati prea mult ochii. Lentilele galbene, portocalii si maro sunt cele mai eficiente. Ele filtreaza razele din spectrul solar aproape de albastru, ceea ce ne determina sa clipim.Atentie la sursele de lumina
• Locul in care va instalati pentru a citi trebuie sa fie bine iluminat. Alegeti o lampa de masa orientabila, care permite sa dirijam fasciculul de lumina direct pe pagina. In general, e mai bine sa folositi un bec de putere mai slaba, pus pe o lampa de lectura reglabila, decat un bec puternic, pus pe o lampa de masa. Un bec de 60 W ajunge pentru a asigura o lumina puternica pentru lectura.• Evitati sa aprindeti o singura lampa de citit, intr-o odaie scufundata in intuneric. Ingrijiti-va sa existe si alte surse de lumina. Un contrast prea puternic intre lumina pentru citit si restul odaii obliga pupilele sa se stranga si sa se dilate in permanenta, pentru a se adapta la diferenta de lumina.
• Evitati sa cititi si sa scrieti la o lampa de neon. Lumina lui instabila sporeste oboseala ochilor. Cel mai bun iluminat se face cu becuri obisnuite, cu filament.
Leacuri populare
• Musetel la frigider. Inmuiati cateva tampoane rotunde de vata in infuzie rece de musetel. Bagati-le intr-o punga de plastic si tineti-le la frigider. Cand simtiti ca va dor ochii, scoateti-le din punga si aplicati-le pe pleoape.• Lapte cald. Incalziti putin lapte intr-o ulcica, apoi inmuiati in el doua fasii de tifon. Stoarceti-le usor si aplicati-le pe pleoapele inchise.
• Paine alba inghetata. Puneti cateva felii de paine alba in congelator. Scoateti-le peste cateva ore si aplicati-le pe pleoape, presand usor. Repetati procedeul din doua in doua ore, folosind mereu felii reci de paine scoasa din frigider.
Alinare pentru ochii obositi
„Mananca morcovi, daca vreti sa aveti ochi frumosi si sanatosi”, ni s-a tot spus inca din copilarie. Exista insa multe alte remedii eficiente cand e vorba de o buna vedere.Oboseala oculara se manifesta prin usturime la nivelul ochilor, inrosirea acestora, o usoara slabire a vederii. Nu e cazul sa te impacientezi, insa poti sa iei masuri.
• Morcovi si goji in meniu. Datorita beta-carotenului (convertit de organism in vitamina A) si a altor vitamine din compozitie, morcovii au darul de creste acuitatea vizuala. Pentru a te bucura de un asemenea efect, bea zilnic 250- 500 ml de suc de morcovi. In plus, obisnuieste-te sa rontai in fiecare zi cate un morcov crud si sa incluzi cat mai des morcov ras in salate.
Ce nu stiai, poate, este ca goji, miraculoasele fructe asemanatoare cu stafidele, au mai mult beta-caroten decat morcovii? Fructele de goji pot fi consumate asa cum le gasesti in comert (deshidratate), aproximativ 50 de grame pe zi. Contin si proteine!
• Ajutor de la craite. Pe langa bogatia de carotenoide, florile de craita mai contin si helenina, o substanta care ajuta ochiul sa se adapteze la intuneric sau luminozitate scazuta. Combat oboseala si regleaza tensiunea oculara. Poti opta pentru tinctura, cate 10 picaturi de trei ori pe zi, dupa mese, cu un pahar de apa, sau infuzie dintr-o lingurita de flori uscate la 200 ml de apa, care poate fi folosita sub forma de comprese ori bauta (cate trei cani pe zi, timp de doua luni).
• Bea ceai de afin! Si despre frunzele de afin se spune ca, prin imbunatatirea circulatiei sangvine la nivelul ochiului, au un rol foarte important in sanatatea ochilor si imbunatatirea vederii. Recomandata in acest sens este o cura cu infuzie de afin, o cana pe zi, pe stomacul gol. Mai concentrat si mai eficient este extractul din mladite de afin, cate 2 ml de 3 ori pe zi, eficient inclusiv in diminuarea tulburarilor vizuale.
Sursa imagine: sfatulparintilor.ro