Cancerul pulmonar, remedii naturale antifumat
Peste 80.000 de romani sunt diagnosticati cu cancer in fiecare an si, tot in fiecare an, aceasta boala omoara peste 50.000 de romani. Cancerul pulmonar este cap de afis cand vine vorba despre rata mortalitatii, aproape unul din trei decese cauzate de cancer in Romania fiind provocat de cancerul pulmonar. 28 de romani mor zilnic din aceeasi cauza.
Nu vrem sa facem un articol manifest impotriva fumatului, dar nici nu vrem sa neglijam consecintele sale grave. Dorim sa atragem atentia asupra pericolului reprezentat de instalarea cancerului pulmonar si sa insistam asupra masurilor pe care le putem lua spre a combate acest flagel. Din nefericire, de multe ori cancerul pulmonar, ca de altfel orice tip de cancer, incepe sa se manifeste cand deja a evoluat mult timp in tacere, facand ca diagnosticul sa se puna adesea in fazele avansate.
Tusea (sau schimbarea caracterului tusei) este un simptom adesea neglijat de fumatori, pe care-l considera „normal”. Expectoratia cu striuri de sange sau aparitia chiar a hemoptiziei (expectorarea de sange) sunt adesea atat de alarmante incat pacientul se prezinta la medic in aceeasi zi.
Pacientii mai pot acuza dureri toracice persistente, scadere in greutate, o lipsa a poftei de mancare, raguseala aparuta recent si care nu mai trece, lipsa de aer. Nici unul dintre simptome nu este tipic. De multe ori, simptomele pot lipsi cu desavarsire iar problema se descopera cu ocazia unui control de rutina, atrag atentia medicii.
Fumatul este principalul responsabil care ucide prin cancer! Daca alte boli legate de fumat mai dau ragaz pacientului „sa se caiasca”, cancerul pulmonar este o cale fara intoarcere; de aceea cea mai buna profilaxie a cancerului pulmonar este abandonarea din timp a fumatului. De fapt, in general cancerul, odata aparut, este o boala dificil de tratat. De aceea, este mai usor sa previi decat sa tratezi.
„Dintre toate formele de cancer, cancerul pulmonar face cele mai multe victime in Romania. Depistarea tardiva si evolutia fulminanta a cancerului pulmonar nu dau nicio sansa pacientilor, cu toata interventia medicilor si a tratamentelor inovatoare. Cei mai multi bolnavi vin tardiv, cand cazul este depasit chirurgical. De aceea, autoritatile trebuie sa faca din preventie o prioritate nationala, deoarece numai depistarea precoce si accesul rapid la investigatii si tratamente inovatoare pot oferi o sansa pacientilor din aceasta patologie. In acelasi sens, se impune o completare la legea de control a tabagismului si combaterea unui alt factor major: poluarea. Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer depune toate eforturile in fiecare an, in toate mediile, pentru a trage un semnal de alarma in ceea ce priveste constientizarea acestei boli, in sensul diminuarii impactului negativ generat”, spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Cancerul pulmonar este una dintre cele mai grave consecinte ale fumatului, avertizeaza specialistii. O tumora maligna se poate dezvolta intr-o bronhie sau in plaman si poate sa evolueze mult timp fara simptome. In dezvoltarea ei, poate invada structuri anatomice invecinate (inima, vase, coaste) sau poate trimite celule la distanta, in alte organe (creier, ficat, oase), favorizand astfel aparitia metastazelor.
Exista, totusi - si cazuri care evolueaza spontan mult mai lent, dar si altele la care o complicatie (cum ar fi o hemoptizie masiva) poate duce brusc la moarte. Tratamentul combinat chirurgical si oncologic imbunatateste mult lucrurile, supravietuirea poate ajunge la cativa ani.
Cu cat tratamentul se face intr-un stadiu mai precoce, cu atat cresc sansele de supravietuire. Daca boala este depistata in stadiul al III-lea sau mai tarziu, sansele de supravietuire ale unui pacient se afla la doar 11%. In schimb, un diagnostic timpuriu creste sansele de 4 ori, pana la 55%.
„Insist ca pacientii sa se prezinte la medic nu doar atunci cand apare o schimbare in starea lor de sanatate, oricat de mica, ci si la consultatii periodice. Un pacient fumator, peste 40-45 de ani, poate avea oricand o forma de cancer pulmonar in curs de instalare. O vizita la medic le poate salva viata pentru ca atat terapiile inovatoare, cat si tratamentele personalizate, ce au la baza medicamentatia clasica, ne pot ajuta acum sa tinem cancerul pulmonar sub control. Insa acest lucru nu este valabil decat pentru cazurile in care boala este depistata in stadiu incipient” spune prof. Dr. Florin Mihaltan, medic pneumolog.
Remedii naturale antifumat
- Bicarbonatul de sodiu. Luati o lingurita de bicarbonat de sodiu si amestecati-o cu 250 de ml de apa. Amestecati pana cand bicarbonatul de sodiu este complet dizolvat. De fiecare data cand simtiti nevoia sa fumati, clatiti-va gura cu acest amestec, apoi inghititi. Bicarbonatul de sodiu actioneaza ca un inhibator al dorintei de a fuma, ajutand organismul sa elimine acumularile de substante nocive.
- Ghimbirul este deosebit de eficient pentru reducerea simptomelor de greata pe care le resimt cei care decid sa renunte la fumat.
- Ovazul salbatic este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce pofta de tutun si starile de nervozitate care se resimt in primele zile de renuntare la fumat. Pentru ameliorarea simptomelor, se pun 10 boabe de ovaz intr-un pahar de suc natural sau de apa si se iau de trei ori pe zi.
- Trei frati patati este una dintre cele mai puternice plante detoxifiante din flora medicala mondiala. Planta este foarte valoroasa in curele de dezintoxicare a organismului, mai ales dupa ce fumatorii au renuntat la fumat. In acelasi timp, planta usureaza suferinta bolnavilor de bronsita tabagica si de edeme asociate bolilor cardiovasculare, dar este si un adjuvant in tratamentul cancerului pulmonar, fiindca planta contine substante cu actiune citostatica.
- Pedicuta sau barba ursului (Lycopodium clavatum). Specialistii sustin ca planta joaca un rol important in eliminarea toxinelor, indeosebi dupa ce fumatorii au renuntat la acest viciu. Planta vine si in ajutorul suferinzilor de bronsita tabagica si de edeme asociate bolilor cardiovasculare.
- Ardeiul iute combate nevoia de a fuma. Tinctura cu ardei iute s-a dovedit un remediu foarte eficient in curele de combatere a nicotinismului si chiar a cancerului (deoarece stagneaza multiplicarea celulelor canceroase, dupa unii specialisti).
Retineti!
Cancerul pulmonar nu se vindeca singur. Netratat, el evolueaza de multe ori destul de rapid, cu accentuarea simptomelor: scaderea in greutate, lipsa completa a apetitului, degradarea starii generale, iar toate duc catre deces in intervale ce variaza de la cateva luni la un an de la data diagnosticului.
Cancerul pulmonar nu se vindeca singur. Netratat, el evolueaza de multe ori destul de rapid, cu accentuarea simptomelor: scaderea in greutate, lipsa completa a apetitului, degradarea starii generale, iar toate duc catre deces in intervale ce variaza de la cateva luni la un an de la data diagnosticului.