Cand se scoate nervul unui dinte? Afla sfaturile medicului endodont!

 
Cand se scoate nervul unui dinte? Afla sfaturile medicului endodont!

Multi dintre pacientii care ajung pe scaunul unui medic stomatolog cu dureri, vor discuta cu acesta mai devreme sau mai tarziu despre nervul unuia sau al mai multor dinti. Prezenta nervului este sinonima in credinta populara cu durerea, astfel: exista nerv, dintele mai poata sa doara. Totusi, care este adevarul si cand se scoate, de fapt, nervul unui dinte?


Ce este nervul unui dinte?

Nervul este o formatiune care, impreuna cu vasele sanguine dentare, formeaza pulpa dentara, adica partea vie a dintelui. Pulpa dintelui este cea care mentine structura functionala a dintelui. Nervul este ferit de mediul extern prin straturile dintelui, smaltul si dentina.






Care dinti au nervi?

Toti dintii si toate maselele au nervi, chiar si cei de lapte. In functie de localizarea dintelui, acesta poate avea unul, doua sau mai multe canale, asadar unul, doi sau mai multi nervi. In general, dintii frontali prezinta unul sau doua canale, iar molarii au trei sau patru canale.

In anumite situatii, este necesara scoaterea nervului. Medicii stomatologi recomanda scoaterea nervului in momentul in care caria a ajuns la nerv. Nervul trebuie scos daca exista inflamatii ale nervului si pacientul se prezinta la medicul dentist cu dureri sau in cazul in care la varful radacinii se acumuleaza bacterii. Daca nu se scoate nervul, durerea nu va ceda, nervul va muri in timp, iar resturile de nerv mort vor ramane in dinte si se vor infecta, provocand aparitia gangrenei.


Doare scoaterea nervului?

Procedura, efectuata de cele mai multe ori intr-o singura sedinta, este cunoscuta sub denumirea de tratament endodontic si se face sub anestezie locala. Dupa tratamentul de canal, timp de 7-10 zile exista posibilitatea sa apara un disconfort din cauza solutiilor foarte concentrate utilizate. Acest disconfort nu apare la fiecare pacient in parte, insa, se vor prescrie antiinflamatoare pentru a evita orice neplacere.

Asadar, pentru a vedea daca este nevoie ca nervul unui dinte sa fie scos, pacientii trebuie sa discute cu un medic stomatolog care le va face o radiografie dentara si apoi vor decide daca si cum poate fi salvat dintele bolnav.






Cum se efectueaza manopera de scoatere a nervului?

Manopera se realizeaza cu ajutorul microscopului dentar. Tratamentul mecanic se efectueaza cu ace manuale si ace rotative, iar obturatia canalului se face cu un material termoplastic numit gutaperca. In cazul in care dintele este foarte distrus coronar se pune un pivot fie de fibra de sticla, fie metalic pentru a se reconstrui coroana. Dupa tratamentul endodontic se recomanda ca dintele sa fie acoperit cu o coroana protetica.

Expert: Dr. Ana-Maria Flaugiu, medic stomatolog. Sursa imagine: blog.oralix.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa