Care sunt complicatiile gastritei? Ce simptome prezinta gastrita?

 
Care sunt complicatiile gastritei? Ce simptome prezinta gastrita?

Stomacul este captusit cu un strat de mucoasa ce are rolul de a proteja tesuturile aflate dedesubtul sau impotriva actiunii acidului gastric. Cand mucoasa este afectata fie in interiorul stomacului, fie la orificiul sau de iesire, avem de-a face cu o gastrita care, netratata corespunzator, se poate croniciza. Ea nu este o boala contagioasa, cu toate ca, in majoritatea cazurilor, factorii ei declansatori sunt bacteriile.

Vara, mai ales in perioada concediului care este si o perioada a exceselor alimentare, plus „ingaduinta” prea mare fata de cafea, alcool si fumat, agitatia si obiceiul de a manca pe fuga pot ataca mucoasa gastrica. Nu de putine ori se intampla ca gastrita cronicizata sa evolueze fara niciun fel de simptome si sa fie descoperita intamplator.






Simptomele gastritei: colici abdominale si gastrice, senzatie de apasare si preaplin, balonari, lipsa poftei de mancare, greturi, varsaturi, iar in cazurile mai grave, voma cu sange si scaune de culoare neagra, care indica hemoragii intestinale. Simptomele se accentueaza imediat dupa mese.


Posibile complicatii ale gastritei: ulcer, sangerari sau perforatie gastrica, ulcer duodenal, risc crescut de cancer la stomac.


Tratamente cu remedii vegetale:
  • Amestecati in parti egale musetel, menta, coada-soricelului si lemn-dulce, la care adaugati una din urmatoarele plante: valeriana, radacina de nalba-mare, seminte de fenicul, ovaz, frunze si flori de nalba, roinita. Beti in cursul zilei (independent de mese) 3 cani cu ceai din aceasta combinatie de plante.
  • La gastrita este prioritara protectia mucoasei. Mucilagiile din semintele de in va pot fi de mare folos. De 2 ori pe zi, turnati o cana de apa calda peste 1 lingura cu seminte de in macinate mai mare sau zdrobite intr-un mojar si lasati-le cam o ora sa se umfle. Apoi strecurati si beti apa.
De la farmacie. Un preparat care combate eficient arsurile la stomac si protejeaza mucoasa este NeoBianacid (producator: firma italiana Aboca). Comprimatele mari, masticabile, contin extracte de nalba de padure, musetel, nalba-mare, lemn-dulce si un adaos de minerale. Aceasta formula, ce combina plante si minerale, are caracteristici foarte asemanatoare cu ale mucusului.






Recomandari suplimentare:
  • In situatia unei gastrite acute, care se accentueaza pe nepregatite in vacanta, ar trebui sa evitati toate alimentele acre, foarte grase, dulci sau reci. Multumiti-va cu o hrana usoara: iaurt natural, fructe mai putin acide (mere cu pulpa fainoasa, banane, pepeni), orez, paine de secara.
  • In locul celor trei mese principale, care incarca prea mult stomacul, mancati cate putin, de mai multe ori pe zi.
  • Renuntati cel putin pentru o perioada la cafea, alcool si tigari.
  • „Terapia cu rostogolire” este o metoda simpla, prin care toata suprafata interioara a stomacului vine in contact cu ceaiul medicinal. Pregatiti-va dimineata o cana cu infuzie din flori de musetel. Beti ceaiul si dupa aceea culcati-va cate 5 minute, mai intai pe spate, apoi pe partea dreapta, pe cea stanga si pe burta. La sfarsit ramaneti inca 15 minute intinsi, eventual cu o buiota cu apa calda si acoperiti cu o patura calduroasa. Repetati procedura seara si continuati astfel timp de doua saptamani.
Bibliografie: Asul verde. Sursa imagine: reginamaria.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa