Cum putem preveni pierderea dintilor
Ne-a raspuns la intrebari Dr. Serban Atanasiu, medic stomatolog cu specializare in implantologie, clinica Miko Dental.
Parodontoza este principala cauza de pierdere a dintilor. Care sunt simptomele pe care sa le urmarim?
Semnele si simptomele parodontopatiei, o boala inflamatorie care afecteaza gingiile si structurile de sprijin ale dintilor, pot sa para nesemnificative initial:
→ Sangerarea si inflamarea gingiilor; gingiile de un rosu sau violet purpuriu care se simt moi la atingere.
→ Retractia gingivala, radacinile dentare expuse, ceea ce face ca dintii sa para mai inalti.
→ Aparitia de spatii noi intre dinti; formarea de puroi intre dinti si gingii.
→ Respiratia urat mirositoare.
→ Durere in timp ce mestecam si sensibilitate crescuta la cald si rece.
Intr-o faza finala, cand dintii isi schimba pozitia, se ajunge la mobilitatea si pierderea acestora.
Care sunt cauzele?
Cauza principala de producere a parodontopatiei o reprezinta bacteriile localizate la limita dintre gingie si dinte (placa dentara), care, in anumite conditii (igiena orala precara, fumat, diabet, stres, imunitate scazuta, predispozitie genetica etc.) incep sa se inmulteasca si sa se infiltreze in jurul dintelui, intre gingie si radacina dintelui, provocand distrugerea oaselor, iar dintii incep sa se miste.
De la ce varsta exista riscul sa se instaleze boala?
Predispozitia genetica fiind una dintre cauzele bolii, aceasta poate aparea in anumite cazuri chiar si la pubertate. Se intalneste des la pacienti peste 30 de ani si cea mai mare incidenta este la persoanele peste 60 de ani.
In ce consta o igiena orala completa? De unde stim daca ne spalam pe dinti corect?
O igiena orala completa presupune periatul corect al dintilor de minimum doua ori pe zi, folosirea atei dentare cel putin o data pe zi, folosirea apei de gura sau folosirea periilor interdentare.
Alegerea unei periute bune de dinti este importanta pentru periaj, care trebuie facut prin scurte miscari circulare pe fiecare dinte, atat pe partea din fata, cat si din spate, nu foarte energic, pentru a nu indeparta gingiile.
De asemenea si limba trebuie periata usor pentru a elimina bacteriile care cauzeaza mirosuri neplacute. Periuta de dinti ar trebui inlocuita la fiecare trei luni.
Periutele electrice sunt mai eficiente pentru eliminarea bacteriilor decat cele clasice?
Atat periutele de dinti electrice, cat si cele manuale sunt eficiente pentru inlaturarea placii bacteriene care cauzeaza cariile. Anumite studii au aratat ca periutele de dinti electrice reduc mai mult placa si par a functiona mai bine.
Odata diagnosticata, boala parodontala se poate vindeca?
Scopul principal al tratamentului acestei boli il reprezinta curatarea bacteriilor din buzunarele din jurul dintilor si prevenirea distrugerii ulterioare a oaselor si tesuturilor. Este important ca placa si calculul sa fie eliminate pentru a restabili sanatatea parodontiului.
Ca tratamente medicamentoase, se prescriu clatirea antimicrobiana a gurii cu clorhexidina, gelul antibiotic cu doxiciclina sau antibiotice orale.
Parodontopatita este o boala inflamatorie cronica. Daca nu se mentine o buna igiena orala, aceasta va recidiva. Astfel, este foarte importanta mentinerea unei igiene orale impecabile. Daca o buna igiena orala si tratamentele non-chirurgicale nu sunt eficiente, poate fi necesara interventia chirurgicala.
Multi pacienti nu apeleaza la implant dentar pentru ca este costisitor. De ce este, totusi, necesar sa inlocuim un dinte lipsa?
Edentatia (lipsa unui dinte indiferent de cauze: starea congenitala, ranirea, boala parodontala sau deteriorarea) are in timp si alte efecte. Apar modificari in cavitatea bucala: dintii alaturati, osul maxilarului si articulatia maxilarului sunt afectate de perioada in care locul ramane gol.
Dintii adiacenti se pot deplasa si pot acoperi spatiul gol. Aceasta schimbare determina modificari ale distantei dintre dinti, ducand la probleme de ocluzie. Iar in jurul dintelui pierdut osul se resoarbe, ceea ce poate reduce sansele unei viitoare restaurari.
Implantul dentar rezista o viata?
Implantul dentar reprezinta o varianta excelenta si de lunga durata pentru inlocuirea unuia sau a mai multor dinti. In functie de materialul din care este fabricat (titan) si de modul in care este integrat in os, un implant poate avea o longevitate incredibila.
Daca este intretinut corespunzator cu periaj adecvat si folosirea atei dentare, implantul in sine poate dura o viata, presupunand ca pacientul face controale dentare regulate de doua ori pe an.
Cu toate acestea, o coroana este de asteptat sa dureze aproximativ 10-15 ani inainte ca uzura normala sa determine inlocuirea ei. Implanturile din partea din spate a gurii sunt solicitate mai mult la masticatie, ceea ce in timp duce la o slabire a lor.
O igiena orala precara (sau lipsa acesteia) este responsabila in timp de pierderea dintilor, la fel ca obiceiurile alimentare proaste, bruxismul, anumite accidente.
Bibliografie: Sanatatea de azi. Imagine: garbo.ro