Gastroenterita: ce simptome are si cand trebuie sa ma prezint la medic?
- Boli digestive -
Vara, in anotimpul vacantei, cea mai amenintata parte a corpului nostru este stomacul. Libertatea pe care o traim cu nesat se transforma, adesea, in senzatia ca pana si-n farfurie ne putem permite orice. Asa apar nesuferitele tulburari digestive care, netratate la vreme, se pot transforma in boli.
Gastroenterita, cunoscuta si sub denumirea de gripa intestinala, consta intr-o inflamare a mucoaselor stomacului si intestinului subtire. In rare cazuri, este afectat si colonul. Cand boala a fost provocata de toxinele prezente in alimentele ingerate, medicul va pune diagnosticul de toxiinfectie alimentara. Insa la originea ei se pot afla si virusi, bacterii sau chiar paraziti.
Dintre bacteriile care pot declansa aceasta afectiune, trebuie mentionate salmonella (luata din carne, oua sau lactate), shigella, colibacilii (din carne sau lapte) si stafilococii. Perioada de incubatie dintre contaminare si aparitia primelor simptome, cum sunt diareea si vomismentele, nu dureaza de obicei mai mult de cateva ore.
O a doua cale de transmitere a bolii o reprezinta contactul cu diverse obiecte care au trecut prin multe maini ori au fost atinse mai inainte de persoane deja infectate, asa cum se intampla adeseori in locatiile de vacanta. Iata cateva exemple: toaletele (in primul rand cele publice), clantele usilor, banii, telefonul mobil (specialistii ne incredinteaza ca ecranul tactil al telefonului ar avea o incarcatura microbiana mai mare decat vasul de toaleta si de aceea ar fi indicat sa-l curatati zilnic cu un servetel antibacterian).
Cand igiena mainilor este deficitara, microorganismele au posibilitatea de a patrunde in organism odata cu hrana, raspandindu-se rapid. In tarile cu clima foarte calda, exista pericolul ca agentii patogeni sa se afle in apa de baut sau in alimentele care nu au fost ambalate sau congelate, unde se inmultesc masiv.
Adesea, gastroenterita se vindeca fara a da nastere la complicatii. Insa atunci cand diareea se asociaza cu varsaturi, se ajunge de regula la o pierdere importanta de lichid si de minerale.
Simptomele gastroenteritei:
O diaree acuta, aparuta brusc, spasme si zgomote intestinale, crampe abdominale, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, dureri musculare, senzatie de slabiciune extrema si o alterare vizibila a starii generale.
Prezentarea la medic:
Este obligatorie pentru sugari, copiii mici si persoanele in varsta. De asemenea, in cazul cand diareea sau varsaturile dureaza mai mult de o zi (provocand astfel o pierdere mare de lichid) si cand starea de epuizare fizica devine ingrijoratoare.
Posibile complicatii ale gastroenteritei:
Aparitia urmelor de sange in scaun, deshidratarea, hipoglicemia, insuficienta renala, colapsul organelor interne determinat de faptul ca pierderea de lichid reduce cantitatea de sange din corp, ceea ce face ca organele sa fie mai slab alimentate si oxigenate.
Tratamente cu remedii vegetale:
- Combinati in parti egale urmatoarele plante: musetel, turita-mare, menta, scortisoara si inca una, la alegere, dintre cretisoara, frunze de mur, coada-racului si frunze de afin. Beti de 3 ori pe zi cate o cana cu ceai preparat din acest amestec, cu aproximativ jumatate de ora inainte de masa. Va va linisti stomacul.
- Introduceti in meniul dumneavoastra zilnic fructe proaspete de papaya.
- In completare, intre mese, infuzati timp de 10 minute intr-un ibric cu apa clocotita putin ghimbir proaspat ras si beti ceaiul neindulcit. Totodata, va puteti condimenta cu ghimbir supele, sosurile sau tocanitele.
- Luati de 3 ori pe zi o tinctura de sclipeti sau scoarta de stejar: cate 10 picaturi, cam la o ora dupa masa.
Recomandari suplimentare:
- Repaos la pat.
- Un consum cat mai mare de lichide: infuzii de plante, nu foarte concentrate si neindulcite, ceai negru, apa plata. Este deosebit de important pentru bebelusi, copiii mici si persoanele in varsta, la care organismul tinde sa se deshidrateze repede.
- Mancati regulat, pentru a va mentine balanta normala de minerale si vitamine si a va procura energia de care aveti nevoie. Cele mai indicate sunt painea prajita, bananele, merele rase, orezul si supele de legume.
- Dupa ce ati fost la toaleta, spalati-va foarte bine mainile, inclusiv palmele si spatiile dintre degete.
- Gastroenterita se declanseaza adesea in timpul calatoriilor dincolo de hotare, fiindca sistemul nostru imunitar nu dispune de o strategie de combatere a germenilor necunoscuti. Luati zilnic tinctura de propolis picurata pe paine. Distruge agentii patogeni din stomac.
Cum va protejati contra infectiei cu salmonella?
- Tineti permanent la rece alimentele nepreparate termic, ca pestele, carnea, ouale, inghetata, deserturile, torturile cu frisca. Mergeti la cumparaturi cu o sacosa frigorifica. Daca va pregatiti de un gratar la iarba verde, ganditi-va din vreme la o modalitate de racire pentru maioneza si alte preparate sensibile, sau luati cu dumneavoastra sosuri fara lapte si ou.
- Gatiti carnea, puiul si pestele la temperaturi suficient de ridicate. Salmonella moare abia de la 70°C in sus.
- Procurati-va oua bio (si, desigur, cat mai proaspete), deoarece pe ele nu exista in general germeni rezistenti la antibiotice. Ouale pentru micul dejun se fierb minimum 7 minute, iar in lunile de vara este mai prudent sa prajiti ochiurile pe ambele parti.
- Renuntati la retetele cu oua crude, cum sunt maioneza sau crema tiramisu.
- Suprafetele de lucru, cutitul si aparatele din bucatarie trebuie spalate imediat cu apa fierbinte si detergent, dupa ce au venit in contact cu carnea cruda sau pestele.
- Aruncati apa in care ati dezghetat alimentele congelate si spalati vasul cu apa fierbinte.