Intoleranta la histamina - manifestari, diagnostic, tratament

 
Intoleranta la histamina - manifestari, diagnostic, tratament

Histamina este o substanta chimica produsa de organism, care se regaseste in circulatia sanguina, dar care se afla si in majoritatea alimentelor. Histamina din alimentatie este rapid degradata in organism de catre o enzima specifica denumita DiAminOxidaza (DAO), care este sintetizata de intestinul subtire.


Intoleranta permanenta la histamina

Apare atunci cand histamina din organism creste din cauza deficitului enzimei DAO (simptomele devin permanente, cronice) sau cresterii aportului de histamina (intoleranta temporara).

Simptomele intolerantei la histamina sunt nespecifice, complexe si pot afecta aproape orice organ sau sistem.






Cele mai frecvente manifestari ale intolerantei la histamina sunt: mancarimi ale pielii, eczeme, eritem facial (inrosirea fetei), eruptii cutanate, greturi, varsaturi, diaree, hipersecretie nazala, dificultati de respiratie, atacuri pseudoastmatice, dureri de cap, migrena, hipotensiune, ameteli, palpitatii, transpiratie excesiva, senzatie de supraincalzire, tulburari de somn, senzatie de oboseala, tulburari de comportament, edeme (pleoape si pleoape umflate).

Alimentele bogate in histamina sunt cele care sufera un proces de maturare, prelucrare sau fermentare: vin rosu, lactate si branzeturi fermentate, conserve, produse marinate, etc. Intoleranta la histamina poate fi declansata si de alimentele care contin alte amine (tiramina, feniletilamina, serotonina, putresceina): ciocolata, citricele si nucile.

Intoleranta la histamina este numita si „falsa alergie”, putand sa semene ca manifestari cu alergia, dar, in cazul intolerantei la histamina, tratamentul antialergic atenueaza foarte putin simptomele.

Diagnosticul intolerantei la histamina se pune pe baza analizelor de laborator (activitatea DAO si histaminei in sange) si tesutului de provocare la histamina (sub supraveghere medicala). Nu se recomanda testarea cutanata a alergenilor si nici testarea anticorpilor IgE, nefiind o tulburare imuna. Tratamentul intolerantei permanente la histamina este reprezentat de substitutia enzimei DAO.


Intoleranta temporara la histamina

Apare dupa consumul de alcool sau dupa administrarea anumitor medicamente.

Simptomele prezente sunt: cefaleea (durere de cap), vertijul, ametelile, pierderea apetitului. Blocarea enzimei DAO este temporara si se remediaza prin eliminarea factorilor declansatori.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa