Ce este balbismul si cum se trateaza?

 
Ce este balbismul si cum se trateaza?

Acesta este o tulburare de vorbire in care fluenta este intrerupta de repetitii frecvente sau de prelungirea unor sunete, silabe sau cuvinte. Intreruperile de vorbire pot fi insotite, de cele mai multe ori, de clipiri frecvente ale ochilor, tremuratul buzelor sau mandibulei, inrosiri sau transpiratii care arata faptul ca persoana respectiva se chinuie sa se exprime.

Sunt situatii care pot chiar ingreuna balbismul, de exemplu atunci cand persoana respectiva vorbeste la telefon sau vorbeste in public. Exista, deopotriva, situatii care pot ajuta la fluenta vorbirii: cantatul sau vorbitul de unul singur.






In termeni populari, afectiunea poarta numele de balbaiala si afecteaza persoanele de orice varsta, insa apare mai frecvent la copiii mici, intre doi si sase ani, atunci cand se dezvolta limbajul si baietii au risc de trei ori mai mare de a face balbism. Vestea buna este ca majoritatea depasesc aceasta conditie pana ajung la maturitate.


Care sunt cauzele balbismului?

In urma studiilor s-a observat ca balbismul apare la mai multi membri ai aceleiasi familii si ca exista, asadar, o mare probabilitate ca unele forme de balbism sa fie, de fapt, ereditare. Cea mai frecventa forma de balbism se considera ca este balbaiala de dezvoltare, ea aparand la copiii care sunt in proces de formare a limbajului, atunci cand abilitatile de vorbire ale copilului sunt insuficient dezvoltate pentru a implini nevoile sale de verbalizare.


Cum scapam de balbaiala?

Desi exista o varietate de tratamente si metode, acestea pot imbunatati fluenta vorbirii, dar nu exista niciun tratament care sa vindece complet balbismul. Logopedia ajuta la prevenirea balbismului de dezvoltare sau poate impiedica ca acesta sa devina o problema pe toata viata.






De aceea este foarte important sa mergi cu cel mic la logoped daca balbaiala persista mai mult de sase luni. Ai rabdare cu cel mic, ofera-i cat mai mult timp pentru a se exprima, foloseste un ton cald si un ritm lent si evita situatiile stresante.


Pot exista si cauze neurologice, atunci cand exista probleme de semnalizare intre creier si nervi sau musculatura si creierul nu poate coordona adecvat diferite componente ale mecanismului vorbirii. Balbismul psihogen isi are originea in activitatea mentala, prin gandire si rationament (la persoanele care au avut stres mental sever sau anxietate).

Foto: www.i-medic.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa