Cum recunosc semnele diabetului la copil?

 
Cum recunosc semnele diabetului la copil?

Setea si foamea intense, slabiciunea, scaderea in greutate si gura uscata sunt cateva dintre simptomele diabetului la copil. Daca observati astfel de manifestari la micutul vostru, mergeti cu el la doctor pentru un control de specialitate.

Diabetul juvenil sau diabetul zaharat de tip 1 reprezinta cea mai frecventa forma de diabet zaharat intalnita in patologia pediatrica – peste 90% din cazuri.

Specifica bolii este incapacitatea celulelor din pancreas de a produce o cantitate suficienta de insulina, care favorizeaza descompunerea glucozei din amidon si zaharuri. Daca in corp nu exista un nivel suficient de insulina, cantitatea de glucoza creste si afecteaza serios sanatatea copilului.

Este important de precizat ca simptomele care insotesc boala se intensifica rapid, astfel ca multi copii trebuie internati, unde sunt supusi unor teste specifice si li se stabilizeaza starea cu insulina.




Semne care pot fi identificate usor

Nu trebuie sa stati nepasatori daca cel mic are des gura uscata, ii e sete frecvent, urineaza mai des decat alti copii si in cantitati mari, acuza stare de oboseala, este predispus la infectii ale tractului urinar, iar in istoricul medical al familiei exista cazuri de diabet zaharat.

Scaderea in greutate se numara printre primele semne ale diabetului la copii. Mai mult, stagnarea in crestere la sugari sau copiii mici poate fi primul semn ca nivelul glicemic este crescut. Este bine de stiut ca administrarea tratamentului si stabilizarea simptomelor pot duce la o perioada de remisie, de cateva luni, urmata, in cele mai multe cazuri de revenirea simptomelor – pancreasul nu poate produce hormoni de insulina in cantitate necesara pentru metabolizarea glucozei.


Este nevoie de tratament cu insulina

Intotdeauna se recomanda tratament pe baza de insulina in caz de diabet juvenil, de cele mai multe ori administrat prin injectii. Progresul in acest sens prezinta un impact pozitiv asupra parintilor si copiilor, se arata in studii de specialitate, astfel ca micutii invata sa isi faca singuri injectiile si pot interpreta simptomele corpului lor.

Pentru controlul glicemic, exista aparate moderne de monitorizare a glicemiei, pe baza de senzori. De asemenea, copiii trebuie sa stie cat de important este sa ia masa in mod regulat si sa evite produsele pe baza de zahar rafinat.





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa